Lidovci s pravdou a láskou chtějí porazit Kalouskovy opilecké řeči

21.01.2012 17:07

REPORTÁŽ Lidovci mají za sebou ideovou konferenci. Během tří hodin v paláci Charitas ukázali stranu jako omlazenou, očištěnou od minulých přešlapů a výrazně eurooptimistickou. KDU je sociální jako ČSSD, skoro bezvýhradně proevropská jako TOPka a v otázce homosexuálů a původu člověka konzervativní jako hradní kancléř Hájek. A určitě nechce být jen stranou katolíků, jak bývá často označována.

Lidovci s pravdou a láskou chtějí porazit Kalouskovy opilecké řeči
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Výsledek je nejistý, bude to určitě bolet a ztratímo spoustu příznivců. Asi v tomto duchu zahájili lidovci v sobotu v Paláci Charitas svou volební kampaň do krajských a senátních voleb ideovou konferencí. Hlavním sdělením uvolněného sobotního dopoledne zakončeného chutným kuřecím řízkem je představení nové KDU-ČSL. Tedy strany sice s mnohdy problematickou polistopadovou minulostí (ke které se noví lidovci zodpovědně hlásí, protože nic jiného kromě změny názvu dělat nemohou), ale očištěné, výrazně vyhraněné proti vládní "asociální" politice a především značně omládlé. Vždyť věkový průměr současného předsednictva je pouhých 40 let, což lídr Pavel Bělobrádek neopomněl zdůraznit.

Stranou hlavního politického dění a vládní odpovědnosti, na kterou byli po léta zvyklí, zahájila KDU sjezd rebelskou písní Tomáše Kluse ´Za co panebože za co´. Zda se ptají lidovci na trest pro český národ či svou partaj, jejichž sobotní ideová konference naplnila sotva polovinu připravených židlí tanečního sálu v Charitasu, ale z tváří přítomných vyčíst nešlo. O to více se už od začátku hovořilo o straně, kde "rozhněvaná" generace ovládla vedení. "Pocit rozhněvanosti k politice nestačí, k tomu jsou třeba také ideje," pojmenovala moderátorka konference a stranická mediální poradkyně Saša Alvarová podivný recept některých veřejně známých osobností na politický úspěch v době krize. Její kolega Martin Horálek pak pauzu mezi příspěvky kořenil židovskými vtipy. Nutno přiznat, že docela dobrými.

Další reportáže ZDE

Shoda s Hájkem. Ale jen v tom, že nepocházíme z opice

"Jsme stranou, která v posledních volbách dostala od voličů lekci. Za to děkujeme, poučili jsme se," vystihl situaci v Charitasu rok a půl po sněmovních volbách lídr Bělobrádek. Recept, který lidovci zvolili je jednoduchý - postavit se do čela těch, kterým se nelíbí škrtací a dohadovací politika Nečasova kabinetu, ale zároveň se nechtějí tísnit na Václavském náměstí pod pódiem s řečnícími nacionalistickými populisty. Kromě nosného požadavku zastavení korupce a ničení rodinné politiky po TOPkařském způsobu se mimo jiné dozvíme, že člověk nepochází z opice, v čemž se prý předseda vzácně shodne s Hradem.

V čem se ale Pavel Bělobrádek s Klausovými muži rozhodně neshodne, je pohled na Evropu. Tady je v přístupu KDU mimořádně podobná své mladší, nechtěné, tradiční a odpovědné sestře. Odmítání finanční disciplíny EU je prý zaručenou cestou do průšvihu. "Na jedné straně Evropě radíme, jak zacházet s eurem, ale přijmout taková pravidla nechceme," ukazuje předseda na mírnou schizofrenii českých antievropanů. Inspirací v krizi by pro naši zem mělo být podle Bělobrádka Německo, které nešlo cestou tvrdých škrtů, ale naopak podpory prorůstových opatření, přičemž se Němcům podařilo dostat do hodně dobrých čísel. Jenže lídra nesledují jen lidé v sále a tak mu ze sítě Facebook vzápětí přijde odpověď.

"No pokud vím, před minulými volbami představitelé církve v Německu doporučili svým ovečkám, aby volili SPD, tedy německou sociální demokracii," píše jeden z uživatelů v reakci na "inspiraci" Německem.

KDU bude v následujícím roce podle Bělobrádka velmi hlasitě říkat, že dokud není ve zdravotnictví pořádek ve smyslu vymýcení korupce, není možné chtít po občanech více peněz. Křesťanská politika se pak odráží v rezolutním odmítnutí eutanásie a potratů, naopak je prý třeba zlepšit mnoho v otázce utajených porodů a adopce. Ale jen pro heterosexuální páry.

