Máme kvalitní potraviny, tak je musíme podpořit, vysvětluje zemědělský expert KSČM Kováčik

01.09.2013 8:52

Podporujeme všechny kroky, které povedou ke ztížení dalšího vyjímání pozemků ze zemědělského půdního fondu, říká bývalý poslanec a předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik v rozhovoru pro stranický web kscm.cz. Podle Kováčika je každá cesta, kterou si česká produkce najde k českému spotřebiteli, dobrá.

Máme kvalitní potraviny, tak je musíme podpořit, vysvětluje zemědělský expert KSČM Kováčik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

Současná zemědělská politika v ČR, tedy politika po jmenování vlády Jiřího Rusnoka, se podle Kováčika zaměřuje na přísné sledování kvality potravin. Kvalita potravin je podle něj nyní vnímána „jako rozhodující faktor důvěry českého, moravského a slezského spotřebitele v domácí potraviny, a tím i omezení dovozů a zvýšení poptávky po domácí produkci.“ Tak je nyní podle Kováčika formulován jeden ze základních principů zemědělské politiky u nás.

Druhým hlavním směrem je prý náprava chybných rozhodnutí pravicových vlád, které vedly k rozkolísání rovnováhy zemědělské soustavy. „Podpora tzv. citlivých komodit, živočišné výroby a také podpora zpracování produkce mohou začít stavět zemědělství na nohy, posílit konkurenceschopnost a tím umožnit i postupný návrat k odůvodněné soběstačnosti,“ myslí si Kováčik.

Byznys se zemědělskou půdou

V rozhovoru pro stranický web kscm.cz  mluvil Pavel Kováčik také o lukrativním byznysu se zemědělskou půdou. Stovky hektarů byly a jsou prý vyjímány ze zemědělského půdního fondu a stávají se z nich např. stavební parcely. „Podporujeme všechny kroky, které povedou ke ztížení dalšího vyjímání pozemků ze zemědělského půdního fondu. Konkrétně zvýšení poplatků za vynětí, povinnost náhradní rekultivace, což byl kdysi velmi účinný nástroj. Pro úplnost je třeba říci, že problém je složitější, bariéry například nesmějí znemožňovat investice ve veřejném zájmu,“ vysvětluje Kováčik.

Farmářské trhy si našly svoji oblibu

V závěru rozhovoru se Pavel Kováčik vyjádřil k oblíbeným farmářským trhům. „Byť by šlo jen o okrajovou formu odbytu zemědělských a potravinářských produktů, farmářské trhy a prodejny si našly svoji oblibu. Každá cesta, kterou si česká produkce najde k českému spotřebiteli, je dobrá,“ myslí si bývalý předseda poslaneckého klubu KSČM.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…