Komunista Ondráček zvolen. Povede komisi pro kontrolu GIBS

02.03.2018 12:31

Sněmovní komisi pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) povede kandidát KSČM Zdeněk Ondráček, jehož nominace budila spory. Poslanci mu ve druhém kole dnešní tajné volby dali přednost před Zuzanou Majerovou Zahradníkovou (ODS). Výsledky oznámil předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Komunista Ondráček zvolen. Povede komisi pro kontrolu GIBS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Ondráček

Ondráček dostal o jeden hlas víc, než bylo nutné ke zvolení. Volilo ho 79 poslanců, ke zvolení bylo potřebných 78 hlasů. Majerová Zahradníková obdržela 57 hlasů.

Ondráček a Majerová Zahradníková postoupili do finále volby z předchozího prvního kola, v němž nikdo ze tří kandidátů potřebný počet hlasů nezískal. V tomto kole z volby vypadl kandidát Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Ondráček kandidoval opakovaně, v prosinci ani v lednu ho Sněmovna předsedou komise nezvolila. Tehdy byl jediným uchazečem o předsednické křeslo v komisi. Části poslanců vadilo jeho působení za socialismu, kdy jako člen školního Pohotovostního pluku zasahoval proti protirežimním demonstracím. Záležitost vzbudila rozsáhlou debatu i dnes, trvala zhruba 1,5 hodiny.

Inspekce bezpečnostních sborů nyní budí pozornost v souvislosti s informací, že premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) vyzval v únoru dvakrát jejího ředitele Michala Murína, aby se vzdal funkce. Babiš uvedl, že v něho nemá důvěru a pochybuje o jeho morální a profesionální integritě. Pochyby má také o hospodaření inspekce. Murín rezignovat nehodlá. Babiš kvůli záležitosti svolal na čtvrtek Bezpečnostní radu státu. Sejde se také sněmovní bezpečnostní výbor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…