Lidé se obávají nejhoršího – války! Albrightová je šílená a tohle prý dokáže soudruha Putina usadit. I tak se vaši politici vyjádřili k Ukrajině a sestřelenému letadlu

22.07.2014 4:41

ANKETA Britský premiér David Cameron řekl, že je třeba změnit postoj k Rusku a zavést další sankce. Jeho ministr zahraničí Philip Hammond dodal, že se Rusko v důsledku letecké katastrofy na Ukrajině může stát „mezinárodním vyvrhelem“. ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, zda schvalují tato prohlášení a zda je čas na zaujmutí tvrdého postoje vůči Rusku.

Lidé se obávají nejhoršího – války! Albrightová je šílená a tohle prý dokáže soudruha Putina usadit. I tak se vaši politici vyjádřili k Ukrajině a sestřelenému letadlu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Postoj politiků se různí. Někteří upozorňují, že nelze nic usuzovat v okamžiku, kdy je nedostatek informací a neproběhlo vyšetřování. Někteří ale připisují odpovědnost Rusku a volají po ostrých sankcích.

Celá hrůza na Ukrajině se řídí jasným cílem: vytlačit Rusko z Evropy

„Preferuji dohodu celé EU,“ reagoval stručně předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

„Pokud se prokáže, že raketa byla vystřelena buď ruskými oddíly nebo Ruskem vyzbrojenými kozáky, povstalci či jinými ozbrojenci, tak jsou velmi tvrdé sankce na místě. Preferuji silné činy, méně slova,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Považuji takové vyjádření v době, kdy není skončeno vyšetřování tragédie, za neprofesionální a zavádějící. A pokud jde o samotné sankce, tak více poškodí Evropskou unii než Ruskou federaci,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Celá hrůza na Ukrajině se bohužel řídí jasným cílem: vytlačit Rusko z Evropy. O Ukrajince zde jde pouze v poslední řadě. Osobně si nemyslím, že v tuto chvíli existuje jediný důkaz o ruské odpovědnosti za katastrofu malajsijského letounu, a proto považuji řeči o ruské odpovědnosti za podivné. Jakoby dopředu bylo jasné, kdo bude vyšetřovací komisi označen jako viník. S mrazením v zádech si vzpomínám, že v roce 2003 začala válka v Iráku na základě tak zvaných důkazů o zbraních hromadného ničení v rukou Saddáma Husajna. Později se ukázalo, že to byly lži a mezitím zemřely statisíce lidí,“ řekl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.

„Zaprvé je třeba vyšetřit roli Ruské federace na sestřelení malajsijského letounu. Zadruhé jsou nutná jednání mezi EU a Ruskou federací kolem budoucnosti Krymu a nezávislé Ukrajiny. Nemyslím si, že sankce změní současný postoj vedení Ruské federace. Ale tvrdší postoj mezinárodního společenství vítám, zejména s ohledem na anexi Krymu,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Studená válka evidentně neskončila

„Čas na zaujmutí tvrdého postoje vůči Rusku už dávno nadešel, a to bez ohledu na tragickou událost z minulého týdne, která se bude dlouhé měsíce vyšetřovat, a stále hodnověrně nevíme, kdo tragédii způsobil. Studená válka evidentně neskončila a jedině silná Evropa, konečně mluvící jedním hlasem, dokáže soudruha Putina usadit do patřičných mezí,“ uvedla poslankyně ODS Jana Černochová.

„Proti státům podporující teroristy, v tomto případě vyzbrojující je raketami, kterými jsou sestřelována dopravní letadla, je v celku dobrým zvykem postupovat bez zbytečných kompromisů. Sankce nejsou ničím tvrdým, jsou logicky a v celku nezbytnou reakcí. S podporou nacionalismu Putin povzbuzuje přízraky, se kterými má Evropa dostatečně špatnou zkušenost, a skutečně z Ruska pod svým ´vedením mezinárodního vyvrhele´, bohužel dělá. Hammond pouze pojmenovává, jak se věci mají,“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

Podle europoslance KDU-ČSL Tomáše Zdechovského je čas na zaujmutí tvrdého postoje proti Rusku: „Tisíce satelitních snímků dokazují, že Rusko dodává na Ukrajinu zbraně a pomáhá ji destabilizovat. Poslední incident dokázal, že pohár trpělivosti přetekl a Rusko přestalo být pro EU seriózním partnerem.“

