Müllerová přiznala: Kolem sKaret jsem jednala s Českou spořitelnou i se subdodavateli

06.12.2012 17:22

Humbuk kolem chybějícího premiéra Petra Nečase na ústních interpelacích vystřídala nuda. Poslanci měli totiž mnoho dotazů i na ministry, mnozí z nich ale v jednacím sále sněmovny podobně jako Nečas také nebyli. Na záludné dotazy ovšem odvětila třeba "vzorná" ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová, či ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ti totiž jako jedni z mála v "jednačce" byli.

Müllerová přiznala: Kolem sKaret jsem jednala s Českou spořitelnou i se subdodavateli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čtvrteční sněmovna byla ve znamení interpelací. Účast byla jak na zápasu okresního přeboru.

I další interpelace na ministry ve čtvrtek odpoledne proběhly s výtkami, že v jednací síni nejsou. Tak třeba Jiří Paroubek se chtěl tázat nepřítomného ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), co bude dělat s kauzou metanol. „Oběti na lidských životech přibývají! Navíc brzy rizikem může být i nepečené cukroví plněné otráveným alkoholem,“ připomněl Paroubek.

Leoše Hegera se také tázal Antonín Seďa. Podle Sedi totiž pořad Atlet roku byl sponzorován Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. „Jak je to, chtěl jsem vědět. VZP nemá peníze, aby se ušetřilo, tak se navrhuje rušení nemocnic, a tak se ptám, nežijeme v Kocourkově? Jak budete řešit vůbec celkově naše turecké hospodaření - a omlouvám se Turkům,“ zněl jeho dotaz.

Poslankyně Jana Drastichová (VV) pak měla otázku na ministryni práce a sociálních věcí Ludmilu Müllerovou. Zajímal ji projekt sKaret.

Ministryně k dotazu poněkud nejistě přiznala, že se skutečně sešla se zástupci České spořitelny. „Včera jsme vedli velmi intenzivní jednání týkající se České spořitelny a s dalšími subdodavateli, aby bylo možné získat další výplaty nepojistných dávek, abychom našli shodu...," řekla Müllerová, ale odmítla sdělit výsledky těchto jednání. Zdůvodnila to tím, že je představí až v pátek společně s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a šéfem spořitelny Pavlem Kysilkou. Prozradila jen, že kritizovanou smlouvu se spořitelnou o provozování sKaret nebude možné upravit bez změn právních norem.

"Vedeme jednání, v potaz přichází i jednání s ombudsmanem. Zároveň probíhá na ministerstvu práce a sociálních věcí kontrola, která se týká kromě jiného i výhrad Úřadu pro ochranu osobních údajů k předávání osobních údajů držitelů sKaret. Na přetřes přicházejí i legislativní změny – jsme připraveni pak o všech jednáních informovat jak poslance, tak veřejnost,“ sdělila kromě jiného Müllerová a potvrdila snahu o to, aby výplata sociálních dávek nebyla možná pouze prostřednictvím sKaret.

Senát chce sKarty zrušit

Právě dnes ale levicoví senátoři začali projednávat společný senátní návrh na zrušení sKaret. Tato karta je podle sociálních demokratů a komunistů totiž zbytečná a nadělala již prý více škody než užitku. Podle jednoho z autorů návrhu, místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha, je jediné řešení situace kolem sKaret jejich zrušení. Senátoři ke zrušení karet ale dnes učinili prvotní krok - normu hlasováním totiž poslali do příslušných výborů Senátu na projednání.

Marta Semelová (KSČM) se pak v rámci interpelací tázala ministryně kultury Aleny Hanákové (TOP 09) na bourání domu na Václavském náměstí, či ministra zahraničí Karla Schwarzenberga na další plány s Lobkovickým palácem.

Mnozí z poslanců ale své dotazy kvůli chybějícím ministrům buď jen přečetli, anebo stáhli.

Nakonec svůj jednací den zákonodárci ukončili poněkud předčasně - již v 16: 30 hodin. „Zítra začínáme až o půl desáté, neboť ČSSD si vyžádala čas na jednání svého poslaneckého klubu. Takže opakuji, v 9:30,“ zavelel nakonec řídící schůze Lubomír Zaorálek (ČSSD).


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…