Evropa je podle Roithové stále silná

Lidovci jsou tradičně proevropští, v europarlamentu tvoří nejsilnější frakci, jejíž členkou je i Zuzana Roithová. "Jak uvažovat o budoucnosti EU v roce 2012? Jako o naší budoucnosti," radí europoslankyně těm, kteří se do Bruselu rádi dívají "přes kopečky."

Mluví se Evropě judeokřesťanských hodnot, kdy v sázce už není jen společná měna, ale celková budoucnost sjednoceného kontinentu. Proti kritice úředníků v Bruselu a rozhazování eur, na které voliči v ČR slyší tím lépe, čím jasněji se jeví situace na druhé straně Alp, doporučuje Roithová straníkům postavit kritiku národních vlád, uvažujících v rozsahu jednoho volebního období. Europoslankyně zjevně věří v silnou Evropu. Jak jinak si vysvětlit tvrzení, že obchodní orientace i na Východ je žádoucí, neboť EU má stále sílu ovlivnit touto cestou dodržování lidských práv. Argumentem pro zachování eura je pak podle Roithové fakt, že společná měna dosud ušetřila svým uživatelům 337 miliard eur.

Drahá bezdětná budoucnost

Zatímco místopředseda Pavel Svoboda popisuje, jak včera večer usnul ve vaně a zdálo se mu o ČR roku 2020, kde po studentských bouřích před osmi lety došlo k zásadnímu obratu k lepšímu, zemi už třetí volební období ovládají lidovci a v anketách o nejlepšího Čecha vyhrávají vědci, schyluje se v sále k zásadnímu tématu, kterým je u KDU samozřejmě rodinná politika.

Téma má na starost logicky první místopředseda Marian Jurečka. Strana chce důsledně propagovat politiku třetího dítěte. "Mnoho reforem by se nemuselo dělat, kdyby od roku 1990 nedošlo k poklesu porodnosti...Stát nemůže budovat na singles a bezdětných párech," vysvětluje příčinu současných problémů s důchody a důvod, proč si KDu pod pojmem daňové rozmanitosti nepředstavují jen progresivní daň, ale i větší daňovou zátěž pro bezdětné a společné zdanění pro rodinu.

Spojujme a neposlouchejme opilecké řeči

V samém závěru konference, podle jejíhož výsledku lze usuzovat, že KDU použije velice podobný programových recept jako při posledních volbách, začínají vyjádření nabírat na intenzitě. Moderátorka Alvarová prohlásí, že po tom všem (rozuměj právě proběhlé ideovce) už snad bude KDU zařazena na "čestný seznam exponentů Pravdy a Lásky." Kolega od tisku při tom polohlasně poznamená, že asi těžko poté, co její poslanci a senátoři zvolili Václava Klause prezidentem a stranická mládež pořádá Pochod pro rodinu v den, kdy Prahu roztančila Gay Parade.

Finále samozřejmě patří předsedovi. Hovoří velmi rázně a jeho řečnický výkon na právě proběhlé konferenci by se dal označit jako nejlepší. "Politika v ČR se řídí heslem ´Rozděl a panuj.´ Lidovci přitom chtějí spojovat (potlesk). Odmítáme opilecké řeči o tom, že jsme socialisté chodící do kostela (bouřlivý potlesk naznačující, že staré rány pořád bolí)," zakončil Bělobrádek tři hodiny, během nichž KDU zahájila výstup od samotného dna k pětiprocentní hladině. S odvahou jít proti populismu, s novými tvářemi ve vedení , ostře protikorupční rétorikou a důrazem na Evropu a rodinu, který se už ale jednou tvrdě politicky nevyplatil.

Podivná tečka

Politika se ale nedělá od řečnického pultíku, ale v kuloárech. Během poslední volby prezidenta probíhala i na toaletě. Tam, zjevně nezpozorován, se redaktor ParlamentníchListů dozví z družného a nepříliš tlumeného hovoru dvou hlasů střední generace, že je třeba "namáznout kontakty na radnici." Nezbývá než doufat, že autor neveřejného výroku měl jen zvláštní smysl pro humor. Případně pak věřit, že výjimka potvrzuje pravidlo a KDU se nestane další stranou nových rozhněvaných tváří, které svou ostrou rétorikou nevědomky maskují metody zkušených politických matadorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…