Mám plat jako asistentka, plakal poslanec ODS. Klasnová ho setřela

13.12.2012 20:10

Sněmovna zablokovala zákon, podle nějž se poslancům už neměly danit poslanecké náhrady. Tím by se jejich příjem zvýšil o tisícikoruny. Poslanec za ODS Tomáš Úlehla prohlásil pro server Týden.cz, že za 39 tisíc korun čistého není schopen uživit rodinu. ParlamentníListy.cz se proto dotázaly některých poslanců, jak tento výrok vnímají a zda mají stejný názor.

Mám plat jako asistentka, plakal poslanec ODS. Klasnová ho setřela
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

Dodejme pro úplnost, že hrubý poslanecký plat je 56 tisíc korun, po zdanění oněch 39 tisíc, bez příplatků a bez náhrad. Příplatky pobírá poslanec za předsednictví ve výboru či podvýboru, což není případ poslance Úlehly, který je „jen“ místopředsedou jednoho výboru a řadovým členem tří dalších výborů.

Kromě toho je Úlehla členem dvou stálých delegací, s nimiž cestuje na jednání do Parlamentního shromáždění Rady Evropy a do Shromáždění Západoevropské unie. Do výborových funkcí však navrhuje vlastní klub, takže se redakce obrátila, mimo jiné, i na předsedu poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjuru. 

Ani předseda klubu ODS nepovažuje výrok za vhodný

Nový ministr dopravy Zbyněk Stanjura nechtěl příliš rozvádět Úlehlův výrok. „Řeknu vám to jednou větou – takový výrok opravdu není vhodný," konstatoval stále ještě předseda klubu ODS. „Ještě čtyři dny,“ poznamenal s úsměvem. Pak se prý už bude plně věnovat ministerské funkci a zůstane pouze řadovým poslancem.

Za vhodný výrok to nepovažuje ani nezařazený poslanec a expremiér Jiří Paroubek. „Samozřejmě to není vhodný výrok. Poslanci i senátoři by si měli být vědomi, že jsou voleni lidmi, z nichž většina v této zemi má podstatně, podstatně nižší peníze než máme my a měli by si svého bydla vážit,“ říká poslanec. Jak dodal, od poslance Úlehly je to velký úlet.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Každý máme nějaké nároky

Jiný, zjevně filozofičtější postoj zaujal Úlehlův stranický kolega Walter Bartoš. „Každý máme nějaké nároky na úroveň a kvalitu našeho života. Jestliže toto řekl, tak z jeho pohledu je to pravda,“ řekl poslanec.

Na námitku redakce, že většina národa má jednoznačně nižší příjmy než pan poslanec, Bartoš kontroval: „Je třeba říct, že poslanci mají také nějaké výdaje." Nevzal ovšem v úvahu poslanecké náhrady, které, a to včetně dopravy a ošatného, tvoří zhruba 29 tisíc korun. Navíc má poslanec hrazený telefon. Všechny tyto položky si však musí každý občan platit sám ze svého platu.

Někteří poslanci ztrácejí kontakt s reálným světěm

„To mě překvapuje,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Podotkl, že zřejmě poslanecký kolega neví, že „spousta lidí vyžije a musí vyžít z daleko menších příjmů". „Je to příklad toho, že některé kolegyně a kolegové, když přijdou do vrcholové politiky, ztratí spojení s reálným životem," dodal.

„S podstatně menším příjmem žije drtivá většina důchodců, řekl bych 99,9 procent, rodiny s dětmi, většina studentů, ale i většina zaměstnanců. Žijí z platů, které jsou pod průměrem, a navíc si musejí všechno platit,“ dodává ještě předseda komunistických poslanců. „Úplně natvrdo a na dřevo si platí úplně všechno, bez jakýchkoliv požitků. Nemyslím si, že pan poslanec promluvil zrovna moudře,“ řekl Kováčik na závěr.

Je to políček všem, kdo žijí za starobní nebo invalidní důchod

„Je to obrazně poslaný políček všem, kteří žijí nejen za průměrnou mzdu, ale kteří jsou hluboko pod ním,“ říká sociálně demokratický poslanec Miroslav Váňa. Připomněl, že lidé, kteří žili za invalidní důchod na hranici 13 tisíc, ho mají novou vyhláškou v řadě případů zkrácený na 50 procent.

„Já osobně znám řadu lidí, kteří žijí se sedmitisícovým příjmem,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslanec. Připomněl také matky samoživitelky, které mají například dvě děti a jsou nucené vyžít s příjmem 13–14 tisíc. „Přiznám se, že vůbec nevím, jak to dělají. Je to pro mne záhadou. Vždyť je to doslova hrdinství. Ti lidé mají rozpočítanou každou korunu na každý den,“ zlobí se poslanec. „A tvrdit, že někdo nevyžije za 39 tisíc korun, je podle mne velmi mírně řečeno velká odvážnost,“ komentuje Úlehlova slova.

Po připočtení náhrad částka dramaticky naroste

„Myslím, že je to velmi nešťastný výrok,“ říká předsedkyně klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová. Jestli si poslanec Úlehla stěžuje na to, že nemá žádnou funkci, a tudíž žádný příplatek, měl by to podle jejího názoru řešit se svým poslaneckým klubem. „Je mi líto, ale i když pan poslanec mluví o čistém platu, měl by vzít v úvahu také náhrady, po nichž ta částka dramaticky naroste,“ říká Klasnová. „Takže takové neštěstí to asi nebude,“ dodává pro ParlamentníListy.cz.

Je to ostatně podle ní volba každého poslance. Jestliže se prý rozhodne takovou dráhu vykonávat, měl by si uvědomit, že nejde o podnikatelskou sféru, ale o veřejnou správu, která má prostě dáno, kolik si může dovolit. „Jestli se pan poslanec cítí nedoceněný svým platem, tak mu doporučuji, aby šel dělat něco jiného,“ doporučuje Kateřina Klasnová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…