Je tu snaha Rusko démonizovat a ostrakizovat

„Davida Camerona čeká stejný osud jako Anthonyho Blaira. Dnes po Blairovi už nikdo ani nevzdychne, i když byl mediální hvězdou a hrdinou. Cameronova vyjádření týkající se Ruska jsou hloupá. Nemáme za sebou žádné vyšetřování. Je tu mediální válka podle schémat zděděných z 19. století, kdy Rusko bylo pokládáno za nepřítele evropské civilizace. Spíš bych dal na to, co řekl prezident Putin, že je přivést všechny strany k jednacímu stolu. To je nadějnější než hloupé sankce. Je tu snaha Rusko démonizovat a ostrakizovat. Taková dáma jako Madelaine Albrightová – spíše by se měla jmenovat Mad Halbright, tedy šílená polojasná a ne všejasná, prohlásila, že Sibiř je tak obrovská, že by neměla patřit jednomu státu, ale měla by se přerozdělit. Obama několikrát opakoval, že Rusko je regionální mocnost. Je to snaha dostat Rusko z pozice globálního hráče do pozice podřízené entity. Cameron je v jedné linii s americkou politikou,“ řekl europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

„Další věc je, že týden před tím tam byl zákaz, aby letadla létala do výše osm tisíc metrů. Kdyby nebyla Porošenkem obnovena válečná aktivita a pokračovalo příměří, tak by k ničemu nedošlo. Ukazuje to na zmatek v ukrajinských ozbrojených silách nebo i něco horšího. Zajimavá je informace španělského zdroje, že se okolo letadla objevily dvě ukrajinské stíhačky. Myslím si, že separatisté neměli technické prostředky, aby mohli takovou věc udělat. Jejich mobilní sestavy mohou dosáhnout zhruba čtyř tisíc metrů, ne 10 600 metrů toho malajského letadla. Objevily se pak směšné okázalé aranže, jak separatisté vezou sestavu BUK M1 bez jedné rakety,“ dodal Ransdorf.

„To je neskutečný nesmysl. Cameron i jeho ministr Hammond si asi touží po návratu dob studené války. Ve své zaslepenosti asi nevidí, že sankce proti Rusku jsou cílem USA. Mají poškodit vzájemné vztahy EU a Ruska. Jsou si vědomi, že pro ekonomiku EU jsou to velmi důležité vztahy. Jejich narušení by znamenalo její vážný propad. Proč to vše? Protože USA ve skutečnosti nepotřebují, respektive se obávají ekonomické síly EU a takového protihráče nemohou, v propadu svého hospodářství, potřebovat. Už jsem řekl, že sankce mohou krátkodobě v Ruské federaci vyvolat jakési problémy. V konečném důsledku jí ale posílí. Ten kdo na ně doplatí je právě EU. Otázkou je také, proč civilní letadlo léta v oblasti, kde probíhají boje,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

Země, které bez mandátu OSN bombardovaly Jugoslávii, Irák a vtrhly kde kam...

„Země, které bez mandátu OSN bombardovaly Jugoslávii, Irák a vtrhly kde kam, mají plná ústa sankcí. Ukrajina je důsledek jejich pokrytecké politiky a porušování mezinárodního práva. Je třeba zamezit rozšiřování konfliktu jednáním, a ne sankcemi s vyhrožováním,“ uvedl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Pokud vyšetřování prokáže, že protiletadlový systém BUK letadlo skutečně sestřelil a byl zároveň poskytnut povstalcům Ruskem, tak zpřísnění sankcí je s ohledem na 300 civilních obětí pochopitelné. Pokud se navíc prokáže, že osádku tvořili příslušníci ruských ozbrojených sil záměrně vyslaných na Ukrajinu, je zpřísnění sankcí nutnost,“ míní poslanec ANO Matěj Fichtner.

„Rozhodně je mi bližší jasný a nekompromisní postoj Britů než Putino-řiťolezectví Němců,“ reagoval senátor Miroslav Krejča.

„Jsem přesvědčen, že každý zodpovědný politik vnímá tuto zpravodajskou válku jako součást boje o mocenské a teritoriální pozice. Jen vyvolení znají své strategické tahy. Kdo ví, jak dlouho bude trvat, až se pravda vyjeví. Lidé se obávají nejhoršího – války! Silná slova jen zvětšují neklid a jsou moc jednostranná,“ říká poslanec KSČM Miroslav Opálka.

Ostatně v Iráku taky ´na beton´ byly zbraně hromadného ničení...

