Komisaři EU mají v hlavě výkaly, naznačil poslanec ODS

16.11.2012 20:52

Evropská komise přišla ve středu s dalším inovativním plánem. Chce, aby ve vedení velkých evropských firem bylo aspoň 40 procent žen.

Komisaři EU mají v hlavě výkaly, naznačil poslanec ODS
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Zajistit to má nová směrnice, informovala eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová. Jedná se o výbušné celospolečenské téma, a tak do redakce ParlamentníchListů.cz dorazily během týdne další reakce politiků na kontroverzní návrh, kritické i vstřícné.

Mají v hlavě nas...

„Je to jistě zajímavý pokus, ale nepovažuji jej za podstatný. Nejde totiž o posty, ale zda je odměna mezi muži a ženami stejná respektive srovnatelná,“ uvedl předseda KSČM a poslanec Vojtěch Filip.

„Evropská komise evidentně trpí chorobou zvaná perforace tlustého střeva, při které se jeho obsah promíchá s mozkem. Doporučil bych ji, aby šla příkladem, koukla se navzájem do kalhot a nechala se přeoperovat na požadovaných 40 procent,“ zděsil se z návrhu komise poslanec ODS Jaroslav Plachý.

I Američané vědí, že ženy jsou lepší

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková z ČSSD by byla ráda, abychom se poučili ve Spojených státech. „Američané dávno vědí, že ženy jsou v dnešním turbulentním prostředí lepší manažerky. Také krizi přestály lépe firmy, kde ženy byly výrazně zastoupeny. Chce-li být Evropa úspěšná, musí využít všechno, co má, tedy i ženy. To není žádná ideologie, ale realita. A moudří muži to vědí,“ myslí si senátorka.

Europoslankyně ODS Andrea Češková, která se v Bruselu zabývá tématem rovnosti příležitostí, je ale proti návrhu směrnice: „Já jsem zásadně proti tomu, aby toto opatření bylo povinně zaváděno legislativou, a už vůbec ne na úrovni EU. Jsem ale ráda, že se díky tomu rozpoutala celospolečenská diskuse, neboť statistiky týkající se žen zastoupených ve vedoucích pozicích jsou jasné.“

Rovnost odměňování

„Souhlasím s účastí žen ve vedení firem. Mám ale za to, že toto by se mělo řešit jiným způsobem. Tak, aby vítězila odbornost, zajistit rovnoprávné odměňování za odvedenou práci. Jak by firma směrnici dodržela, kdyby prostě těch 40 procent dostatečně kvalifikovaných žen nesehnala? Zaměstnala by nekvalifikované na úkor kvalifikovaných odborníků mužů? Neohrozila by se tím kvalita výroby? Měla by rozhodovat odbornost,“ říká senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

Poslanec Pavel Bém se směrnici vysmál: „Jenom čtyřicet procent? A proč ne 60 procent či 54,5 procenta?“

„Líbí se mi toto opatření, ale považoval bych za genderově vyvážené doporučení na minimálně 40procentní zastoupení v orgánech nejen firem, ale i institucí. Stejně tak na kandidátkách pro všechny druhy voleb,“ říká pro ParlamentníListy.cz místopředseda ČSSD a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

Je to historický den pro rovnost pohlaví

Aby návrh směrnice vstoupil v platnost, musel by ho schválit Evropský parlament a Rada EU. Směrnici by pak musely členské státy implementovat prostřednictvím národních parlamentů do vnitrostátního práva formou zákona. Pokud by tak neučinily, hrozila by jim pokuta.

„Je to historický den pro rovnost pohlaví,“ řekla ve středu komisařka Redingová. „V případě stejné kvalifikace bude dána přednost kandidátu méně zastoupeného pohlaví,“ uvedla komise.

Výkonné ženy v nevýkonných orgánech

Cíl čtyřicetiprocentního zastoupení se týká nevýkonných členů řídících orgánů společností, tedy nikoli například výkonných ředitelů, generálních ředitelů a podobně. Pro ně by si firmy měly stanovit samy individuální cíle a každoročně o jejich plnění informovat.

Soukromé firmy by pak měly 40 procent žen ve vedení dosáhnout podle návrhu do roku 2020. U státních firem by to ale mělo být už o dva roky dříve. Návrh se týká asi pěti tisíc firem v EU. Jde o velké podniky, které se obchodují na burze, nikoli o malé a střední firmy, tedy společnosti s obratem pod 50 milionů eur a méně než 250 pracovníky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…