Kováčik: Církev se pokouší o restart katolického politicismu. A Korte úpí

16.09.2012 14:50

Podle předsedy komunistického poslaneckého klubu Pavla Kováčika jsou tahanice kolem zákona o narovnání státu s církvemi pokusem o restart katolického politicismu. Církvi jde podle něj o reálný výkon moci v Česku, čímž nás chce vrátit do středověku. Podle Daniela Korte (TOP09) je to ale pitomost, protože církev se věnuje docela jiné činnosti.

Kováčik: Církev se pokouší o restart katolického politicismu. A Korte úpí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do kostela, ilustrační foto.

Poslanec ČSSD František Bublan, který je zároveň bývalým duchovním, pak v této souvislosti připomíná, že kdykoli měla církev mnoho majetku, doplatila na to.

„To celé martýrium, je podle mne jakýsi pokus o restart katolického politicismu na výsluní,“ říká předseda komunistického klubu poslanců Pavel Kováčik. „Jde o moc, ne že o ni nejde, jde jednoznačně o reálný výkon té moci,“ dodává. Podle něj je to pokus o návrat ne o jedno či dvě století zpět, ale o návrat do hlubokého středověku. „V tomto smyslu určitě,“ dodává.

Velký majetek umožňuje větší přístup k moci, například přes vlastní média

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, jak si předseda komunistických poslanců představuje v reálu výkon takové moci, nešel Pavel Kováčik pro argumenty daleko.

TÉMA: Miliardy pro církve

„Velký majetek obecně umožňuje větší přístup k moci,“ konstatoval. Připomněl i přísloví „Kdo má majetek, má moc“. „Z velkého majetku by se například dala pořídit nějaká média, která by pak mohla mít větší vliv na veřejnost. Církevní představitelé by více mluvili do věcí veřejných…, tedy spíše do veřejných věcí,“ zasmál se. „Ostatně, mít katolického prezidenta, nebo katolickou vládu, dnes vypadá zdánlivě ztřeštěně, ale pozor, není to odtržené od reality,“ dodává předseda komunistických poslanců. I tímto směrem to podle Kováčika může mířit.

„Vracet se z tak sekulárního prostředí, jako je v České republice, k prostředí, které je spíše typické pro země jako je Polsko, které je doslova „promořené“ katolicismem, mi pro země Čech Moravy a Slezska připadá naprosto špatně,“ varuje, komunistický předseda klubu.

I tento aspekt však bere KSČM podle Kováčika v úvahu, a proto je, jak říká, vyrovnání s církvemi v této podobě pro komunisty nepřijatelné.

To je přece pitomost, úpí Korte z TOP09

„Tak já si o tom myslím, že je to naprostá pitomost,“ reagoval na Pavla Kováčika zcela ve svém dynamickém stylu poslanec za TOP09, Daniel Korte. „Vždyť co církev dělá? Církev děla školství, charitu, provozuje pečovatelské domovy nebo nemocnice,“ říká poslanec. „A mimochodem, to je velmi zajímavé,“ rozzářil se. Když prý je pak někomu špatně, tak sice církev nenávidí k smrti, ale uchyluje se do nemocnice, kde jsou řádové sestry. „Ona je tam ta péče nějaká lepší, hm?,“ připomíná poslanec. Podle něj bude církev dělat to samé, co dělá nyní, a nic jiného. „Takové úvahy jsou příšerná pitomost,“ zaúpěl Daniel Korte ještě na závěr.

Kdykoli měla církev hodně majetku, doplatila na to

„Já to spíš vnímám jako názor některých církevních představitelů, že ta lepší pozice pro církev bude dána tím, že budou mít více majetku. A řekl bych, že je to jejich teologický omyl,“ uvedl sociálně demokratický poslanec a bývalý duchovní František Bublan. Připomněl, že církev nikdy neříkala, že by měl být majetek integrální součástí člověka, natož, aby to byla integrální součást církve jako celku.

Církev je podle Bublana tvořena jenom lidmi, žádným majetkem. „Z historického pohledu se dá říct, že kdykoliv měla církev nějakou větší moc, ať už majetkovou či politickou, vždycky začala vznikat nějaké odnože, reformace, nebo nějaká hnutí, aby se pak následně snažila církev od toho očistit,“ řekl pro ParlamentníListy.cz. Jak dodal, pro církev jako takovou to nikdy nebylo dobré období. I když třeba měla moc a ovládala třeba i určité státy, zasahovala do politiky, tak z teologického pohledu to pro ni bylo vždycky špatně.

„Vždycky to zakládalo štěpení, ať už to byly reformované církve evangelické, či jiné, protestantské,“ přípomíná.

Potvrdil také, že církevní vytváření médií, a tím i větší sféry vlivu, možné je. „Je to ale také velmi krátkodobé a vždycky se to církvi vymstí,“ uzavřel Bublan. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…