Konec hasičů v Čechách? Dvě třetiny stanic by mohly zmizet

18.10.2011 21:03

Z 238 na 89 se podle odborového svazu hasičů sníží počet hasičských stanic do roku 2014. Stane se tak v důsledku plánovaných škrtů v resortu vnitra. Hasičský sbor se tak dostane rozsahem pokrytí do úrovně 70. let, kdy stanice stály téměř výhradně v okresních městech.

Konec hasičů v Čechách? Dvě třetiny stanic by mohly zmizet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hasič

Více jak dvě třetiny rozpočtu hasičského záchranného sboru přitom tvoří mandatorní výdaje. Kapitola investic je v podstatě prázdná.

"Vycházíme ze střednědobého výhledu vlády. Ke snížení rozpočtu o 700 milionů pro rok 2013 je nutno zrušit 1414 pracovních míst, k ponížení o 1,27 miliardy pro rok 2014 by bylo nutno zrušit dokonce 2536 míst," argumentuje pro ParlamentníListy.cz stínový ministr vnitra Jeroným Tejc. Tyto příslušníky však není možné ze zákona o služebním poměru propustit, ale mohou být přesunuti do zálohy, kde pobírají 80 procent platu.

Podle odborového šéfa hasičů Zdeňka Oberreitera by z logiky věci se snížením počtu hasičů šlo ruku v ruce snižování počtu stanic, ze současných 238 na 89. „Dojezdový čas se tak může prodloužit z deseti minut na třicet a pokrytím bychom se dostali do úrovně 70.let," vysvětluje redakci Oberreiter. Podle něj však tento deficit počtu stanic není dlouhodobě možné suplovat dobrovolníky.

Psali jsme:
Děkujeme, nehasíme? I hasičům dochází trpělivost. Zatím jen on-line

Pojišťovny by se měly přičinit

Socialisté chtějí v parlamentu projednat možnost vícezdrojového financování profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Na tom by se měly podílet nově i pojišťovny, jejichž zisky chráněním hodnot a likvidací požárů zvyšují zákroky hasičů. Nově by měly pojišťovny ze zákona odvádět mezi 3-6 procent z vybraného druhu pojištění, např. odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla nebo pojištění nemovitostí proti požáru.

Nová úprava by měla na speciální účet ministerstva vnitra přinést podle ČSSD zhruba miliardu korun ročně. „ Tento systém funguje v Německu, Rakousku i v dalších zemích. Nedá se kvantifikovat kolik hasiči pojišťovnám ušetří, ale je logické, že čím dříve se k požáru dostanou, tím méně škod vzniká," argumentuje Tejc.

 GŘHZS považuje scénář odborů za příliš vzdálený a soustředí se proto jen na rok 2012. "V současné době se odehrává souboj o rozpočet roku 2012, který má velmi jasný rámec a který je pro hasiče v zásadě stejný jako byl rozpočet pro rok 2011, jediný rozdíl je v tom, že rozpočet příštího roku bude mít méně financí na mzdové prostředky, ale v zásadě jsou připravená opatření v nenabírání pracovníků, která tento nedostatek vykryjí," sdělila redakci tisková mluvčí Nicole Zaoralová.

Čtěte také:
Jandák by si na náš plat vydělal za 20 hodin, počítají rozezlení hasiči

Člen Výboru na obranu a bezpečnost Viktor Paggio (VV) se v zásadě nestaví k připravovanému návrhu ČSSD zády. "Tento nápad o vícesložkovém financování přinesl na MV už Radek John. My budeme muset hledat další zdroje a nakonec nám asi nezbude, než se vydat touto cestou. Ačkoli chápu argument pojišťoven, že oni už přece platí daně, ze kterých se má stát starat o bezpečnost," uvedl pro ParlamentníListy.cz Paggio. Podle poslance však budou velmi důležité detaily, které navrhne ČSSD. "Že bychom ale případný zákon prohlasovali s opozicí v současnou chvíli nehrozí," uzavřel Paggio.

Právě občanští demokraté se k případnému návrhu staví kriticky. Bezpečnostní expert ODS Jan Vidím soudí, že se jedná jen o přendávání peněz z jedné kapsy do druhé. "To je takový evergreen, se kterým socialisté každý rok vyrukují. Zní to hezky, ale v konečném důsledku by to znamenalo navýšení povinného ručení pro zákazníka. Věřím, že ten systém funguje v Německu, ale to se dá zavádět v konjunktuře a nikoli v hospodářské krizi. Návrh ČSSD odmítám, " uzavřel pro ParlamentníListy.cz Vidím.

Část povinného ručení je už odváděna

Generální ředitelství hasičů se dohodlo s Českou kanceláří pojistitelů na hrazení odklízení následků dopravních nehod. To od července 2010 neplatí hasiči ze své kasy, ale z peněz vybraných za povinné ručení. Hasiči zasahující u dopravních nehod mají dva hlavní úkoly: pomoci lidem (vyprostit je z trosek vozu, poskytnout jim předlékařskou péči apod.) a uklidit (odstranit ze silnice vrak, sklo, uniklé pohonné hmot). Podle hrubého odhadu stojí úklid po jednom zásahu průměrně tři tisíce korun. Hasiči tak ušetří několik milionů ročně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Foto: Hans Štembera

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…