Konflikt v hnutí ANO se vystupňoval. Právě teď a v tomto článku

02.03.2015 13:50

Mají vysoké ambice, derou se do funkcí, ale o zkušenostech se prý dá pochybovat. Nedostatek sebereflexe vyčítá poslanec Ivan Pilný (ANO 2011) některým členům hnutí a nejde prý jen o pražskou šéfku ANO Radmilu Kleslovou. Poslanec, který upozornil na lidi, kteří ANO používají jako „výtah k moci“ také v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz hovoří o účelovém využívání lživých informací. Radmila Kleslová, kterou redakce oslovila, tato tvrzení zásadně odmítá.

Konflikt v hnutí ANO se vystupňoval. Právě teď a v tomto článku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný, lídr ANO za Královéhradecký kraj

Anketa

Bude v roce 2018 Andrej Babiš premiérem?

24%
76%
hlasovalo: 9260 lidí

Médii proběhla kritika, že na sjezdu ANO byl malý prostor pro diskusi. Hovořilo se vůbec o budoucím směřování hnutí?

Strašně mě mrzelo, že se hodně času věnovalo volbám a prostor na debatu o tom, kam jdeme, velký nebyl. Diskuse se odehrávala až v závěru, kdy už někteří delegáti odcházeli. Myslel jsem si, že se o obsahu bude debatovat více, ale chápu, že volba zabrala spoustu času. Na můj vkus bylo zásadních příspěvků o tom, kam směřujeme, velice málo. Já jsem se o to pokusil.  

Delegáti hlasovali jednotně a šéf hnutí Andrej Babiš zhodnotil pro Právo: „Samozřejmě, že jsem čekal, že mě zvolí, ale sto procent je v tajné volbě šokující.“ Byl jste také v šoku?

Pana Babiše si velice vážím nejen za to, že se rozhodl pro vstup do politiky, že chce něco udělat pro občany této země. Vážím si ho také za jeho pracovní nasazení, které je na hranici lidských možností. Obdivuji ho a také jsem mu to řekl. Druhá věc je, že pokud člověk má nějak fungovat, musí mít zpětnou vazbu a je potřeba slyšet také alternativní názory a diskutovat. To, že byl pan Babiš zvolen 100 procenty mě nepřekvapuje, kromě toho si nedokážu představit někoho jiného, kdo by toto hnutí vedl. Pokud se týká možné diskuse před zvolením, tuto potřebu jsem necítil. Pan Babiš chodí pravidelně na poslanecký klub, má komunikace s ním je častá a vyjadřujeme se k různým otázkám. Necítil jsem potřebu vystoupit přímo s otázkami na něj. 

O další volbě místopředsedů se to ale zřejmě říci nedá. Vy jste už zmínil v médiích, že podle Vás byly volby „domluvené“ a také, že někteří „využívají ANO jako výtah k moci“. Idnes.cz také zveřejnil Váš výrok: „Já jsem říkal, že ve vedení by měli být lidé, kteří se mohou o svoji minulost opřít, mají nějaké zkušenosti, ne takoví ti šíbři.“  Proč pochybujete o lidech kolem Andreje Babiše?

Na sněmu jsem řekl jasně a zcela veřejně, protože sněm byl veřejný, a to považuji za správné, že ve vedení ANO by měli být lidé, kteří se o minulost opírají, kteří mají nějaké zkušenosti, mají názory a jsou schopní hnutí posouvat, ne lidé, kteří buď ANO používají jako výtah k moci, nebo u kterých ambice výrazně převyšují jejich zkušenosti. Samozřejmě se to netýká jen paní Kleslové, která je často v médiích omílána.

Koho se to ještě týká?

Nechci být osobní, ale takové lidi kolem sebe vidím a nejen na sněmu. Například  v okamžiku, kdy pan Babiš začal hovořit o stínové vládě, tak než nápad stačil zrušit, už se někteří drali na tato místa a oháněli se tím, co kdy dokázali. Lidi by se měli nejdříve něco naučit, dokázat a pak by možná měli mít tu odvahu jít někoho vést. Obráceně to nefunguje.

Jak si vysvětlujete to, že se takoví lidé, o kterých hovoříte, dostanou do těsné blízkosti Andreje Babiše a po kariérním žebříčku stoupají. Domníváte se, že vicepremiér nevidí, že je to pro ně jen „výtah k moci“?

Určitě některé pokusy vidí, ale je to složité. V komerční sféře, když přijímáte lidi do práce, ambice nestačí. V politice je to složitější, protože si lidi úplně nevybíráte, ať už do týmu, který řídíte, nebo který je kolem vás. Já například v hospodářském výboru, kterému předsedám, nemám žádnou možnost zbavit se člověka, který nepřispívá k tomu, aby výbor fungoval jako profesionální těleso. Proto také stát nemůže být úplně řízen jako firma.     

