Kosočtvercování a lidské dno v ODS. Kalouskova jednička ze severu nařezala konkurenci

14.09.2013 6:56

Podpořit kandidátku TOP 09 s podporou Starostů v Libereckém kraji přišel na tiskovou konferenci hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Nevyhnul se kritickým slovům k činnosti minulé vlády.

Kosočtvercování a lidské dno v ODS. Kalouskova jednička ze severu nařezala konkurenci
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec Jan Farský

„Pravicová koalice, která vládla v posledních třech letech, si nic jiného než předčasné volby nezasloužila. Je více než pravděpodobné, že po volbách bude této zemi vládnout levice. Je to přirozený proces, kdy se střídá u vlády pravice a levice. Mám jen neodbytný pocit, že nám může hrozit ústavní většina ČSSD, KSČM a strany pana prezidenta,“ sdělil.

K lídrům kandidátky - Janu Farskému a Václavu Horáčkovi - uvedl: „Jsou to oba moji kolegové – dlouholetí starostové. Za svojí práci v Parlamentu se nemusí stydět, což se rozhodně o všech poslancích říci nedá.“

Dva mandáty – podaří se je obhájit?

TOP 09 s podporou Starostů získala při minulých parlamentních volbách v Libereckém kraji dva poslanecké mandáty. I přes předpokládaný nástup levice nejsou úplně bez šancí je obhájit. Liberecký kraj, s výjimkou Českolipska, je spíše pravicový region. Doposud nejsilnější pravicová strana – ODS – je ve stádiu rozkladu, což o Libereckém kraji platí dvojnásobně. Navíc je tu velmi populární hnutí Starostové pro Liberecký kraj, které vyhrálo krajské volby a má hejtmana Martina Půtu.

Právě z tohoto hnutí vyšli dva exposlanci a lídři do parlamentních voleb, semilský starosta Jan Farský a bývalý dlouholetý starosta Železného Brodu Václav Horáček. Ten, pravda, posléze přestoupil do TOP 09. Samotní aktéři jsou ve svých vyjádřeních povinně optimističtí. „Pokud se nám podaří získat tři mandáty, budeme to považovat za dobrý výsledek,“ vyjádřil se Farský. Třetím aspirantem o sněmovnu je na kandidátce Jan Marušiak, primář cévní chirurgie.

Kosočtvercování v ODS, která je na samém lidském dně

Nedávný liberecký regionální sněm ODS se opravdu „vydařil“. Někteří neurvalí horlivci uráželi jabloneckou exposlankyni Ivanu Weberovou a zavedli nový prvek na české politické scéně – takzvané kosočtvercování, které značně trumflo i známý Topolánkův prostředníček. K incidentu se na svém facebookovém profilu vyjádřil i Jan Farský. „Ivany Weberové se musím zastat. Poznal jsem ji při práci v ústavně právním výboru – pracovitá, připravená, inteligentní, vždy s přehledem, nedogmatická. Asi to právě vadilo. Tak trochu proti zájmům TOP 09 a Starostů, ale určitě v zájmu slušné politiky, jsem ji přesvědčoval, ať kandiduje. Že to skončí takhle, jsem nečekal. ODS je na samém dně. Lidském. Jestli i politickém, to se ukáže za dva měsíce.“

O hlavním lídrovi rozhodlo až užší vedení strany

Rozhodování o lídrovi kandidátky v Libereckém kraji však ani u topky se Starosty neproběhlo v úplném souladu a harmonii, jak by naznačovalo dvojkolo, na kterém se oba exposlanci nechali vyfotit. Kdo bude jedničkou, nebylo dlouho jasné. Topka nominovala Horáčka, Starostové Farského. „O postu jedničky rozhodlo až užší vedení strany, pan Schwarzenberg, Kalousek a Gazdík,“ objasnil Farský. Jeho nominace není až zas tak velkým překvapením. V roce 2010 kandidoval do Poslanecké sněmovny až ze zdánlivě nevolitelného posledního padesátého místa a voliči ho vystřelili až na místo první. Proto ho nyní logicky nasadili do čela.

