Komunisté chtějí podíl na moci, přiznala sebevědomě rudá Semelová

15.04.2012 9:27

ČSSD i KSČM usilují o předčasné volby a voličské preference jim dávají za pravdu. Podle posledního průzkumu agentury STEM by totiž levice ve sněmovně získala 123 mandátů. Přesto ČSSD opakovaně vzkazuje, že preferuje menšinovou vládu. Od komunistů počítá s podporou, do vlády je ale nechce. KSČM je suverénní stranou, která nemusí ustupovat nějakým podmínkám, vzkazuje poslankyně strany Marta Semelová.

Komunisté chtějí podíl na moci, přiznala sebevědomě rudá Semelová
Foto: Martin Kovář
Popisek: Poslankyně Marta Semelová přednesla vzpomínkovou řeč. Tři desítky účastníků po proslovu zazpívalo Internacionálu

Z průzkumu společnosti STEM o stranických preferencích vyplynulo, že v případě konání voleb na přelomu března a dubna 2012 by se do parlamentu dostalo pět stran. ČSSD by volilo 24,3 procent lidí, ODS 13,5 procent, KSČM 10,5 procent, TOP 09 8,4 procent a KDU-ČSL 3,3 procent voličů. Věci veřejné by volilo pouze 1,3 procent lidí stejně jako Suverenit.

Levice může vládnout, ale Hašek komunisty nechce

Levice by pak v praxi ve sněmovně získala 123 mandátů, tedy podobně jako minulý měsíc. KSČM by získala 35 a ČSSD 88 poslanců. Vládní levicová koalice se tak sama nabízí. Má to však jedno ale. Tím je Bohumínské usnesení zakazující sociální demokracii spolupráci s KSČM na vládní úrovni.

„Bohumínské usnesení o zákazu spolupráce ČSSD a KSČM na vládní úrovni pro mne rozhodně není mrtvé a budu je i nadále důsledně prosazovat uvnitř ČSSD,“ uvedl 1. místopředseda ČSSD Michal Hašek.

KSČM je demokratická, ujasněte si co chcete

„S nynější nereformovanou KSČM bez jasné sebereflexe poválečné historie včetně perzekuce sociálních demokratů - někteří popraveni, řada vězněna, předseda sociální demokracie Laušman unesen StB z Rakouska a za dosud neobjasněných okolností zemřel v komunistickém vězení, si neumím představit sdílení vládní odpovědnosti za Českou republiku,“ dodal své důvody hejtman Jihomoravského kraje.

Oponuje mu ale ostře komunistická poslankyně Marta Semelová. „Já si myslím, že ČSSD se musí rozhodnout, co vlastně chce. KSČM je tady dlouhá léta jako politická strana se širokou voličskou základnou, jejíž zájmy hájí. Nejsme poznamenáni žádnou takovou aférou, kterých jsme teď svědky a jsme demokratickou stranou. To znamená, že nevidím důvod, proč by levicové subjekty nemohly spolupracovat v zájmu lidí,“ reagovala pro ParlamentníListy.cz politička.

My podmínkám ČSSD ustupovat nemusíme

„Co se týká různých podmínek, které ČSSD dává, já si myslím, že KSČM je suverénní stranou, která nemusí ustupovat nějakým podmínkám. A ČSSD by si měla uvědomit, že na prvním místě by měly být zájmy lidí a ne nějaké politikaření,“ dodala poslankyně.

Ta připustila, že KSČM má zájem na případném podílu na moci. „Každá politická strana samozřejmě usiluje o podíl na moci. Nicméně pokud by došlo k volbám, měla by KSČM vnímat také sílu hlasů voličů, kterou dostane. To znamená, že vstupovat do jakékoliv spolupráce by měla za podmínky, že bude moci naplňovat vlastní volební program,“ myslí si Semelová.

VV a vládo, pryč ze scény

Ta je přesvědčena, že předčasné volby by měly být co nejdříve. „Rozsudek nad politiky Věcí veřejných každopádně ukazuje na to, v jakém stavu se nachází současná politická scéna. Myslím si, že jasnou odpovědí na tento rozsudek by měl být odchod obou z politiky. Ale nejenom jich,“ konstatovala dále pro ParlamentníListy.cz poslankyně.

„Myslím si, že ve vládě a ani na politické scéně nemají vůbec co dělat Věci veřejné. A abych to úplně rozšířila, pak to svědčí o tom, kam to dovedla přes všechny aféry, korupci, lži a podvody tato vláda. To, co tato vláda předvádí, je do nebe volající. Už v podstatě nemá žádnou autoritu u lidí. To znamená, že i ta by měla odstoupit jako celek a za nejčistší řešení já považuji nové parlamentní volby,“ řekla svůj názor Semelová.

Dejte nám hlasy - to nebereme příliš vážně

Podobně se před pár dny pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. „My říkáme, že jsme připraveni jednat,“ upřesnil s tím, že více se zatím od jeho strany očekávat nedá.

„Vzkazy ČSSD přes média, dejte nám svoje hlasy, jinak vás nepotřebujeme, nebereme příliš vážně. A pak, o podobných věcech se jedná až po volbách, které počtem mandátů ukážou, zda jsou taková jednání na pořadu dne,“ dodal redakci Kováčik.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…