Modrý úder Babišovi. Němcová s herci po boku vypustila předvolební výstrahu

24.10.2013 12:20

REPORTÁŽ Volební lídryně ODS Miroslava Němcová na akci, které se účastnila řada herců podporujících ODS, se znovu nekompromisně kriticky pustila do šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Varovala, že má svůj byznys, koupil si už i část médií a nyní si chce prý koupit i část politiky.

Modrý úder Babišovi. Němcová s herci po boku vypustila předvolební výstrahu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miroslava Němcová v Ostravě

Herečka Veronika Jeníková je ráda, že letos o volbách nebude muset cestovat až do Žďáru nad Sázavou jako před třemi a půl lety, kdy sice chtěla podpořit ODS, ale nechtěla volit pražskou kandidátku. „A protože jsem důvěřovala paní Miroslavě Němcové jako člověku, kterého si nesmírně vážím a který by měl v politice být, jela jsem volit na Vysočinu. Dneska jsem ráda, že mohu volit v Praze,“ přiznala na akci, kde vystoupila mezi mnoha známými osobnostmi, které přišly osobně podpořit lídryni ODS.

Známá herečka i její kolegové jsou prý rádi, že ODS opouští lobbisté a kmotři a že tedy mohou znovu volit tuto pravicovou stranu.

Herec Ondřej Pavelka prohlásil, že v době sněmovních voleb jede do Ruska. „Vyřídil jsem si voličský průkaz, protože bych se z Ruska do Ruska nerad vrátil,“ naznačil, že se obává vítězství levice, spojeného s návratem komunistů k moci.

Exprimátor Svoboda: Už jsme se očistili od Hrdličky, Rittiga či Oulického

Exprimátor Bohuslav Svoboda, který kandiduje v Praze na druhém místě za Miroslavou Němcovou, všechny ujistil, že ODS je jedinou stranou, která se už od kmotrovských praktik očistila.

„Ten boj jsme vybojovali. ODS prošla v uplynulých měsících složitým vývojem, jeho výsledkem však je, že nás opustili lidé, kteří nás diskreditovali v očích veřejnosti. ODS dneška je stranou lidí typu profesora Petra Fialy, Jany Černochové, Jiřího Pospíšila, ne Hrdličky, Rittiga či Oulického. Kmotry jsme vyhnali, je na dalších politických stranách, aby se vydaly námi nastoupenou cestou vedoucí k očistě české politiky. Jsme si vědomi, že politika nebude nikdy dokonalá, ale snažíme se o její maximální zlepšení a zprůhlednění,“ uvedl Svoboda.

„Očistili jsme se dokonce i od Borise Štastného,“ říká senátor ODS Jaroslav Kubera v klipu, který vtipem a nadsázkou pobavil všechny účastníky akce. Oblíbený pravicový senátor v něm žádá voliče, aby dali hlas ODS už kvůli němu, protože nechce, aby jeho Teplice byly jediným modrým ostrůvkem v zemi.

Může být někdo horší než Věci veřejné? ANO.

Volební lídryně ODS Miroslava Němcová přidala hádanku, která koluje po internetu. Otázka: Může být někdo horší než Věci veřejné? Odpověď: ANO. A v této souvislosti potvrdila, že není možné, aby ODS po volbách spolupracovala s levicovými stranami, zejména komunisty, ani s nesourodými podnikatelskými subjekty, jako je ANO 2011, jehož majitel Andrej Babiš má nevyřešenou minulost a existuje vážné podezření, že byl před rokem 1989 agentem StB.

Rozhovor Cyrila Höschla s Miroslavou Němcovou O životě

Lídryni ODS Miroslavě Němcové fandí i psychiatr Cyril Höschl, proto s ní udělal rozhovor O životě, který v podobě útlé knížky společně představili na autogramiádě. „Bylo mi líto, že je nám paní Němcová známa jen z jedné stránky, proto mne napadlo, což udělat rozhovor o věcech, jako je lyrika,“ vysvětlil své pohnutky profesor Höschl. Knížka je proto plná vzpomínek Miroslavy Němcové na její dětství, vyznává se ze svých snů a zálib. Ale v případě známé političky se nedalo vyhnout ani politickým tématům, zejména v souvislosti s nástupem nových politických hnutí, která se snaží získat přízeň voličů.

Česko hledá Superstar

Cyril Höschl se proto zeptal, jaké může mít vyústění situace, kdy konzistentní názorové proudy, jaké reprezentovala pravice, jako by vymizely a z voleb se stává „Česko hledá superstar“.

Miroslava Němcová považuje jeho příměr za velmi přiléhavý. „Přesně tak banálně se někteří lidé do politiky hlásí a se stejně banálními tématy. Později potom vidíme, jak se přecenili, že v podstatě žádný talent nemají, že mají víc drzosti než pokory, že místo toho, aby se ještě vzdělávali, tak už se letí ukazovat světu,“ odpověděla. Je to podle ní velmi podobné tomu, co vidí při nástupu lidí, jako je Andrej Babiš nebo Tomio Okamura. 

„Já je považuji za velké nebezpečí pro vývoj demokratických stran v České republice. Oni totiž žádné strany vlastně nemají,“ řekla. A nic na tom nezmění ani to, když si tam přilepí nějaký známý obličej, ať už novináře Martina Komárka nebo herce Martina Stropnického. Podle ní má Babiš svůj byznys, koupil si kus médií a teď se rozhodl, že si k tomu chce koupit ještě kousek politiky.

Jsme ochotni si na kamna sáhnout znovu

Miroslavě Němcové vadí, že už jsme poučeni, a přesto se nezdá, že dostatečně. „Viděli jsme Věci veřejné v uplynulých třech letech. Politika byla firemní investicí, místo programu stačil marketing a místo výběru lidí posbírali zaměstnance a poslepovali to několika vlivnými tvářemi. To už jsme jednou viděli,“ dodává Miroslava Němcová s obavou, že jsme ochotni na ta horká kamna sáhnout znovu.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

18:46 Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

Dostane šéf sudetských Němců Bernd Posselt od prezidenta státní vyznamenání? ParlamentníListy.cz se …