Koskuba: Vy hlupáci. Důchodci dostávají tolik, co mají děti jako kapesné

02.06.2012 9:12

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Dva muži opačného politického spektra v aréně názorů reagují na události minulého týdne. Poslanec ČSSD Jiří Koskuba a senátor ODS Jaroslav Kubera komentují to, proč vyšli v Česku senioři do ulic i to, zda je po Rathovi jako další výsledek boje s korupcí na řadě exministr průmyslu Martin Kocourek. A také proč...

Koskuba: Vy hlupáci. Důchodci dostávají tolik, co mají děti jako kapesné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Není to senzace, ale tragédie, říkají senioři v čele s šéfem Rady seniorů ČR Zdeňkem Pernesem. Co si myslí Jiří Koskuba a Jaroslav Kubera o tom, že se i tato skupina obyvatelstva rozhodla vyjít do ulic?

"Víte, zajímavé je, že se teď nedávno dělal mezi seniory průzkum veřejného mínění, kde byli dotazováni, jak vnímají stáří. A výsledky byly překvapivě dobré, nestěžovali si. Proto těžko říct, do jaké míry vyšli do ulic lidé, kteří by si stěžovali a nebyli spokojení za všech okolností, či opravdu ti, kterým, jak oni říkají, nic jiného nezbývá," reagoval jako první v komentáři senátor Kubera. Nicméně dodal, že si je vědomý toho, že by se zřejmě měly řešit asi hlavně otázky kolem vdovských důchodů.

"Když jsou ti důchodci dva, tak to asi jde zvládnout, pokud už je sám, on náklady snížit nijak výrazně nemůže, neušetří dokonce ani na jídle. Proto by ty důchody vdovcům či vdovám měly asi něco kompenzovat. V každém případě souhlasím s tím, že postižení a senioři, kteří jsou silně limitováni, mnohdy zcela vyloučeni v tom, aby mohli svoji situaci řešit třeba nějakým přivýdělkem, by měli dostávat víc než třeba zdravý pětatřicátník, který nepracuje a čerpá jen sociální dávky. On totiž na rozdíl od nich může svoji situaci řešit," konstatoval senátor Kubera pro ParlamentníListy.cz. Podle něj je však třeba mít na paměti, že když peníze na valorizaci prostě nejsou, protože se z mnoha důvodů prošustrovaly, nejde tlačit na to, aby se někde najednou objevily. 

"Ano, prošustrovaly se a teď není důležité řešit, čí vinou a jakou měrou. Jenže když se nyní nezpomalí valorizace penzí, za pár let, a to velmi brzkých pár let, by se mohlo stát, že by se penze radikálně snižovaly, a to asi také nikdo nechce, ne?" řekl Kubera.

Koskuba: Stárneme všichni - je to jedna z mála spravedlností světa

A jaký názor představil poslanec Jiří Koskuba? „Jedna z mála spravedlností současného světa je to, že stárneme naprosto všichni. Dokonce i ti, kteří mají dostatek financí na plastického chirurga, kosmetiku a vizážistu. Tím to mohou sice trošilinku zamaskovat, ale ani oni neuniknou. Proto není populismem trvat na mezigenerační solidaritě. Je totiž naivní si myslet, že každý si za svého života dokáže vydělat dostatek financí na své klidné stáří. Zvláště pak poctivou prací. V době, kdy se stále jen a jen zdražuje. Buď díky neviditelné ruce trhu, ziskům nadnárodních či finančních společností, nebo neschopným a korupcí či lobbismem prolezlým vládám. Doma i venku. A to pomíjím fakt, kdy klasická vícegenerační rodina, tolik kdysi právem považovaná za základ státu, přestává fungovat v původní podobě,“ řekl úvodem svého komentáře pro ParlamentníListy.cz poslanec Koskuba.

Podle něj, kdo si tyto pravdy připustí, a ví, jaké skutečné příjmy senioři mají, tak se nemůže divit, že vyšli do ulic.

