Naštvaný Paroubek po ránu: Vzal do ruky Blesk, začetl se a zavolal nám

06.02.2012 11:38

Bulvární deník Blesk se pustil do experimentu. Redaktorka deníku totiž obcházela pražské antikvariáty a zkoušela tam, jak pochodí s prodejem knihy Plnou parou v politice. Knížku přitom napsal expremiér Jiří Paroubek. „Narazili jsme. Nikdo ho nechtěl,“ píše pak k tomu deník. Paroubek ParlamentnímListům.cz sdělil, že prodaný náklad knihy - 44 tisíc výtisků - hovoří za vše. Připomněl také, že ve věci činnosti redaktorky Pospíšilové, která článek napsala, podala jeho žena Petra již dvě žaloby.

Naštvaný Paroubek po ránu: Vzal do ruky Blesk, začetl se a zavolal nám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek s chotí Petrou

Jak si bývalý premiér a exšéf ČSSD Jiří Paroubek se svou ženou Petrou vydělali miliony na domeček na řeckém ostrově Ithaka? Blesk má odpověď alespoň v tom smyslu, že to určitě prodejem knihy Plnou parou v politice nebylo. Přitom úspěšnost prodeje knihy koncem léta vysvětlovala za svého muže sama Petra Paroubková slovy, že se výtisků knihy prodalo již 40 tisíc kusů.

„O publikaci, jež se v knihkupectvích prodává za 300 Kč, nemá nikdo zájem. Potvrdily to i reakce prodejců v pražských antikvariátech, kterým se Blesk snažil veledílo nabídnout,“ popsal ale ve svém zbrusu novém článku o Paroubkových bulvární list Blesk. Materiál zabírá druhou a třetí stranu listu.

„Ne, ne, děkuji, nechci. Koupil bych to snad jedině s něčím, ale tak maximálně za pětikorunu,“ svěřil se k nabízenému dílku Blesku majitel antikvariátu Alte Aleš Tejkl.

Za tuhle knihu nic nedám...

Také další prodejce, který si ale nepřál být jmenován, nechtěl mít s knihou Plnou parou v politice nic do činění. „Nemám prachy, a i kdybych je měl, tak za tuhle knihu je nedám,“ řekl prý.  

„Paměti politiků se neprodávají. Aby tady nezůstala ležet, museli bychom ji nabídnout tak za pět až deset korun,“ dodala pak Libuše Neumannová z antikvariátu v Dlážděné ulici. Neumannová vysvětlila, že v  tuto chvíli se podle ní dobře prodávají knihy od zesnulého exprezidenta Václava Havla. Ty se prý prodávají tak za padesát až osmdesát korun.

„Velkolepý prodej, kterým se Paroubkovi chlubili, je tak stále zahalen tajemstvím,“ uvedl deník a podotkl, že Paroubek na dotazy Blesku, jak si vysvětluje, že se z jeho bestselleru stal ležák, který nikdo nechce, neodpověděl.

Blesk ale zmínil, že vydavatel Paroubkových knih Aleš Lederer, který expremiérovi vyplatil čtyři miliony, přiznal, že většinu nákladu prodal přes webové stránky svého nakladatelství. Prý ale neví, kdo jej skoupil.

Bulvární list tak proto zjišťoval, jak tedy jde prodej po internetu. Ale tam také údajně narazil. 

Na webu prý prodali jen Český Watergate

„Jedinou knihu, kterou jsme od Jiřího Paroubka prodali, byl Český Watergate, a to pouze 1 kus,“ sdělil pak deníku k tomu Filip Bednář z Online-knihy.cz: „Knihu Jiřího Paroubka jsme vůbec neměli důvod naskladnit, vzhledem k tomu, že za celou dobu si ji u nás neobjednal ani jeden zákazník,“ odvětila na dotaz Pavlína Provázková z Eruditus.cz. Lucie Adamčíková za Knihy.ABZ.cz pak zmínila: „Prozatím se prodal 1 kus.“ Za knihkupectví Academia pak odvětil Petr Franěk: „Tohoto titulu jsme prodali celkem 19 výtisků.“

