Koskubu zvedla ze židle „šaškárna" hnutí ANO. A pustil se pořádně do Babiše

08.03.2014 13:10

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Poslanec ČSSD Jiří Koskuba a senátor ODS Jaroslav Kubera opět v názorové aréně komentářů uplynulých dnů. Tentokrát na téma: zákaz alkoholu ve sněmovně a Mezinárodní den žen.

Koskubu zvedla ze židle „šaškárna" hnutí ANO. A pustil se pořádně do Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Jaroslava Jermanová (ANO), místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, prosadila vydání zákazu prodeje a konzumace alkoholu v době jednání poslanců. I když ji prý nepříjemně zaskočily některé reakce poslanců, považuje, dle svého vyjádření médiím, za naprosto standardní, aby platila stejná pravidla pro občany i zákonodárce. Tedy i v otázce konzumace alkoholu na pracovišti.

Další komentáře uplynulých týdnů Koskuby a Kubery čtěte ZDE.

K čemu to podle ParlamentnímiListy.cz pravidelně oslovovaných politiků bude dobré?

„Omlouvám se, ale v této zemi a hlavně době je taková spousta opravdových problémů, které by právě Parlament měl řešit, že se nehodlám nechat zatáhnout do diskuze o podobných ‚svazáckých‘ aktivitách. Byť mediálně možná zajímavých a tudíž populárních. Ačkoliv to správné slovo je populistických. Domníval jsem se, že jisté šaškárny skončily vyhynutím veverčáků na parlamentní scéně. Mýlil jsem se. Plně je nahradili babišáci. A to není všem dnům konec,“ povzdechl si na úvod poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Koskuba: Většina opilců postrádá důstojnost, což teprve namazaný ústavní činitel...

Jak dodal, on osobně s tím problém nemá. „Většina opilců postrádá důstojnost, natož pak namazaný ústavní činitel. Přehlédnout a odpustit to nejde. Možná ANO-nápadům mnozí zaplácají. Jenomže pak nevědomky kývají na to, že do Parlamentu volí nesvéprávné lidi. Bez špetky vlastní soudnosti a zodpovědnosti. Pouhý sbor kejvalů, gážistů a podržtašek. Který bude svorně hlasovat podle toho, jak si bude ‚řídící orgán‘ přát. Nejlépe tyto loutky přímo tahat za špagátky. Loutkoherectví  je umění, tohle už manipulace,“ konstatoval dál poslanec k prvnímu tématu komentáře pro ParlamentníListy.cz.

Nakonec proč však toto řešení, když už tedy padlo, nepřijmout? „Ostatně náš oranžový pan předseda Hamáček bleskově pokorně poslechl skutečného vůdce trojkoalice a vykonal. Pan Babiš to trefně nazývá ‚normalizací‘. Rozumím tomu. Zřejmě patří k těm, kteří na toto období vzpomínají se slzou v oku. Ostatně vše začalo na jeho přání (byť rozkaz je vhodnější slovo) povinným podepisováním Koaliční smlouvy. Kupodivu nikdo z ochránců demokracie neprotestoval. Nu co, budeme-li hodní a poslušní, nevyvolá předčasné volby. Našim ‚vyvoleným‘ funkce ponechá. Aspoň ušetříme za chod ‚liďáku‘ i poslaneckého klubu. Nač něco chystat, projednávat, plánovat? Pokyny přece dostaneme!“ řekl s nadsázkou Jiří Koskuba. A uvedl i příklad.

„Jako třeba ten, že je nezbytné změnit zákon o VZP. Jejím předsedou byl vždy reprezentant vítězné vládní strany, jediný místopředseda z opozice. Zatím zvolen nebyl. Fuj, jak trapné zvyklosti. ANO si přeje svého místopředsedu také. Nejde o funkce, jenom kontrola musí být. To je přeci samozřejmé, k službám, Vaše Excelence. Provedeme…“ naznačil dál poslanec.

Koskuba připomíná fakt: Osobnosti bývají velkorysé, osůbky umanuté...

Jak však dodal: přesto souhlasit nemůže. „Paní místopředsedkyně Jermanová promine, ale nemyslím, že Parlament má fungovat jako nějaká zvláštní škola. Kde samozvaná paní vychovatelka bude určovat, co ‚dětičky‘ smí papat, bumbat, kdy spinkat nebo kakat. A po vyvolání mluvit jedině přesně vymezený čas. Jak vidno, být trapný zdaleka neznamená být nacamraný. Jde jenom o princip. Nic víc, nic méně. Je smutné, že něco tak samozřejmého je některým přechodně vysoce postaveným lidem opitým vlastní důležitostí cizí. Nemaskují tím jenom svou neschopnost zvládnout to, co by doopravdy měli? Skutečné osobnosti totiž bývají velkorysé. Osůbky umanuté,“ zakončil téma sociálnědemokratický poslanec.