Vicepremiér Babiš v reakci na Vaši kritiku na adresu některých členů v ANO uvedl pro Právo: „Pan Pilný v minulosti dělal s lidmi, které si může dát za rámeček? Ať se zamyslí nad tím, kdo byl v minulosti jeho blízký přítel a spolupracovník.“ Proč zmiňuje vicepremiér Vaši minulost?

To jsem zaznamenal. Byl jsem na sněmu a tam mi bylo řečeno, že si prý vyřizuji účty přes média, ale to není pravda, protože můj projev byl zcela veřejný. Zaznamenal jsem v příspěvku paní Kleslové, že tvrdila to, že můj šéf pracoval se státní bezpečností a že jsem se pak stal jeho následovníkem. To je účelová manipulace s fakty, protože já jsem byl prvním ředitelem Microsoftu, mě nikdo nepředcházel a můj šéf se jmenoval Bill Gates. Člověk, o kterém paní Kleslová mluví, byl můj podřízený a stal se mým následovníkem. Odcházel jsem z Microsoftu v roce 1998 a ta historie o jeho fungování v StB byla zveřejněna v roce 2000. To jsou zcela ověřitelná fakta.

Vy jste také zmínil, že chcete dál pokračovat v hnutí. Andrej Babiš pro Právo také sdělil: „Když se rozejde, tak to bude jeho rozhodnutí. Myslím, že to přežijeme“…

Nejsem člověk, který hází ručník do ringu, samozřejmě, že chci dál dělat svou práci. Pokud bych nechtěl v práci pokračovat, samozřejmě, že to hnutí přežije, ale já nehodlám nic takového udělat. Nemám k tomu žádný důvod. Stále věřím tomu, že něco změníme, i když to jde pomaleji, než bych chtěl. S hnutím ANO se rozloučit nechci. Řada lidí nese stejné ideje, možná nemají tolik odvahy je formulovat, ale já je kolem sebe vidím a spolupracuji s nimi.

Celý sněm hnutí působil poslušným dojmem. Kromě Vás, je více lidí v ANO, kteří mají chuť diskutovat?

Samozřejmě. V poslaneckém klubu je 47 poslanců. Já se přeci nenechám vykolejit tím, že na sněmu proběhly nějaké manévry, to je nesmysl. Kvůli tomu jsem do politiky nepřišel. Některé věci nebudu respektovat, nelíbí se mi, ale to neznamená, že situaci nechci změnit. Lidé, kteří sdílí podobné názory, kolem mě jsou. Kdybych byl sám voják v poli, to by bylo beznadějné donkichotství, ale tak to není.

Před volbami jste v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl: „Předpokládám, že ANO bude, a proto jsem do něj také vstoupil, ctít liberální, konzervativní hodnoty důležité pro každého člověka.“ Jak to vidíte dnes?

Tento názor stále hájím a bojuji za něj a je to, myslím si, vidět i v mém chování a výsledcích.

Co Vás v politice nejvíc zaráží?

Když se na politiku dívá člověk zvenčí, má nějaké názory, něco se mu nelíbí a domnívá se, že se to dá snadno změnit. Pokud do politiky člověk vstoupí, nejdřív zjistí, že jde o řemeslo, které se musí naučit, a to chvíli trvá. Druhá věc, kterou se dozvíte, je, že, pokud jste si myslel, že politika klesla na dno, realita je ještě o něco horší. Snažím se proti tomu bojovat.

Reakce Radmily Kleslové, místopředsedkyně hnutí ANO, na tvrzení Ivana Pilného, že hnutí slouží některým lidem jako výtah k moci:

„Mně to připadá naprosto absurdní. Pan Faltýnek je předseda poslaneckého klubu, paní Jermanová místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, já jsem měla pěknou advokátní praxi, teď jsem starostka Prahy 10, pan Vokřál je primátor Brna. Opravdu nevím, kam si myslí pan Pilný, že se chceme vytáhnout? Pro koho by to mohl být výtah k moci? Všichni jsme si už něco odpracovali, při nejmenším komunální volby, někteří i parlamentní. Tomu vyjádření nerozumím.“

Byla jste to Vy, kdo začal s mediálními vyjádřeními?

„Vůbec ne. Poté, co mě začal mezi delegáty pan Pilný dehonestovat a delegáti slyšeli, jak se vyjadřuje do médií, tak jedna delegátka vystoupila a řekla, ať to jde pan Pilný říct. Byla velmi emotivní, protože byla velmi rozčílená, když viděla, jak nás pomlouvá. Na základě toho jsem pouze řekla, že mě velmi překvapuje, když on spolupracoval také s člověkem, který u služeb výkonně pracoval, že mu to nevadilo a v ANO mu to hrozně vadí. Já jsem byla jen ve výběru. To není žádné zneužívání a překrucování informací. Pan Pilný začal tyto argumenty používat, ne já. Hnutí ANO je tým a za tím si stojím. “


 

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…