Marek Benda jako David Rath. Média by si prý smlsla, kdyby "kradl"

29.05.2012 21:46

Pokud by se kauza podobná té Rathově stala v pravicové části politického spektra, média by si na daném politikovi smlsla prý úplně stejně jako na oranžovém poslanci. V táboře ČSSD ale panuje jiný názor.

Marek Benda jako David Rath. Média by si prý smlsla, kdyby "kradl"
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Kauza obviněného poslance Davida Ratha už třetí týden zaměstnává mysl desítek českých novinářů. Právě ti jsou z řad ČSSD obviněni z toho, že straní pravicovným politikům. Pokud by se prý podobný příklad vyskytl třeba v řadách ODS, média by se snažila jej zamést pod koberec.

SLEDUJEME téma: Rathovo zadržení

Jandák je zhnusen

Pojetím kauzy je znechucen třeba poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD). "Jsem zhnusen. Zvažuji i odchod z parlamentu. Nejde jen o kauzu pana Ratha, ale i další, celá vnitropolitická situace jde špatným směrem. Vemte si ProMoPro, IZIP a další skandály," řekl redakci Jandák s tím, že se mu nelíbí ani mediální pojetí konkrétních kauz.  České sdělovací prostředky jsou totiž podle něho zaměřeny výrazně doprava.

"Kdyby se podobný skandál jako ten, který se rozproudil kolem Davida Ratha, týkal někoho z ODS, nepsalo by se o tom. Rozhodně ne v takové míře," řekl rozhořčený Jandák ParlamentnímListům.cz s tím, že je "zajímavé", že skandál týkající se ČSSD vypluje na povrch vždy krátce před volbami.

Rath jako Benda?

Mediální odborníci ale nesouhlasí. "Kdyby něco podobného udělal třeba Marek Benda z ODS, média by se mu věnovala úplně stejně jako Rathovi," řekl ParlamentnímListům.cz mediální odborník Jiří Mikeš. Vzruch kolem Ratha je navíc podle něho ne kvůli tomu, že patří do ČSSD, ale spíše pro jeho osobnost jako takovou.

"Rath se rád ukazoval, byl to fešák, ale velice tvrdý. Štval mnoho chlapů, obdivovalo ho spoustu žen," poodkryl Mikeš roušku tajemství mediálního zájmu o Ratha.

Bývalá mluvčí motolské nemocnice a exmoderátorka Eva Jurinová má podobný názor. Sociální demokracie je podle ní příliš vztahovačná. "V této kauze jsou až moc vztahovační, částečně to ale chápu. Jde nejen o politika, ale profil celé strany. To, že by česká média stranila pravici, vylučuji," řekla Jurinová redakci.

Novináři jsou orientováni pravicově

V tom ale Mikeš nesouhlasí. "V Česku je více novinářů orientováno pravicově, to je takové české specifikum," řekl ParlamentnímListům.cz analytik. 

David Rath byl v předminulém týdnu zadržen při přebírání několikamilionového úplatku. V souvislosti s obviněním z korupce rezignoval na funkci hejtmana i krajského zastupitele a odstoupil z kandidátky pro podzimní volby. Zatím si ale nechal poslanecký mandát. Sněmovna by jej měla vyslechnout 5. června.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…