Komunisté pomohou Kalouskovi spasit venkov. Je to možné, Nečasi

19.09.2011 4:51

Zákon o rozpočtovém určení daní vrazí velmi pravděpodobně další klín do vládní koalice. Všichni koaliční partneři přikyvují, že se menším obcím musí přidat peníze do rozpočtu, neshodnou se však, odkud by se mělo brát.

Komunisté pomohou Kalouskovi spasit venkov. Je to možné, Nečasi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec KSČM Pavel Kováčik

Premiér Nečas vytrvale hájí pozici ODS, že se malým obcím nesmí brát na úkor čtyř největších měst. Věci veřejné ještě nezaujaly k návrhu novely oficiální stanovisko. Případnou podporu TOP09 v prosazení zákona nicméně přislíbili někteří komunisté.

Na konferenci starostů v Brně Petr Nečas uvedl, že návrh ministra financí Miroslava Kalouska má stranický charakter. "Je založen na řevnivosti a zbytečně hloubí dělící příkopy v naší zemi," uvedl Nečas.

Podrobněji:
Nečas se vymezoval vůči partnerům v koalici: Nejsme zbojníci

Vztekají se kvůli penězovodům

Obhajoby návrhu z dílny TOP09 se chopil předseda poslaneckého klubu Petr Gazdík. "Proč má mít Plzeň 1,7x víc financí než České Budějovice? Není to spor mezi městem a vesnicí, ale mezi nespravedlivým přerozdělením. Náš návrh vychází z analýzy Vysoké školy ekonomické, kde je jasně napsáno, že všechny obce bez rozdílu, mají ve 45 procentech shodné výdaje," hájí pro ParlamentníListy.cz návrh zákona Gazdík.

Podle něj ODS vadí, že by se jím apriori přerušily penězovody a zpřetrhaly klientelistické vazby ve čtyřech největších městech. "V Praze řvou, že by se jí měly vzít 2,2 miliardy zpětně, a to ještě postupně, ale to, že ji tunel Blanka stál o deset miliard víc, je nezajímá," uzavřel pro ParlamentníListy.cz Gazdík.

Sledujeme téma Rozpočtové určení daní

Nebude na dopravu

Zástupci ODS na brněnském kongresu uvedli, že jsou připraveni příjmy největších měst zastropovat. Speciálně se zabývali Prahou, která získává nejvíce příjmů jako obec a nejméně jako kraj. ODS navrhuje tři až tři a půl miliardy Praze ubrat jako obci a naopak vrátit coby kraji. "Fiskálně by byl výsledek neutrální," uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Plzeňský primátor Martin Baxa (ODS) označil možné dopady Kalouskova návrhu rozpočtového určení daní dokonce za "katastrofální". Podle něj by Plzeň měla přijít až o jednu miliardu, z daňových příjmů má dnes zhruba trojnásobek. "Například na veřejnou dopravu vynakládáme zhruba jednu miliardu, museli bychom ji radikálně omezit," uvedl Baxa.

Pomocná ruka

Podle Gazdíka se TOP 09 bude všemožně snažit prosadit zákon v koalici a o spolupráci s opozicí zatím neuvažuje. Pomoc za svoji osobu nicméně nabídl šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

"Já už jsem v minulosti spolupracoval s některými ze starostů na změně tohoto zákona a za sebe můžu říct, že na klubu budu prosazovat schválení zákona z dílny TOP 09," sdělil redakci Kováčik.

Zákon by podle Kováčika znamenal pro čtyři největší města jen omezení investic, zatímco ty malé obce údajně neví, co to vůbec investice je. Kalouskův zákon má ale podle předsedy klubu jedno čertovo kopýtko. "Dochází zde k tomu, že mzdy pedagogických pracovníků už nebudou nadále financovány z rozpočtového určení daní," upozornil pro ParlamentníListy.cz Kováčik.

Bude pochod

Ministerstvo chce podle návrhu novely zákona o rozpočtovém určení daní přesunout pět miliard korun z rozpočtů velkých měst, aby snížilo rozdíl mezi nejchudšími obcemi a nejbohatšími městy ve výnosu sdílených daní na jednoho obyvatele. Nejvíce by na novele měly získat obce od 2000 do 10000 obyvatel. Starostové menších měst budou ve středu pochodovat Prahou za přijetí novely zákona. Ta má zvýšit podíl z daní pro 6241 menších měst a obcí o 13,5 miliardy nezbytných pro rozvoj.

Psali jsme:
Ostravský primátor potřebuje peníze. Jinak skrouhne sport a kulturu
Starostové napsali dopis Nečasovi. Chtějí víc peněz pro malé obce
Gazdík: Primátor Svoboda se hned dvakrát hluboce mýlí

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…