Magor, vyděsila se ODS nad Karlem Randákem a čeká na Maxipsa Fíka

28.08.2012 10:43

Cirkus na kolečkách. Magor s atrofovanou ambicí. A co Maxipes Fík? Takové jsou reakce politiků na ohlášení záměru exšéfa tajné služby Karla Randáka kandidovat na prezidenta. Většina českých politiků reagovala na otázku ParlamentníchListů.cz buď negativně, nebo stručně ve smyslu, že na to má právo.

Magor, vyděsila se ODS nad Karlem Randákem a čeká na Maxipsa Fíka
Foto: Archiv
Popisek: Karel Randák má v Nadačním fondu proti korupci na starosti vyšetřování

Bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák se dnes angažuje v Nadačním fondu proti korupci podnikatele Karel Janečka. Zda skutečně vstoupí do boje o Hrad, se prý rozhodne během září, až se vrátí z dovolené. Podporu by mohl očekávat nejen od Janečka, ale i ze strany majitele Student Agency Radima Jančury.

Randák se v minulosti „proslavil“ tím, že do médií rozšířil fotografie z toskánského letoviska Monte Argentario, kde v létě roku 2009 trávil dovolenou expremiér Mirek Topolánek s dalšími politiky a lobbisty.

Milovník, nebo poslední spravedlivý?

Z politiků se k jeho uvažovanému záměru vyjádřil především poslanec ČSSD Vítězslav Jandák, který uvedl, že bývalý šéf tajné služby je skvělou kvalifikací pro výkon funkce hlavy státu. Převážná většina oslovených politiků reagovala znechuceně. Podle mnohých se tím potvrzuje, že zavedení přímé volby prezidenta byl špatný nápad.

„Z přímé volby prezidenta se po milimetrech stává pojízdný cirkus. K obsazení rozvrhu klasického dramatu ještě pár volných rolí zbývá. Pan Randák si může vybrat. Bude milovníkem, či posledním spravedlivým?“ táže se nevěřícně nezařazený poslanec Michal Doktor.

Podle poslance Stanislava Grospiče z KSČM inflace kandidátů na prezidenta ukazuje, že přímá volba hlavy státu nemusí vůbec znamenat posílení demokracie a rozhodování občanů. „Jde spíš o otázku peněz. Spíš než na vážnosti nabírají připravované prezidentské volby na komičnosti,“ míní Grospič.

Přímá volba umožňuje exhibici pomatencům

„Nemá smysl komentovat všechny ty lidi, kteří chtějí být prezidentem. Vážně je bude třeba brát, až splní všechny zákonné podmínky a stanou se skutečnými kandidáty na prezidenta,“ připomněl v reakci pro ParlametníListy.cz místopředseda Senátu za ČSSD Zdeněk Škromach.

Europoslanec za ODS Hynek Fajmon podle svých slov přímou volbu prezidenta nikdy nepodporoval z toho důvodu, že prý umožňuje téměř bezplatnou exhibici různým pomatencům. „Bohužel se tato teze již naplnila. Teď už zbývá jen kandidát Maxipes Fík,“ napsal v SMS znechuceně Fajmon.

Občansko-demokratická poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová v Randákově případné kandidatuře nevidí žádný etický problém. „Nenapadá mě jediný důvod, proč by se nad tím měl někdo podivovat,“ doplnila. „Respektuji demokratické právo každého občana moci kandidovat v přímé volbě,“ uvedl šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Má dobrou kvalifikaci. Sovětský vůdce byl také dřív šéfem KGB…

„Já bych řekl, že je to nejen běžné, ale i osvědčené, protože třeba George Bush starší byl šéf zpravodajské služby a byl z něho výborný prezident. Nakonec i Andropov (Jurij Vladimirovič Andropov – nejvyšší představitel SSSR v 80. letech – pozn.red.) byl také nejdřív šéfem ruské zpravodajské služby,“ řekl redakci poslanec ČSSD a exministr kultury Vítězslav Jandák.

Ten si právě z těch důvodů myslí, že díky své někdejší kariéře má Randák k výkonu prezidentské funkce dobrou kvalifikaci. „Karel Randák je nesmírně silná osobnost, inteligentní chlap a bývalý sportovec a podle mě je skutečně nestranný, takže mě to připadá jako zajímavá nabídka,“ konstatoval Jandák.

Sebranka bizardních charakterů. Další magor. Mickey Mouse

„Vůbec mě nepřekvapuje, jaká sebranka bizardních charakterů a typů si o sobě myslí, že by tady mohli a měli dělat prezidenta. Už jen to, že se o tuto funkci vážně hlásí a veřejně vyhlašují svou kandidaturu a zviditelňují výroky a požadavky na hranici vkusu a zdravého rozumu, tuto funkci mimořádně znevažuje,“ je přesvědčen poslanec za ODS Aleš Rádl.

„Myslím, že všichni ti, kteří se podíleli na tom, že díky tomu hloupoučkému nápadu s přímou volbou je tohle možné, by se měli s každým dalším magorem, který vyrukuje se svou atrofovanou ambicí víc a víc stydět,“ dodal.

Podle senátora Petra Pakosty se z přímé volby prezidenta postupně stává taková taškařice, že je jen otázkou času, kdy kandidaturu oznámí Mickey Mouse. „Ale mnozí to chtěli a tak to mají. Radost z toho nemám,“ poznamenal nezařazený senátor, který počátkem roku opustil ODS.

„Je to osobní rozhodnutí pana Randáka, tedy bez mého komentáře,“ reagoval místopředseda Senátu a kandidát na Hrad za ODS Přemysl Sobotka. „Nestojí to, myslím, za komentář. Nemá šanci,“ vzkázal redakci ParlamentníchListů.cz ministr obrany a senátor Alexandr Vondra z ODS. Podle poslankyně TOP 09 Heleny Langšádlové bude přímá volba přinášet prý i obdobné, těžko představitelné návrhy.

Podle senátora Vladimíra Drymla, který nedávno z ČSSD přestoupil k Zemanovcům, nemá generál Randák příliš šancí sesbírat 50 tisíc podpisů od občanů, nebo deset senátorů. "Je také pravidlem, že bojovníci proti korupci se stávají v Čechách psanci a ne presidenty," povzdechl si Dryml.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…