„Pouze hlupákům či cynikům nedojde, že to, co mnohdy mají školní děti z tzv. "lepších rodin" jako kapesné, je celý měsíční příjem seniora. A jen úplní hlupáci mohou tvrdit, že starým lidem stačí k životu toliko dobré slovo a fakt, že zrovna není válka. Polistopadové vlády nasekaly spoustu chyb. Neuměli jsme, nebo nechtěli jsme umět rozeznat čisté a špinavé peníze. Úspěch a skutečné postavení ve společnosti se začaly hodnotit hlavně bohatstvím. Bez toho, že by se někdo zabýval potřebou prokázat jeho původ.  A jak to bývá v přírodě, na stovkách velkých ryb či zvířat, příměr vyberte dle libosti, se začaly přiživovat a rovněž tloustnout tisíce parazitů. Je fuk, zda-li to byli a jsou politici, finančníci, úředníci, obchodníci, podvodníci, lobbisti či jiní. Smutné je, že ne láska a pravda, ale podvody, zlodějna, korupce, agresivita a cynismus nás zamořily jako žabinec krásný zdravý rybník. V tom se pak špatně nejen koupe, ale i žije. Hlavně té většině stále slušných. Natož pak zranitelných. A to je dost smutné konstatování,“ uvedl dále Koskuba.

Jako lékař připomněl, že ať chceme nebo ne, senioři jsou opravdu velmi zranitelnou sociální skupinou. Zvlášť, když zůstanou zcela sami.

„Uvědomuji si, že opravdu jsou ve svém osamění vděční i za pouhý rozhovor. Ale z něj činži nezaplatí. Ani vodné a stočné, elektřinu, plyn, telefon, noviny, léky, nepřímé daně aj nezbytnosti, kvalitní plnohodnotnou stravu snad ani připomínat nemusím. Ta je ostatně zásadní pro všechny - od dětí, matek, přes pracující až k seniorům. Bohužel, vláda hledá záplaty na krizi způsobenou jak nesporným selháním neviditelné ruky trhu, zlodějnami mocných finančníků, tak svou vlastní neschopností u těch nejbezbranějších a nejpočetnějších. Jak zvyšováním nepřímých daní, kterým se prostě nijak nelze vyhnout, tak postupnou demontáži  sociálního státu. Jak snadné, jak hloupé. Tohle, prosím, není žádné "socanské" klišé. To je prostě skutečnost.  Přitom na to, až důsledek demontáže postihne i nás samotné, vůbec nejsme připraveni. Jen si to bojíme přiznat. Podléháme stále demagogické masáži. To, že mnohdy a mnohde díky něčí neschopnosti sociální stát má problémy, neznamená, že jde o špatnou tupě levičáckou myšlenku. Neschopná posádka dovede potopit i dokonalou loď. Vzpomeňme třeba na Concordii. To se kvůli ní zruší lodě? Ale my tady podobných kapitánů Francesců máme až moc,“ konstatoval dále Koskuba.

Na české penzisty asi dlouho nebude pěkný pohled jako na ty holandské či německé

Přiznal, že má však pocit, že na většinu našich současných i budoucích penzistů, nebude ještě dlouho při současném vládním trendu dlouho tak pěkný pohled, jako je na kupříkladu německé či holandské postarší turisty v našich městech a památkách.

„Obávám se totiž, že neslavné páně Kalouskovy a Drábkovy pilíře podobné aktivní stáří umožní jenom těm, kterým penzijní fondy patří. Vždyť on ani pohled na toho našeho známého, stromy objímajícího penzistu-expremiéra, není nic moc. A to nemám přímo na mysli jedovatost jeho slin, které opakovaně plive na svou bývalou Alma mater - matku živitelku. Ona nezradila, jen někteří jím vyvolení. Z bojiště pak utekl sám. Asi poté taky s penzí nevychází, hledá zase práci,“ rýpl si Jiří Koskuba do všem dobře známého „důchodce z Vysočiny“.

Omluvil se pak za to, že nedokáže být v tomto ohledu stručným. „Demonstrace seniorů se mne dotkla totiž osobně. Nejen hojnou účastí, ale i kulturností a vtipem. Uvědomil jsem si, jak rychle uteče čas a kdy už budu patřit mezi ně. A že i já toužím po důstojném a klidném stáří. To není heslo, to je fakt. Je ostudou, že se senioři museli připomenout demonstrací. Ostudou vlády, státu, těch, co zvedli ruku PRO, ostudou nás všech. Kéž nám to už dojde. Pokud možno dříve, než budeme sami staří. Je otřesné, když ministr spravedlnosti nutně žádá miliardu na věznice, kde neexistuje pracovní povinnost. A na druhé straně beztrestným seniorům vláda sebere podstatně více,“ uzavřel toto téma poslanec Jiří Koskuba.

Další kořist lovců korupčníků Kocourek?

Vedle exhejtmana Středočeského kraje Davida Ratha (ČSSD) dostává veřejnost předhozenou další kořist ulovenou v rámci boje s korupcí – a to Martina Kocourka z ODS. Přijdou podle obou mužů v naší politické aréně na řadu i další a "větší" ryby?

