My vstáváme, ale vláda nikde, zaznívalo dnes ve Sněmovně. Pouze Grebeníček stihl promluvit o tunelování a „bakalovských“ bytech

10.12.2015 10:02

Značnou část jednacího dne mají dnes poslancům zabrat pravidelné písemné a ústní interpelace na členy vlády. Hned ráno se měly konat písemné interpelace na premiéra, ovšem Bohuslav Sobotka (ČSSD) se omluvil, stejně tak i místopředsedové vlády Andrej Babiš (ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Kvůli absenci dalších ministrů tak několik minut nebylo jasné, zda se interpelace vůbec budou konat.

My vstáváme, ale vláda nikde, zaznívalo dnes ve Sněmovně. Pouze Grebeníček stihl promluvit o tunelování a „bakalovských“ bytech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čekání na pokračování schůze sněmovny v důsledku nepřítomnosti žádného člena vlády

„Dnes ráno máme zahájit interpelace, ale vzhledem k omluvám jak místopředsedy vlády, tak premiéra, tak i ministra zemědělství není dnes možné zahájit interpelace...,“ informoval dnes ráno hrstku poslanců, kteří se do jednacího sálu Poslanecké snměovny dostavili, předsedající schůze Vojtěch Filip (KSČM). Poslanců se poté otázal, zda interpelující trvají na přítomnosti alespoň nějakého ministra.

„Ptám se proto, abych věděl, jestli přeruším jednání,“ vysvětloval zároveň Filip a pak se radil s jednotlivými předsedy klubů, co dál. V lavicích pro vládu totiž v tu chvíli neseděl ani jediný člen vlády.

„My vstáváme a namísto tohoto jsme mohli projednat kupu jiných věcí,“ protestovala proti absenci kabinetu Jana Hnyková (Úsvit).

„Rád bych, abyste požádal jednotlivé ministry, aby byli účastni na interpelacích tak, jak mají být. Kde jsou ministři? Pořád si tady říkáme, kolik stojí jedna hodina jednání Sněmovny...,“ protestoval posléze i Michal Kučera z TOP 09. Předsedající Filip s odvoláním na informace místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) oznámil, že by se touto záležitostí měla zabývat koaliční rada.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Nakonec Vojtěch Filip přerušil jednání Sněmovny do 11 hodin. Poslanci si tak stihli vyslechnout pouze interpelaci komunisty Miroslava Grebeníčka, který se premiéra dotazoval na podrobnosti kolem privatizace OKD. Konkrétně mu šlo o to zjistit, zda premiér bude něco konat ohledně privatizace bytů OKD.

„Ano, řeč je o vytunelování státního podnikatelského majetku a bytového fondu někdejších Ostravsko-karvinských dolů ve prospěch svérázného podnikatele Zdeňka Bakaly a jeho společníků. Řeč je také o tom, proč desítky miliard korun odtekly, privatizátoři v monopolním postavení těžařů a vlastníků desetitisíců hornických bytů utekli do daňových rájů; a proč stát jim dnes musí stamiliony přispívat na útlum těžby, na podpory nezaměstnaným horníkům a doplácet jim zisk i formou příspěvků na bydlení, na drahé nájmy v tzv. bakalovských bytech,“ vysvětlil Grebeníček.

Poslanci by dnes měli pokračovat v projednávání novely horního zákona, která má přinést státu více peněz na poplatcích za těžbu nerostů. Ve druhém čtení je také předloha poslanců KSČM o úpravě podmínek podpory elektřiny od zemědělských podniků. Do závěrečného schvalování by Sněmovna měla poslat novelu o podpoře malého a středního podnikání.

Rihanna namísto Kalouska?

Ještě jedna sněmovní „lahůdka“. Technici, kteří zabezpečují videopřenos ze Sněmovny přes web psp.cz totiž posluchačům pustili dopoledne, kdy měli poslanci pauzu, do éteru rádio, takže namísto debat poslanců šlo ze Sněmovny zaslechnout třeba Rihannu či jiné interprety populární hudby. Snad proto, aby náhodné návštěvníky poslaneckého webu nenudilo to ticho, které se z jednacího sálu přes hodinu linulo.

Z celého dnešního jednacího dne Sněmovny, nebo z jeho části se omluvilo 14 ze 17 ministrů.

Kdo se dnes omlouval a proč?

„Z členů vlády se omlouvají: z důvodu zahraniční cesty Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš z pracovních důvodů, Pavel Bělobrádek z pracovních důvodů, Richard Brabec na dopolední jednání z pracovních důvodů, Jiří Dienstbier na celý den z pracovních důvodů, Milan Chovanec na celý den z pracovních důvodů, do 11:30 z pracovních důvodů Marian Jurečka, paní ministryně Michaela Marksová je na zahraniční cestě, tedy se omlouvá na celý den, Svatopluk Němeček z pracovních důvodů na celý den, Robert Pelikán do 13 hodin z pracovních důvodů, Karla Šlechtová na celý den z pracovních důvodů, Dan Ťok je na zahraniční cestě, tedy na celý den, do 11:30 se omlouvá ministryně Kateřina Valachová z pracovních důvodů a Lubomír Zaorálek ze zdravotních důvodů je omluven na celý den,“ četl Filip dnes hned ráno coby řídící schůze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…