Křik kolem ODS pokračuje: Drsné vzkazy Nečasovi a smích Kalouska

01.03.2013 13:56

Občanští demokraté by rádi zastavili sešup voličské přízně, ale místo toho si odrazují i vlastní členskou základnu. Místní sdružení z oblastí Prahy 4, Prahy 12 a Prahy-západ, která čtvrtečním rozhodnutím výkonné rady ODS přišla o licenci, to berou jako neodůvodněné a nedemokratické rozhodnutí. V neděli se k tomu sejde i regionální rada pražské ODS.

Křik kolem ODS pokračuje: Drsné vzkazy Nečasovi a smích Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Trochu jako bezhlavé lze označit počínání ODS, jíž se čím dál povážlivěji hýbe půda pod nohama. Sérii volebních porážek se snažilo vedení strany ještě bagatelizovat a vysvětlovat tím, že za účast ve vládě se vždy platí menší popularitou u veřejnosti. V posledních měsících už je ale konfrontováno se stále rostoucí nespokojeností v členské základně. A tak se na čtvrteční výkonné radě hledali viníci. Na jedné straně to odnesla zrušením licence tři oblastní sdružení, na straně druhé byl nalezen v místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi vnější nepřítel.

„Ve více než dvacetileté historii ODS neznám příliš srovnatelných situací, kdy bez dostatečného demokratického projednání a vyslechnutí všech názorů na úrovni kraje dojde k takovému rozhodnutí,“ prohlásil pro deník Právo pražský poslanec Boris Šťastný. „Chci věřit, že ze strany Bohuslava Svobody a Petra Nečase nejde o mocenský boj s cílem zastrašit své politické oponenty v ostatních stranických buňkách a umlčet vzrůstající nespokojenost se současnou politikou ODS,“ dodal Boris Šťastný.

Nikdo se s nimi nebavil a rovnou je zrušili

V šoku z okamžitého zrušení oblastních, a tím i místních sdružení ODS na Praze 4, byl dlouholetý předseda kunratických občanských demokratů Zdeněk Šmíd. „Dozvěděl jsem se to v autě, když mi volali, že jsme zrušení. Nikdo se s námi nebavil, je to naprosto proti regulím, ani vyjádřit jsme se nemohli. Je to absurdní, nedemokratické, připomíná mi to normalizaci, která tady v minulosti byla,“ říká pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Šmíd z nyní už zrušeného místního sdružení ODS v Kunraticích.

„My jsme nepřijali žádné žoldáky, deset a možná i víc let máme stabilní členskou základnu,“ reaguje Zdeněk Šmíd na slova stranického šéfa Petra Nečase, který zrušení licencí odůvodnil nedemokratickými praktikami, kdy byli členové sdružení převáděni jako žoldáci. „To ten Nečas dělá všechno pro to, aby členskou základnu, která je už teď otrávená a znechucená, rozbil úplně,“ zlobí se šéf kunratických občanských demokratů a Petru Nečasovi poslal tuto sms zprávu:

Vážený pane předsedo ODS, jsme hluboce rozhořčeni rozhodnutim výkonné rady o zrušeni oblastního sdružení a vsech místních sdružení na Praze P4 bez projednání, zdůvodnění a individualního posouzení situace v místních sdruženích. Naše místní sdružení a ODS vede radnici v Kunraticích a patřilo s výsledky v komunálních volbách opakovaně k nejlepším v Praze. Dlouhodobě bojovalo proti věcem pobuřujícím voliče na Praze 4, za což byli zástupci oblastní rady z Kunratic odvoláni sněmem pod vedenim pana Horálka z oblastní rady. Dospíváme k názoru, že Vám a Vašim nejbližším spolupracovníkům se jedná o pouze o udržení se v mocenských postech do nejbližších voleb a pak bude naše strana dokonale poražena, což pro některé z nás po více než 16 letech práce pro ODS je velmi smutný výsledek, za který ale nesete hlavní odpovědnost Vy. Na závěr Vám chci říci, že budeme vážně uvažovat o odchodu vedení radnice z ODS. Nenecháme se za dlouhodobou práci a úspěšné výsledky v komunálních volbách šikanovat a urážet. Je to plivnutí do tváře všem našim členům od vedeni ODS. Místní sdružení ODS Kunratice