„To se neptejte mne, ale samotných rybářů. Já si nemyslím, že je zatím povolen a žádán výlov jiných, než oranžových nebo maximálně malých plevelných ryb. Nerad bych opět rozpitvával současnou největší a nejslavnější kauzu. Ale až mne děsí, co se v souvislosti s ní postupně dozvídám. Zvláště od zkušených právníků. Musím souhlasit s názorem, že existuje minimálně dvojí metr, dvojí policie, dvojí přístup státních zástupců. Ne, nejsem dalším advokátem kolegy Davida Ratha. Nemám na to vzdělání. Ale jenom připomenu třeba kauuu pana Janouška. Umíte si představit, že by David Rath natož "pod vlivem" někoho naboural, pak přejel, utekl před policií a po činu ne policisté do cely, ale jeho advokáti jej, stopka-nestopka, odvezli domů?  Tady asi holt ovlivňování svědků nehrozilo, že? Nebo že by někde léta ležely bez povšimnutí odposlechy podobného obsahu při podivných kšeftech pražského DP, jako jsem zaslechl kupříkladu v pondělních Reportérech ČT?  A to se omlouvám, že vůbec zmiňuji pana Janouška. Asi ani on není tou pravou velkou rybou. Ani pan Kocourek. Snad se jich tímto konstatováním nedotknu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec Jiří Koskuba.

Pohanka - náhoda nebo službička za přeběhlictví?

A upozornil ještě na něco. „Víte co je také zvláštní, je-li to pravda? Že se nyní v kauze Rath objevilo jméno bývalého oranžového ministerského náměstka a pak poslance, posléze hlavním povoláním přeběhlíka dr. Pohanky. Prý zavřený pan exhejtman a poslanec mířil s penězi za ním. Není divné, že přes přiznané dlouho trvající odposlechy nevyčkala policie na to, až se pánové skutečně sejdou? Náhoda nebo "jen" službička za přeběhlictví? Já nevím, jen uvažuji. Ale je minimálně smutné, že si podobnou otázku musím položit. Ne, nevěřím, že jde o opravdový boj s korupcí. Mimochodem i v italských filmech mafie při vzájemném soupeření sice tu a tam někoho picla, ale pak se šéfové vždycky nějak dohodli. Naši kmotři se jistě učí rychle a nejsou hloupí. Pan premiér se opět hrubě mýlil až shodil, když na poslední vládní tiskovce lacině poplival  jen oranžové. Asi zapomněl, že právě on nejen se svými modrými v řadě funkcí dřepí dlouhé a dlouhé roky. Nic neviděl, neslyšel, nevěděl? Slepý a hluchý přece není? O další možnosti snad ani raději neuvažuji,“ přiznal Koskuba.

Budeme se zbavovat imunity? Jak ale mohl mít někdo imunní napíchnutý mobil?

A dovolil si ještě další poznámku. „Jak jsem se dozvěděl, znovu se prý budeme zbavovat doživotní imunity. Pominu fakt, že tento záměr na TV obrazovce za senát přednesl pan exprokurátor, kterého jsem si kdysi velmi vážil.  Než si nestihl vyzvednout jistý doporučený dopis. Ale co vlastně ta doživotní imunita je? Je vůbec nějaká? Asi jak pro koho. Pro některé už zřejmě zrušena byla. Může-li vůbec někdo z imunních mít napíchnutý telefon, doma i v kanceláři odposlechy a pak sedět dva týdny ve vazbě bez toho, že by to posvětila sněmovna? Ne, já nebráním upřímnému boji proti lumpárnám. Ale taky nesnáším tupý populismus. Mnohdy účelově zastírající právě ty velmi velké lumpárny,“ uzavřel komentář uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Kubera: Kocourek, to není stejný případ jako Rath

Podle senátora Jaroslava Kubery se případ policií obviněného exministra obchodu a průmyslu za ODS Martina Kocourka s vazebně stíhaným exhejtmanem Středočeského kraje Davidem Rathem nedá srovnávat.

"V těch případech jde v každém o něco jiného, srovnávat to asi nelze. Musím však přiznat, že ani v kauze Kocourka se moc nevyznám, nevím, co tedy říct. Myslím, že možná podstatné pro posouzení by mohlo být rozlišení toho, zda jde o peníze nebo o majetek v rámci jednoho manželství. Pokud by šlo o ten druhý, pak asi tušíme, že zas není tak vzácný - pokud se rozvádějí manželství, kde jsou větší peníze, dějou se různé věci..." uzavřel kometář tohoto týdne pro ParlamentníListy.cz senátor Kubera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…