Miroslav Kalousek k masakru v Uherském Brodě: Jako držitel zbraně říkám...

25.02.2015 12:02

Ministr vnitra a místopředseda ČSSD Milan Chovanec v televizi Prima v souvislosti se střelbou v Uherském Brodě řekl, že v České republice je drženo poměrně velké množství zbraní a je dle něho otázka, jestli chceme, aby v české společnosti bylo tolik držitelů zbrojních průkazů. První místopředseda TOP 09 a šéf jejího poslaneckého klubu Miroslav Kalousek je proti omezování držby zbraní.

Miroslav Kalousek k masakru v Uherském Brodě: Jako držitel zbraně říkám...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miroslav Kalousek

„V České republice je drženo poměrně velké množství zbraní. Je otázka, jestli chceme, aby v české společnosti bylo tolik držitelů zbrojních průkazů,“ řekl Chovanec Primě.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, co si o prohlášení ministra Chovance myslí, zda by nebylo naopak méně obětí, kdyby někdo z nich měl pistoli a bránil se, nebo zda je naopak potřeba omezit držení střelných zbraní.

Zakážeme vlastnictví aut?

Miroslav Kalousek má jasný názor. „Jako držitel zbraně říkám, že legislativa pro vlastnictví zbraně je u nás dostatečně přísná a takovémuto tragickému hnutí mysli nemůže zabránit žádné zpřísnění zákona. Konec konců když k něčemu takovému v chorém lidském mozku dojde, tak úplně stejnou, nebo možná ještě horší vraždící zbraní, než je pistole, může být automobil. A také kvůli tomu nezpřísníme vydávání řidičských průkazů,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kalousek.

Anketa

Je nutné v rámci reakce na masakr v Uherském Brodě omezit právo na držení zbraně a zpřísnit v tomto směru předpisy?

17%
11%
hlasovalo: 13319 lidí

Podle posledních statistik vypracovaných Ministerstvem vnitra za rok 2013 je mezi držiteli zbrojních průkazů a licencí v Česku zhruba 761 tisíc ručních zbraní.

„Nejdřív bych zkoumal, zda nedošlo k pochybení při léčbě. Je možné, že ten člověk byl u psychiatra, který mu navrhnul ambulantní léčbu. Sledoval bych tento směr pochybení, ale zatím nemáme dostatek informací,“ konstatoval předseda Unie bezpečnostních složek Jiří Vítek, který má strach, aby právě tato tragédie nevyvolala odpor proti držitelům zbraní v republice.

„Začnou všichni křičet, že magor dostal do ruky bouchačku, takže je potřeba zjistit, jak ji získal, kde ji dostal. To jsou věci, které by nás měly zajímat,“ uvedl Vítek. "Mám obavy, aby tento případ nevyvolal záměry politiků omezit právo nosit zbraň. Získat dnes zbrojní průkaz není nic jednoduchého a jako Česká republika patříme mezi státy, kde je vše dobře ošetřeno a kontrolováno. Člověk, když žádá o zbraň, musí mít za sebou psychologické testy, mít čistý trestní rejstřík a nevím už, jak dál to zpřísnit. Obávám se, aby nenastal hon na lidi, kteří mají doma zbraň,“ popsal Vítek.

Psychicky narušený muž zavraždil osm lidí

V úterý 63letý pravděpodobně psychicky narušený muž v restauraci Družba v Uherském Brodě zavraždil osm lidí a pak zastřelil i sebe.

Útočník bydlel nedaleko restaurace, policie se v úterý dlouho snažila dostat do jeho bytu, střelcova manželka je nechtěla pustit dovnitř. Kolem jedenácté hodiny večer policie vnikla do domu a žena s nimi vyšla ven. Podle sousedů byli tito lidé problémoví, měla se proti nim i sepisovat petice. Nikdo ale nechápe, proč si muž vybral zrovna restauraci Družba. Vrah měl zbrojní průkaz, ale policisté zatím nevědí, zda střílel legálně drženou zbraní.   


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…