Láska chystá žalobu na Zemana. Mezi politiky to jen zašumělo: Má plné právo ze sebe dělat idiota. Střílení od boku. Chce trestat za odlišný názor!

31.01.2019 20:44

ANKETA Senátor Václav Láska spolu s dalšími členy horní komory parlamentu avizoval zahájení snahy o podání ústavní žaloby prezidenta Miloše Zemana. Podle Lásky se nebude jednat o žalobu pro velezradu, ale pro hrubé porušení Ústavy České republiky. Zda se senátorovi vůbec podaři docílit toho, aby se návrhem žaloby Senát zabýval není jasné, protože text žaloby prý bude hotový zhruba za šest týdnů.

Láska chystá žalobu na Zemana. Mezi politiky to jen zašumělo: Má plné právo ze sebe dělat idiota. Střílení od boku. Chce trestat za odlišný názor!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

Už předem je ovšem jasné, že žaloba je odsouzena k neúspěchu a k Ústavnímu soudu na stůl ani nedoputuje. Cesta k tomu, aby žaloba na prezidenta vůbec parlamentnem prošla, není vůbec snadná. 
 
Nejprve je nutné, aby Václav Láska získal podpisy celkem 27 senátorů k tomu, aby se žaloba vůbec mohla dostat k projednání na plénum Senátu. Následně by pro ni musela zvednout ruku třípětinová většina přítomných senátorů a poté ještě třípětinová většina všech poslanců. A takový počet zákonodárců, kteří by chtěli hlavu státu postavit před Ústavní soud, neexistuje.
 

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor
 
ParlamentníListy.cz se zeptaly českých zákonodárců, co o iniciativě senátora Václava Lásky soudí. 
 
 
Čestný předseda TOP 09, poslanec a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg si není jistý úspěchem Láskovy snahy. “Nejsem dostatečně právnicky vzdělán, abych byl schopný posoudit úspěšnost. V případě nezdaru by tento krok byl kontraproduktivní,” je přesvědčen Schwarzenberg.
 
 
“Pan Láska je pořád víc policista než politik a senátor. Chtěl by trestat za odlišný názor, ale počet jeho voličů je nicotný proti počtu občanů České republiky, kteří volili prezidenta Zemana,” konstatoval šéf KSČM a místopředseda sněmovny Vojtěch Filip.
 
 
Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek uvedl, že si počká na konkrétní dokument. “Obecně mi vadí, že prezident se dosud jasně nevyjádřil k tomu, že měl nabízet funkci šéfa Ústavního soudu výměnou za rozsudek. Opravdu bych se nechtěl probudit v zemi, kde prezident korumpuje soudce funkcemi,” uvedl Michálek.
 

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec
 
Místopředseda sněmovny a šéf hnutí SPD Tomio Okamura se naopak pustil do autora celé iniciativy. “Výkřiky člověka jako pan Láska, který se živil vydíráním prostřednictvím manipulativní agentury Transparency International, nejsou pro nás relevantní,” sdělil jednoznačně Okamura.
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 
 
Předseda KDU-ČSL, poslanec a bývalý vicepremiér Pavel Bělobrádek, podobně jako i další opoziční politici, nevěří, že může žaloba projít. “Mám pro ni pochopení, ačkoli úspěch nečekám,” řekl redakci.
 

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec
 
Stručný byl ve své reakci na dotaz serveru ParlamentníListy.cz poslanec hnutí ANO Patrik Nacher. “Tak hodně štěstí!” vysmál se aktivitě senátora Lásky.
 
 
“Senátorský klub STAN o žalobě uvažoval již dříve, při minulých závažných přešlapech prezidenta Zemana, ale nikdy nestřílel od boku. Vždy tomu předcházely konzultace s ústavními právníky. Tak tomu bude i nyní,” řekl redakci šéf hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík.
 
 
Podle místopředsedy poslaneckého klubu KSČM Leo Luzara se Láska chová odporně. “Bohužel Láska a pravda nezvítězí nad lží a nenávistí, ale právě tu nenávist vyvolává. Pan prezident své oponenty maximálně zesměšňuje poukazujíc na jejich hloupost a zaslepenost, nikdy nepoužil soudní moc, aby podpořila jeho názory. Nevážený senátor Láska se chová jako poslední odporný týpek schopný jen okopávat kotníky. Hanba mu, protože má jako politik tolik možností řešení, přesto volí soud!” sdělil Luzar.
 
 
“Je věcí příslušných orgánů, aby věc posoudily, pokud skupinka senátorů žalobu podá. To, zda jejich iniciativa zvýší důvěru v Senát, která je žalostně nízká, ukážou senátní volby. Já osobně pochybuji, že by podobně účelové akce mohly prestiž Senátu zvýšit,” reagoval europoslanec za ČSSD Jan Keller. Jeho kolega z Evropského parlamentu za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský uvedl, že si “osobně myslí, že to přes Ústavní soud neprojde”.
 
 

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec
 
“Pana senátora Lásky je mi osobně líto, protože zřejmě nenalezl žádné rozumné téma, na kterém by se mohl zviditelnit. Proto se snaží využít nejjednoduššího tématu, tedy poštěkávat na pana prezidenta. Mohl bych mu doporučit ještě další zajímavá témata, která mu jistě vynesou další nehynoucí slávu. Například akci MeToo, rozšíření práv komunity LGBT, anebo bychom v České republice mohli přivítat několik set tisíc migrantů. Všechna tato témata mu jistě přinesou nehynoucí slávu,” uvedl další z europoslanců, Jaromír Kohlíček z KSČM.
 
 
Poslanec hnutí SPD Lubomír Volný reagoval na dotaz serveru ParlamentníListy.cz stručně, ovšem neméně ostře. “Pan senátor Láska má veškerá práva k tomu, aby ze se dělal idiota,” sdělil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…