Prohibice ve sněmovně? Blbost to nevyléčí, varuje Kubera

Také předseda senátorského klubu ODS a teplický senátor Jaroslav Kubera se domnívá, že zákaz prodeje alkoholu ve sněmovně není řešením. Mohl by se nyní totiž najít poslanec, který si na prodeji alkoholu mimo prostory restaurací založí živnostenský list a víno bude obstarávat od moravských poslanců.

„A to mu nikdo zakázat nemůže. Prohibice ve sněmovně blbost tedy nevyléčí. Pravidelný divák nočních přenosů z Poslanecké sněmovny má přitom často pocit, že někteří poslanci mluví asi pod vlivem, i když pod vlivem nejsou. Teď jim bude i tato poslední úleva odňata," řekl Kubera ParlamentnímListům.cz.

Vážně pak již dodal to, že zákaz může nakonec skončit u Ústavního soudu, poněvadž z právního hlediska se senátor domnívá, že předseda Poslanecké sněmovny nemá právo něco poslancům zakazovat - nejde tam totiž o běžný pracovně-právní vztah. „Jde ale o takovou chytrou blbost, namířenou na nejnižší lidské pudy, na kterou lidé slyší, i když nejde o nic zásadního. V kontextu s tím, že svět stojí možná na pokraji jaderné války, jsou však  tyto záležitosti, kterými se poslanci zabývají, skutečně žalostné," poznamenal dál senátor Kubera.

Kubera doporučuje: Možná by stálo za to zakázat ve sněmovně i řízky - víte, jak jsou škodlivé?

Poté vyjádřil přání, že do horní komory Parlamentu snad podobné nápady neproniknou. „Pokud by se tak náhodou stalo, začnu chodit do Senátu v džínách a v klokance s kapucí," uvedl s tím, že pokud by někdo chtěl argumentovat tím, jak je alkohol škodlivý, že by se mohlo stát, že se postupně budou zakazovat i jiné věci. „Třeba řízky - vezměte si, jak mohou škodit, že? Nebo Coca-cola - je sladká, co všechno ještě obsahuje... No určitě by se toho našlo ještě daleko víc," uzavřel toto téma ParlamentníchListů.cz senátor.

Mezinárodní den žen - neztratil svůj význam?

V sobotu slaví na celém světě ženy svůj svátek, protože je Mezinárodní den žen. Jak lze nahlížet na jeho význam v dnešní době?

„Jak ten čas letí. Tohle jsme přeci probírali vloni. Nebo dokonce už předloni? Názor jsem nezměnil. Jenom připomínám, že v dnešní době, byť oprávněně, prosazenou ‚rovností‘ ženy mnohé dobré ztratily. Už jenom to, že před 100 lety bychom místo ženy použili slovo dámy. Stejně tak povstat, když dáma odchází od stolu, dnes způsobí dokonce u ní samotné spíše údiv. Však se to taky už moc nenosí. Zřejmě proto, že současní gentlemani zhusta trpí od mládí slepotou. Jinak by sedíce v metru či tramvaji dámu stojící nad nimi viděli, ne?“ všímá si v těchto souvislostech Jiří Koskuba.

Normy stanovené jakousi pipkou v Bruselu....

A připomíná známý fakt: že celý život pracuje v nemocnici. „Týmy tam tvoří hlavně reprezentantky krásnější polovičky lidstva. Sanitářky, sestřičky, laborantky, doktorky. Normy procentuálního zastoupení žen v kolektivu, tak moudře stanovené jakousi pipkou v Bruselu, dávno vysoce překračujeme. Na rozdíl od této soudružky jen jejich pracovní nasazení je více než úměrné mužům. Ve vší úctě, nepotřebuji žádný mezinárodní den k tomu, abych si jich patřičně vážil. Bez nich bychom nefungovali. Vím ale, že to neplatí všude. A nejen u žen. Možná o co cyničtější je doba, kde peníze a moc jsou až na prvním místě, o to více se vymýšlí mezinárodní dny čehokoli. Jako takový odpustek, pouhé pokrytectví,“ řekl dále poslanec Jiří Koskuba.

Vzápětí však upozornil na to, že to neznamená, že by MDŽ zatracoval. Vždyť je to svátek stejně americký,  tedy „in“, jako nově protlačovaný Valentýn.

Ženy - lepší půlka lidstva, říká Kubera

A co říká Jaroslav Kubera k svátku žen? „Jisté je jedno. Ženy jsou tou lepší polovinou lidstva, a to i přesto, že mají dvojnásobek starostí než my, muži. Mám je rád, i když občas bojuji s některými feministkami. Ale ani u nich to neberu v rovině nějaké nenávisti. V každém případě si myslím, že by si ženy zasloužily přinést domů kytku nejen na tento svátek, ale klidně i dvakrát v týdnu," uzavřel komentář uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz senátor Kubera.

  • Další komentáře uplynulých týdnů Koskuby a Kubery čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…