Komunisté neprosadili omezené financování předvolebních kampaní

26.10.2011 13:18

Komunisté ve sněmovně neuspěli dnes s další normou. Kolegům poslancům dali na stůl návrh na omezení stranických nákladů na předvolební kampaně. Jenže koalice se rudým vysmála a zákon zamítla.

Komunisté neprosadili omezené financování předvolebních kampaní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová a Miroslava Němcová

Koaliční poslanci komunistům vmetli, že vláda chce přijít s vlastním návrhem na zprůhlednění financování politických seskupení. Koalice asi proto označila předlohu za syrovou s množstvím nedostatků. Takto hovořil například zpravodaj Marek Benda (ODS).

Předseda KSČM Vojtěch Filip ale návrh hájil slovy, že se úvahy ministerstva vnitra ubírají stejným směrem. Také zmínil, že komunistická předloha by stanovila pro sněmovní a senátní kampaně hranici 50 milionů korun a 20 milionů pro krajské a obecní volby. za nedodržení stropů by hrozily poměrně vysoké postihy.
    

Všechny výdaje a příjmy na kampaně by navíc musely procházet přes zvláštní účet. Strany by také musely vést samostatnou evidenci o příjmech z půjček a úvěrů a z darů. Za služby spojené s kampaní by musely platit tržní ceny. 
    

Vláda projednala analýzu vnitra o zprůhlednění financování politických stran a hnutí v červenci. Dokument se zmiňuje například o povinnosti stran zřídit si oddělený transparentní účet pro financování volební kampaně nebo předkládat podrobnější výroční finanční zprávy. Navrhuje pokutovat nepředložení nebo pozdní předložení výroční finanční zprávy a nedodržení podmínek při výběru auditora.
    

ČTK k tématu dodala, že hospodaření dvou nejsilnějších politických stran ČSSD a ODS skončilo loni vysokými ztrátami, obě se také kvůli nákladným kampaním zadlužily ČSSD vydala loni na předvolební kampaně podle výroční finanční zprávy zhruba 270 milionů a ODS asi 542 milionů korun.

Poslanci také posuzovali:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…