Komunisté znovu před ODS. Už potřetí

11.05.2012 11:49

Pokud by se konaly volby v květnu, opětovně by nejvíce křesel ve sněmovně obsadila levice. ČSSD by totiž získala 26,9 procent a jako druhá by se umístila KSČM se 16,8 procenty. Komunisté by tak znovu předstihli občanské demokraty, kteří by sice získali 15,6 procent a TOP 09 10,9 procenta, ale většinu by ve sněmovně pravice rozhodně nezískala. Věci veřejné jsou pak pod jedním procentem.

Komunisté znovu před ODS. Už potřetí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

ODS by si s KSČM v nejnovějším průzkumu společnosti SANEP vyměnila druhé místo. Zatímco v dubnu by podle SANEPu získali rudí „pouhých“ čtrnáct procent a obsadili by pomyslnou třetí příčku a zaostávali by tak za občanskými demokraty, o téměř měsíc později by je již volilo o téměř tři procenta lidí víc. Hlasy by totiž získali od 16,8 procenta občanů. ODS by pak v květnu získala 15,6 procent a pravicová TOP 09 by dostala 10,9 procent.

„Určitě se na výsledky průzkumů dívám se zájmem, ale beru je velice střízlivě. Může mě samozřejmě těšit, že preference pro Komunistickou stranu Čech a Moravy jsou stabilní, ale rozhodující bude faktický volební výsledek. Je to ale pro nás signál, že lidé naši politiku vnímají a hodnotí ji pozitivně,“ reaguje pro Parlamentnílisty.cz místopředseda KSČM Stanislav Grospič na výsledky už třetí agentury, jejíž průzkum řadí jeho stranu na druhé místo.

Celý průzkum ZDE

Komunisty už volí lidé bez rozdílu věku

SANEP má panel 200 tisíc registrovaných uživatelů a v minulosti se spekulovalo, že jejich profil nahrává spíše pravicovým stranám. Ale evidentně se uživatelé internetu začínají přiklánět k levicovým stranám. „Průzkumy a různá sociologická šetření už ale ukazují, že se vyvažuje voličské spektrum zejména ve střední generaci, to se potvrzuje dlouhodobě,“ podotýká Grospič, že je zcela mylná představa, že KSČM volí převážně starší lidé.

Ředitel SANEPu Oldřich Zajíc k tomu pro ParlamentníListy.cz dodává: „ Je to určitý signál naší společnosti, která si žádá změnu politiky a politického prostředí. Jakoby ale tady konkrétně přestávají platit různá klišé, která byla ve vztahu ke KSČM. Lze to také vnímat jako ostrou kritiku všech porevulučních vlád, které v očích veřejnosti přivedly společnost ekonomicky tam, kde je nyní. U komunistů ale již před časem byl první signál vzrůstu, kdy se KSČM dostala před TOP 09.“

Lidovci na vzestupu

Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny by ještě pokořila KDU – ČSL (měla by 5,8 procent) a SPO Zemanovci (získali by 5,1 procent). Lidovci by si tak oproti minulému měsíci polepšili o čtyři desetiny procentního bodu, což zvyšuje šance této strany na opětovný volební úspěch.

Ke tříprocentní hranici se pak blíží Strana zelených, ta by získala 3,1 procent, a SUVERENITA - Blok Jany Bobošíkové, která by získala rovná tři procenta. Mezi strany, které se blíží dosažení tříprocentní hranice a mají reálnou šanci zasáhnout do volebního boje o vstup do Poslanecké sněmovny je i Strana svobodných občanů (Svobodní) a Národní socialisté – levice 21. století (LEV 21).

Věci veřejné hluboko pod čarou ponoru

A jak to vypadá s bývalou nejmenší vládní stranou Věci veřejné? Ani v květnu by jí voliči příliš hlasů do volebních uren neházeli. VV by získala jen 0,9 procent. Zajímavé tady je, že VV ztrácí u pomyslných voličů čím dál více. Razantní pokles volebních preferencí měly ale VV již březnu a v dubnu. V dubnu by je například volilo 1,8 procenta lidí.

„Na tomto poklesu se bezpochyby podílejí události posledních dní, které otřásají jak děním ve vládní koalici, tak i ve straně samotné,“ uvedla tehdy SANEP ve své zprávě. "Strana Věcí veřejných se aktuálně ocitá na svém absolutním minimu," uvedl pak SANEP dnes.

„Z pohledu volebního modelu je zřejmé, že šance na sestavení vládní většiny je v případě pravicových stran zcela nereálné. Oproti tomu nejpreferovanější ČSSD by mohla sestavit pohodlnou většinu jak spojením s komunisty, tak i v koalici s TOP 09 a KDU-ČSL, nebo SPO Zemanovci. Pochopitelně v úvahu přichází i sestavení tzv. Velké koalice ČSSD a ODS, což je také jedinou možností pro ODS,“ dodal k průzkumu SANEP na svém webu.

Ostatní strany by v květnu dohromady utržily výsledek 11,9 procenta. Připomeňme, že do boje o přízeň voličů bude chtít zasáhnout i připravovaná strana miliardáře Andreje Babiše Ano 2011, ale i nové politické uskupení LIDEM místopředsedkyně vlády Karolíny Peake.

Volit by šlo přitom 59,7 procenta občanů.

LIDEM bude mít samostatný průzkum

Ředitel SANEPu Oldřich Zajíc pro ParlamentníListy.cz připomněl, že bude brzy následovat k tomuto uskupení kolem Karolíny Peake i samostatný průzkum a to v souvislosti k tomu, jak lidé vnímají tuto „značku“ po odštěpení z VV.

„LIDEM budeme sledovat a až se z ní stane regulérní politická strana, tak ji zahrneme do našeho šetření. Chceme ale k tomu udělat i individuální průzkum, který by zmapoval nějaké šance této strany na případný volební úspěch,“ dodal Zajíc a zdůraznil, že ovšem LIDEM nemusí již vyvolat nějakou eskalaci nadšení, jako to bylo před volbami 2010, kdy TOP 09 a Věci veřejné vyvolaly jakousi naději u voličů, že toto jsou strany a persony, které mohou vyvolat změnu politické kultury.

"Já osobně nejsem přesvědčený o tom, že LIDEM  - i když je zaštítěný Karolínou Peake, kterou veřejnost vnímá velmi pozitivně - by vyvolal zásadní nadšení u voličů," uzavřel Zajíc.

Průzkum byl proveden ve dnech 3. až 9. května 2012 na vybrané skupině 11 731 dotázaných. 


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…