Mlátilo se do lavic a pískalo se. Kvůli Andreji Babišovi. A Kalousek pravil: Parto lhářů a korupčníků

20.05.2015 13:42

Sněmovna ve středu odmítla návrh na ukončení daňového zvýhodnění biopaliv k letošnímu 30. červnu. V novele zákona o spotřebních daních naproti tomu schválila zdanění surového tabáku spotřební daní a také možnost nižších kaucí pro distributory pohonných hmot. Zákon ale provázely v dolní komoře vášnivé diskuse, dokonce se pískalo a bušilo do lavic. Norma nyní zamíří do Senátu.

Mlátilo se do lavic a pískalo se. Kvůli Andreji Babišovi. A Kalousek pravil: Parto lhářů a korupčníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek při interpelaci na Andreje Babiše

Emoce v Poslanecké sněmovně dnes nebudil jen návrh na elektronickou evidenci tržeb. Dohady se totiž v dolní komoře vedly i kolem novely o spotřebních daních, v níž je ale obsažen i návrh na další kontroverzní podporu biopaliv.

Právě kvůli tomu se ve sněmovně pískalo, tleskalo a bušilo do lavic, a to hlavně v momentě, kdy se schvalovaly jednotlivé pozměňovací návrhy. ANO totiž požaduje pokračování této podpory, přestože prý podle předsedy klubu TOP 09 Miroslava Kalouska poslanci hnutí v posledních dnech tvrdili pro média opak, a tedy že se rozhodli nepokračovat v daňovém zvýhodnění biopaliv. Podle Kalouska ale v tu chvíli lhali, neboť ve skutečnosti samo ANO v rozpočtovém výboru zrušení podpory biopaliv nepodpořilo.

„Jste parta lhářů a korupčníků! To není urážka. To je pojmenování toho, jak jste se chovali v rámci biopaliv,“ poznamenal kvůli tomu Kalousek ve sněmovně po konečném odhlasování normy.

„Mrzí mne, že toto jednání od roku 2014 probíhá právě tím, nakolik je zneužíváno přednostní právo některými předsedy poslaneckých klubů,“ zmínil ale na to předseda KSČM Vojtěch Filip.

Podle Kalouska ovšem na podporu biopaliv bude potřeba devět miliard korun, přičemž sám vicepremiér Andrej Babiš (ANO) v rámci této podpory získá až pět miliard korun. Prý Kalouskovi na výpočet této částky stačí prostá matematika.

Ministr financí Babiš totiž jako majitel skupiny Agrofert tuto podporu čerpá, a proto je kvůli tomu podle opozice ve střetu zájmů. Dnes k normě ale Babiš zaujal neutrální stanovisko, a při hlasování o ní se zdržel.

S ukončením podpory ovšem Babiš vskutku dříve počítal. „Souhlasím s ukončením daňové podpory biopaliv, protože už nechci poslouchat Kalouskovy lži a demagogii. Stát nebude dotovat vysokoobjemová biopaliva a ušetří 1,5 miliardy ročně. Zaplatí to občané a přepravní firmy v cenách. Poděkovat můžou Kalouskovi,“ řekl Babiš k tomu před dvěma týdny Hospodářským novinám.

Na stolech měli dva návrhy. Stejné

Návrh na ukončení podpory biopaliv přitom obsahovaly dva totožné pozměňovací návrhy. Jeden předložil Kalousek a druhý poslanec vládního hnutí ANO Karel Rais. Oba návrhy ale prý chtěly sladit český zákon s právem EU, protože k letošnímu 30. červnu končí dosavadní program podpory biopaliv, který v minulosti schválila Evropská komise. Kalousek nakonec svůj návrh stáhnul – což bylo provázeno potleskem poslanců – a tak se hlasovalo jen o Raisově návrhu. Pro ukončení daňové podpory biopaliv hlasovalo 52 poslanců, zapotřebí jich bylo 88.

Novelu zákona o spotřebních daních jako celek nakonec poslanci schválili. Na surový tabák by se tak měla nově vztahovat spotřební daň. Aby platila, musí ji ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Bude platit od července

Daň má začít platit od 1. července 2015. Sazba daně bude odpovídat sazbě u tabáku ke kouření, tj. 1896 Kč/kilogram. Kdykoli se bude zvyšovat sazba daně u tabáku ke kouření, bude se zvyšovat i daň na surový tabák. Vztahovat se bude na sklizené tabákové rostliny a jakékoli polotovary z nich vyrobené, které se nacházejí na území ČR a které nejsou upraveny k prodeji konečnému spotřebiteli.

Pokud jde o tabákové listy, zdaňovat se budou celé i dělené, daň se bude vztahovat na tabák sušený, nesušený, fermentovaný, nefermentovaný, expandovaný (upravený za použití vodní páry), neexpandovaný.

Pod surový tabák budou spadat i zbytky z tabákových listů, zbytky vzniklé při zpracování a výrobě tabákových výrobků, a dále rekonstituovaný tabák vyrobený spojením jemně rozdrobeného tabáku, tabákového zbytku nebo tabákového prachu, a to v případech, kdy nejsou tyto výrobky upraveny pro prodej konečnému spotřebiteli.

Plátcem daně bude každý, kdo použije surový tabák k jinému účelu než pro výrobu tabákových výrobků, k dodání jiné osobě k jejich výrobě nebo k vývozu do zahraničí. Bude se muset zaregistrovat do sedmi dnů ode dne, kdy takto tabák použije. Výjimku budou mít např. vysoké školy nebo výzkumné instituce pro vědecké účely. Osoby v registru budou muset složit kauci 20 milionů korun. Zdaňovacím obdobím bude jeden měsíc.

Schválená novela zákona o spotřebních daních má také umožnit, aby kauce pro prodejce pohonných hmot klesly z 20 milionů na deset milionů korun. Zavedení kaucí bylo jedním z opatření proti daňovým únikům.

Vláda loni schválila nový program podpory biopaliv. Předložila v souvislosti s tím kontroverzní návrh zákona, který podporu biopaliv prodlužuje. Poslanci by se jím měli zabývat v prvním čtení dnes odpoledne. Tento návrh ale čelí kritice. Jeho odpůrci tvrdí, že podpora bude sloužit zejména skupině Agrofert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…