Komunistická propaganda, setřela pravice Ransdorfovo tvrzení o vojácích NATO na Ukrajině. Lidovec navíc mluvil s Rusy. A...

16.02.2015 15:25

Ostře setřeli čeští poslanci Evropského parlamentu informace europoslance Miloslava Ransdorfa (KSČM) o tom, že u Debalceve bojují také vojáci ze zemí NATO. „Obávám se, že je to levicová nebo komunistická propaganda v duchu propagandy Ruska,“ reagoval europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). Jeho parlamentní kolega Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) zdůraznil: „Naopak máme zprávy o tom, že v nové Luhanské republice bojují vojáci ruské armády.“

Komunistická propaganda, setřela pravice Ransdorfovo tvrzení o vojácích NATO na Ukrajině. Lidovec navíc mluvil s Rusy. A...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

S kontroverzní informací přišel europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM), který upozornil ve svém vyjádření na skutečnosti, o kterých prý „nemáme nic vědět“ a o nichž média mlčí. „V debalcevském kotli je obklíčeno 6–8 tisíc vojáků, z nich je 2 200 mužů ze zemí NATO. Více než čtvrtina celkového stavu!“ konstatuje Ransdorf, který také doplňuje počty vojáků. „Asi stovka mužů je z amerických speciálních jednotek, asi 100 britských výsadkářů, kolem stovky lidí z francouzské cizinecké legie, přibližně 100 vojáků z Polska, 30 Izraelců, 30 Chorvatů, dále tam jsou naverbovaní Litevci, Estonci, Kosovští Albánci, Gruzíni, Bosňané, Turci, Švédové, Finové, Dánové (Němec ani jeden),“ uvádí také Ransdorf.

Co přesně napsal Miloslav Ransdorf

Zdechovský: Propaganda. Informace jsou lživé a nepodložené

Na jeho tvrzení reagoval europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL): „Na tuto informaci jsme se už několikrát ptali lidí z NATO a byla spolehlivě vyvrácena jako součást propagandy. Tyto informace jsou označovány za lživé a nepodložené,“ řekl Zdechovský pro Parlamentnílisty.cz. „Naopak máme zprávy o tom, že v nové Luhanské republice bojují opravdu vojáci ruské armády. Včera jsem měl zrovna rozhovor v Praze s Rusy, kteří mi ukazovali důkazy o tom, že byli povoláváni na frontu a do bojů proti ukrajinské armádě a byla jim za to slibovaná velká odměna,“ dodal s tím, že zatím neexistuje jediný důkaz, že by na straně ukrajinské armády bojovali vojáci NATO nebo evropských mocností.

„Z tanků a obrněných transportérů, které vidíme na ukrajinské straně, je jednoznačně vidět, že jde o vybavení, které měla ukrajinská republika před konfliktem a že se nejedná o žádnou vyřazenou techniku z nějakých skladů. Naopak vojáci separatistů mají právě vyřazenou nebo málo používanou techniku ruské armády, což poznáte podle čísel nebo typu výzbroje,“ doplnil. Europoslanec také doufá, že většina politiků pochopila, že je potřeba už nepřilévat „olej do ohně“.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Pospíšil: Někteří komunističtí poslanci šíří ruskou propagandu

Že by na Ukrajině bojovali zástupci členských států NATO odmítá také europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). „Nedochází v žádném případě k tomu, že by státy NATO posílaly své vojáky a ti tam zamaskováni bojovali na straně Ukrajinců, čili, že by docházelo k tomu, jako když Rusko aktivně podporuje separatisty. Obávám se, že je to levicová nebo komunistická propaganda v duchu propagandy Ruska, které se snaží ukázat, že Ukrajinci jsou podporováni z NATO,“ reagoval Pospíšil s tím, že pan Ransdorf neuvádí zdroj. „Ještě jsem si ověřoval informace u našich expertů a nikdo o ničem takovém neví a je to krajně nepravděpodobné. Bohužel jsou takoví, kteří na propagandu naskakují a pak ji dál šíří a mezi ně patří i někteří komunističtí poslanci,“ dodal Pospíšil a znovu připomněl, že má informace od specialistů. (Odkud bere Ransdorf informace pro svá tvrzení? V průběhu pondělka na to odpovídal čtenářům. Čtěte ZDE )

Zprávy o tom, že by alianční vojska operovala v místech konfliktu, nemá ani europoslanec Petr Mach (Svobodní). „Pokud vím, žádná země NATO neodsouhlasila nasazení vojáků na Ukrajině,“ uvedl. Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) nechtěl informace od Miloslava Ransdorfa komentovat.

Příměří je porušováno, boje pokračují

Příměří je na Ukrajině narušováno, střelba pokračuje u Debalceve a Ukrajina od začátku příměří oznámila pět mrtvých. Podle dostupných informací Kyjev zatím nehodlá stáhnout těžké zbraně. Separatisté si kladou podmínky a hrozí, že budou považovat minské dohody za neplatné. EU zveřejnila nová jména na sankčním seznamu. Česká republika poslala na Ukrajinu humanitární konvoj.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…