Komunista Koníček zpucnul koalici: Dodržujete jednací řád. Parkanová: Už naplněn byl

04.11.2011 9:50

Zatímco včera poslanci trojkoalice zamítli svými hlasy, aby se čtyři mimořádné schůze svolané na žádost ČSSD vůbec konaly, tak dnes je vše naopak. Program mimořádné schůze si pravice odhlasovala velmi hladce. Ale neměla to jednoduché. Předtím totiž vystoupil komunistický poslanec Vladimír Koníček a zmínil, že žádá, aby byl dodržován jednací řád.

Komunista Koníček zpucnul koalici: Dodržujete jednací řád. Parkanová: Už naplněn byl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Mimořádná schůze dnes svolaná na žádost ODS měla namále, i když jen s přimhouřením jednoho oka. Poslanec Vladimít Koníček z KSČM totiž namítl, že nebyla dodržena lhůta podle paragrafu 56 jednacího řádu Poslanecké sněmovny a žádá tedy o přerušení tohoto jednání.

Levicovým poslancům vadilo, že je schůze svolána před uplynutím zákonem stanoveného pětidenního termínu. Koalice o ni požádala ve středu.

Předsedající schůze Vlasta Parkanová (TOP 09) nechala o jeho návrhu na přerušení hlasovat, ale koalice to převahou svých hlasů zamítla. Poté se do celé situace vložil šéf poslanecké frakce KSČM Pavel Kováčik, jenž zmínil, že nechce začínat dnes jednací den s konfliktem.

„Pan kolega Koníček jen upozornil, aby se dodržela diskrece jednacího řádu. Právě o tom se hlasovalo. Ale prosím propříště, aby se učinilo již naplnění tohoto řádu," podotkl.

„Tím co, co se stalo, tak byl jednací řád naplněn," dodala ale na jeho výtku ale Parkanová.

Jankovský: Zákázky schválíme i s pozměňovákem

Poslanci by dnes měli rozhodnout o konečné podobě velké novely zákona o veřejných zakázkách, která je označována za jednu z nejdůležitějších vládních protikorupčních norem. Tu ostatně začali projednávat jako první bod programu.

K tomu ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) dnes řekl, že vládní koalice podpoří ve sněmovně zákon o veřejných zakázkách i s pozměňovacím návrhem, který zakotví povinnost zveřejňovat vlastnickou strukturu subdodavatelů.

Podle Jankovského se lídři stran se v nejbližší době písemně zavážou k předložení technické změny, která by povinnost zveřejňovat subdodavatele veřejných zakázek rozšířila i na sektorové zadavatele, tedy především energetické a teplárenské firmy.

Pozměňovací návrh k vládní předloze vypracovaný Jankovského ministerstvem a formálně předložený poslankyní VV Lenkou Andrýsovou počítá s tím, že i subdodavatelé podílející se na veřejné zakázce budou muset informovat o svých vlastnících, kteří v nich mají víc než deset procent. U menších zakázek to bude v případě, kdy se subdodavatelé budou podílet více než deseti procenty na objemu malé zakázky, a u velké zakázky více než pěti procenty. 

Návrh je kompromisem, který vznikl poté, co vládní TOP 09 jako první přišla s vlastním pozměňovacím návrhem, který by zajišťoval rozkrytí majetkové struktury subdodavatelských firem.

Na stole je i daňová reforma

Ve druhém čtení budou projednávat předlohu o jednom inkasním místě, tedy daňovou reformu. Potom bude pokračovat debata o reformních zákonech, které sněmovně vrátil opoziční Senát.
    

Novela zákona o veřejných zakázkách má zprůhlednit jejich zadávání a omezit možnost jejich vypisování tak, aby je získal předem vybraný uchazeč. Odstraňuje také možnost výběru uchazečů losem, takzvané losovačky. Součástí daňové reformy, o které se dnes má rovněž jednat, je například návrh na zrušení daňového zvýhodnění stravenek nebo superhrubé mzdy.
    

K věci:

Zakázky a daňová reforma jsou na pořadu mimořádné schůze, která má celkem 13 bodů. Poslanci ale mají podle informací ČTK projednat jen tyto dva. Potom by měli zhruba do půlnoci jednat o reformách, které obstruuje opoziční ČSSD. Koalice se brání tím, že sloučila rozpravu k předlohám do jednoho bodu a omezila zároveň řečnickou dobu.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…