„Ačkoli mnohým jistě geniálnějším potentátům i novinářům je vše jasné, já bych si dovolil počkat na vyšetření této neodpustitelné tragédie. Chlapci nějak spěchají. Aby přání nebylo otcem myšlenky. Ostatně v Iráku taky ´na beton´ byly zbraně hromadného ničení, v Sýrii zase ty chemické použil Assad. Ale ať už to dopadne, jak chce, mohou být naši váleční štváči spokojení. Podařilo se jim Ukrajinu a Rusko rozvrtat dokonale. A o to šlo. Děsí mě, jak se opět s lehkostí lidem vymývají mozky. Přitom právě obyčejní lidé už na to doplácí. Dokonce ti zcela nezainteresovaní. Nejde-li o úmysl, jde o těžké selhání diplomacie jak EU, tak USA. A média, krom výjimek, slouží svým pánům. Včetně naší ČT,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Mimochodem, jak dopadlo arabské jaro? A čí zbraně zabíjí vedle cestujících v letadle i třeba civilisty v Gaze? Když jde o kšeft a moc, lidský život je náhle za pakatel. Aspoň něco zlevnilo, že? Pokud jde mi známo, červené černé skříňky se našly. Nebylo by tedy lepší, než vykřikovat hamotiny, zaletět do Moskvy a s panem prezidentem Putinem osobně jednat? Asi jsem naivní, ale možná takhle by se měla zachovat nějaká ta skutečná hlava státu. Chce-li fakt znát pravdu a co nejklidnější řešení. Ale o co doopravdy jde a komu? Před sto lety Velká válka začala stejně,“ dodal Koskuba.

„V tuto chvíli bych se opravdu zdržel nějakých radikálních postojů a prohlášení. Dostupné zprávy kolem malajsijského letadla jsou stále více nepřehlednější, než aby tomu bylo naopak, a já ani jednu z těch více zainteresovaných stran už dávno nepokládám za zcela věrohodnou. Jenže čekat na nějaké zcela věrohodné výsledky vyšetřování už v tuto chvíli spíše také nelze . Jedno staré a známé přísloví říká, že spory by netrvaly tak dlouho, kdyby chyba byla jen na jedné straně,“ odpověděl poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

„Domnívám se, že je především čas si plně uvědomit, že bezpečnostní situace na Ukrajině má dopad na naši bezpečnostní situaci. Uvědomme si, že v takovém letadle mohli sedět naši příbuzní či blízcí. Tyto životy nelze nikterak vyvážit ekonomickými zájmy a pokrytectvím. Teď to bylo letadlo, nedej bože, aby to příště bylo něco jiného, ještě horšího. Je jasné, že Rusko nese minimálně nepřímou odpovědnost. Pokud co nejrychleji nepřispěje k mírovému řešení a neupustí od všeho, co může eskalovat konflikt, musí nést důsledky,“ míní europolanec ANO Pavel Telička.

Viníci musí být potrestáni

„Z vlastní zkušenosti vím, že věci bývají často jinak, než se o nich píše. Proto bych byl se souzením celé věci opatrný,“ reagoval poslanec ODS Petr Bendl.

„Již před eurovolbami jsem řekl, že Rusko rozumí jen řeči síly. A proto je s ním z pozice síly třeba mluvit. Tvrdší sankce proto schvaluji,“ míní europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda.

Poslanec ČSSD František Adámek si myslí, že je třeba v první řadě důkladně a nestranně – pokud je to vůbec možné – vyšetřit příčiny letecké katastrofy. „Až teprve poté přijmout, třeba i tvrdá, opatření,“ dodal poslanec.

„Sankce se již teď dotýkají spousty českých firem, ale pokud se bude situace eskalovat, nebude jiná možnost než vést tvrdá jednání s Ruskem v rámci jeho dalších kroků. Situace na Ukrajině je čím dále nepřehlednější a EU se snaží opět řešit věci deset minut po dvanácté,“ myslí si poslanec Úsvitu Marek Černoch.

„Nemám kategorická prohlášení v okamžiku, kdy jsou sporné informace o organizátorech tragédie. Je jasné, že pokud by nedošlo k eskalaci ukrajinské krize, nedostaly by se takové zbraňové systémy mimo řádnou armádu k teroristům. Odsuzuji tak závažný útok na civilní cíl a následnou snahu to zamaskovat. Viníci musí být potrestáni,“ říká poslanec ANO Vlastimil Vozka.

Podle Camerona by si to měly státy EU měly být ve vztahu k Moskvě i tvrdší. „Příliš dlouho tu byla na straně mnoha evropských zemí neochota čelit důsledkům toho, co se děje na východě Ukrajiny. Je čas, aby se začalo počítat s naší silou, vlivem a zdroji. Naše ekonomiky jsou silné a budou sílit dál,“ uvedl Cameron. V EU bude probíhat jednání o zostření sankcí vůči Rusku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…