Licence se budou dávat jen loajálním sdružením

Po rozhodnutí výkonné rady zůstávají lidé ze zrušených sdružení členy ODS, ale nepatří do žádného místního ani oblastního sdružení. „Máme tři měsíce na to se sejít a požádat o vydání nové licence. Ale mám velkou obavu, že ti lidé si řeknou, ať si to Nečas a Svoboda strčí za klobouk, že oni to dělají léta zadarmo, z přesvědčení a teď ještě aby škemrali, jestli jim dá někdo licenci, nebo ne. Že to je pro ně urážka, já jsem předsedovi Nečasovi napsal,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Šmíd.

Vypadá to, jako by šlo o trestání odbojných místních sdružení. Podle informací, které získaly ParlamentníListy.cz to má být i varovně vztyčený prst proti Tomáši Hrdličkovi a jeho Praze 10 a srovnání neposlušných straníků takzvaně do latě. „Teď mají možnost dávat licence podle vlastního uvážení a nejspíš podle dobrozdání poslance Marka Bendy působícího na Praze 4 tomu, o kom usoudí, že bude loajální. Místní sdružení jsou totiž svéprávná a mohla vyjadřovat i jiné názory, než by si představovalo vedení ODS. Tak se dá licence jenom vyvoleným,“ očekává Zdeněk Šmíd.

Svoboda se vyšvihl do čela, ale o politice dole nemá ani ponětí

V posledních komunálních volbách dostala ODS v Kunraticích přes 60 procent hlasů a takových radnic po Praze moc nebylo. „Proto jsem tak rozhořčený. Pan Svoboda, který je v ODS dva roky a byl tam kooptován přímo, opravdu nemá ani ponětí o tom, jak se dělá politika na nejnižší úrovni s lidmi, které nemůže odměňovat, nemůže jim dávat posty ve správních či dozorčích radách. Bohužel je na tom vidět, že neprošel školou zespoda,“ upozorňuje Zdeněk Šmíd.

„Když jsme pana Svobodu žádali, aby problémy řešil, tak řekl, že se zabývá jenom věcmi po svém nástupu a že to, co bylo předtím, ho nezajímá a dělá za tím tlustou čáru. Jako kdyby teprve jeho narozením coby politika začínaly nějaké dějiny. A to, co se teď stalo, jen vybuzuje v členské základně názor, že nemá cenu se už v ODS angažovat. Že lépe bude udělat z toho něco na způsob nezávislých starostů a jit do voleb pod jiným sdružením, a ne pod některými lidmi tolik zprofanovanou značkou ODS,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Šmíd.

Dalším viníkem je Kalousek. ODS by nepomohlo, ani kdyby se zastřelil

Na výkonné radě se neúčtovalo jen s neposlušnými oblastními sdruženími, ale hledal se i vnější viník uvadání ODS. „Sklízíme plody práce pana Kalouska. Všechny jeho problémy a reformy padají na nás a na premiéra,“ řekl Lidovým novinám senátor ODS Jaroslav Zeman. Některé návrhy ministerstva financí, které vede právě první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, podle Zemana cílí přímo proti voličům ODS. „Konkrétně jde například o osoby samostatně výdělečně činné. A je to cílené,“ dodal senátor.

Místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer v této souvislosti pohrozil, že nepřijatelné chování koaličního partnera může znamenat rozpad koalice. Výroky občanských demokratů ale Miroslav Kalousek rázně odmítl. „Kdyby jediným výstupem mělo být, že ve své straně mají všechno v pořádku, nemocní se uzdraví a ptáci začnou zpívat, kdyby nebylo TOP 09, tak je mi jich skutečně líto,“ uvedl Miroslav Kalousek pro Lidové noviny s tím, že v tom případě by ODS nepomohlo ani to, kdyby se zastřelil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…