Jeho kolega a konkurent Václav Horáček však nesl tuto skutečnost statečně. „Nevnímám to jako porážku. Beru to tak, že máme prostě dva lídry,“ sdělil. Ostatně je to zocelený muž. Když byl starostou, při každoročním kouzelnickém festivalu Skleněný magic ho propichovali mečem a rozřezávali nožem. Vždy přežil.

Ceny stavebních prací klesly až o čtvrtinu

Farský si před třemi lety přinesl do Parlamentu téma transparentnosti. „Podle hesla co není tajné, je veřejné,“ uvedl. Jako první poslanec z Libereckého kraje podpořil hnutí Rekonstrukce státu, které si dává za cíl prosazení klíčových protikorupčních zákonů. „Je mi to blízké, ostatně zákon o registru smluv jsem sám psal. Je mi líto, že se ho nepodařilo protlačit,“ povzdychl si.

V minulém Parlamentu se zabýval například také zákonem o státních zakázkách. „Byla přijata novela, díky níž ceny prací na dálnicích a dalších stavebních prací klesly až o čtvrtinu a nemyslím si, že to musí být na úkor kvality,“ vysvětlil.

Dvacet let nikdo nedanil hazard

Věnoval se i vyhrocenému tématu loterijního zákona. „Za výsledek jsem hrozně rád, byl jsem u toho, kdy se podařilo zdanit hazard. Což je relikt, který tady dvacet let trčel z našeho právního zákona. Všichni se divili, proč loterijní společnosti neplatí daně. I já jsem se divil a ještě více při projednávání. Vůbec nebyla vůle toto změnit,“ odhalil.

Zlomový byl podle něj nakonec rok 2011, kdy se podařilo spojit síly aktivistů, Ústavního soudu, legislativy a v tu chvíli i ministerstva. „Obce nyní už můžou silným způsobem regulovat hazard, který je zdaněn. Což znamená příjem do státního rozpočtu 11 miliard,“ zdůraznil.

Více peněz menším obcím

„Naším největším úspěchem v Parlamentu je rozpočtové určení daní,“ objasnil Václav Horáček. Díky němu jsou spravedlivěji rozdělovány peníze obcím, kdy jich více přijde i těm menším a všechno neschlamstne Hlavní město Praha ve spolupráci s moravskou metropolí Brnem.

„Mrzí mě, že se nepovedlo prosadit zákon o poštách. Setkáváme se s rušením poboček pošt. To je jeden z mých úkolů do budoucna,“ slíbil Horáček.

Topka měla v Nečasově vládě klíčová ministerstva

Jak nakonec topka se Starosty ve volbách dopadne, je jako věštění z křišťálové koule. Snaží se těžit ze skandálů pokořené ODS, ta však upozorňuje: „Hází se špína jenom na nás, ale klíčová ministerstva v Nečasově vládě měla právě topka.“

Myslí si to i někteří voliči. „Odpuzuje mě, když někdo něco říká a pak dělá něco jiného. Což z velké části programu udělala TOP 09. A pan Kalousek bohužel prokázal, že opravdu nerozumí řízení financí státu,“ míní Marian Němec.

Právě exministr financí Kalousek leží mnoha lidem v žaludku. „Pokud se podaří v celostátním měřítku eliminovat Kalouska, bude to pozitivum. Poté, co z vedení topky zmizel Jaromír Drábek, je pro mě kandidátka TOP 09 a STAN v Libereckém kraji volitelná. Pokud tedy přestanou pouze s kritikou a slovy, že za vše může prezident, a představí smysluplný program,“ domnívá se Petr Heinzl.

Kandidátka TOP 09 a Starostů v Libereckém kraji

1. Jan Farský (Starostové pro Liberecký kraj) – starosta Semil
2. Václav Horáček (TOP 09) – exstarosta Železného Brodu
3. Jan Marušiak (TOP 09) – primář cévní chirurgie
4. Daniel Hodík (TOP 09) – lékař
5. Antonín Lízner (SLK) – starosta Příšovic

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…