Reportérka Blesku Eva Pospíšilová pak dokonce ke své reportáži připsala i komentář. "Před několika lety jsem dostala nabídku: Napiš knihu o Jiřím Paroubkovi. Vydavatele ovšem nezajímal jeho vladařský um. Ten už v té době byl neprodejný. Já měla psát o životě tehdy ještě předsedy ČSSD. Jaký je ve skutečnosti, jak se chová, co milenky... Po oznámení grandiózního čísla prodeje knih Jiřího Paroubka jsem si však uvědomila, jaké chyby bych se dopustila, kdybych psala jen o životě tehdejšího předsedy. Daleko větší peníze se dají totiž vydělat na suché politice, jak se teď snaží vzbudit dojem sám Jiří Paroubek,“ zmínila Pospíšilová a dodala, že by orgány činné v trestním řízení měly zjistit, kde Jiří Paroubek k velkým penězům přišel.

„Chce to prověřit minimálně období, kdy byl Jiří Paroubek u moci. Já osobně bych šla ale ještě dál,“ dodala.

Pospíšilová bude muset vše vysvětlovat u soudu

Jiří Paroubek ParlamentnímListům.cz sdělil, že má noviny před sebou a článek Pospíšilové ho velmi „zaujal“. Hovořil také o osobní zášti redaktorky.

„Paní Pospíšilová mne zřejmě chce vyprovokovat k nějakému silnému vyjádření o její inteligenci a o její mentální schopnosti věci posuzovat, ale myslím, že za mne hovoří fakta. A to je 44 tisíc prodaných výtisků – ať se jí to líbí, nebo ne,“ spustil Paroubek nad dnešním výtiskem a poté z něj předčítal pasáže s lehkou naštvaností a později s mírným pousmáním.

„Já vycházím z toho, co mne řekl předminulý týden nakladatel Lederer a to, že 44 tisíc knih je prodáno.  No, že se většina z nich prodává po internetu, to je otázka…A že paní Pospíšilová píše něco jiného? Já se poradím ještě s právním zástupcem, pokud vím, tak moje žena za nějaké osobní útoky už na ní podala žalobu. Jestli se ještě připojím já v jiné věci, tak ještě uvidím. Tady je jasné, jak je to všechno osobní,“ řekl dále Paroubek ParlamentnímListům.cz.

Podle něj to nyní nebude mít redaktorka Pospíšilová jednoduché, neboť to, co prý jeho ženě prováděla po čtyři roky, tak to byl stalking. „Moje žena není politička, já jsem si zvykl, že od politiků a novinářů si musím nechat líbit mnohé, ale má žena ne,“ dodal Paroubek.

Za svého manžela pak okomentovala článek v Blesku i Petra Paroubková. Napřed se ale i ona nad článkem zasmála. „Vždyť ti lidé v antikvariátu nejsou blázni a vidí, že to je novinářka, no tak si udělají obrázek o ní. Já bych chtěla vidět, kdyby tam šla s knihou někoho jiného, kolik by ji nabídli,“ reagovala s pousmáním Paroubková pro ParlamentníListy.cz.

Myslí si ale, že je to u vydavetelství deníku Blesk střet zájmů, neboť na redaktorku Pospíšilovou podali manželé Paroubkovi žalobu.

„Je to osobní kampaň Evy Pospíšilové. Ona na mne útočí už delší dobu, skoro čtyři roky. Jsou na ní podány dvě žaloby - a to si dovolím říci – že je máme možnost vyhrát, protože tehdy šlápla vedle. Jde o její tvrzení, že jsem vezla do Řecka dva a půl milionu v igelitce. Já ale mám na všechno doklady, což viděli i jiní novináři. Ona ví, že bude čelit soudu, tak se asi snaží jakýmkoliv způsobem zavděčit svému zaměstnavateli, aby ukázala, že nepřestřelila,“ dodala Paroubková s tím, že ale všechny články Pospíšilové jsou plné osobních invektiv.

Paroubková si ostatně výpady Pospíšilové málokdy nechá líbit. Téměř vždy na ně reaguje, a některé ze svých myšlenek pak sděluje i na webu vasevec.cz, který založil právě její manžel.

Paroubková: Vždyť měla osobní vztahy s mafiány

„Dnes si rozhodně nemyslím, že tato lehce vyšinutá osůbka mě pronásledovala jen tak. Tedy nemyslím, že by to dělala za dobré slovo. Měla jsem šanci o ní mluvit se spoustou z jejích kolegů a ti mi otevřeli oči. Mluvili o ní a jejích blízkých až intimních vztazích s některými dnes uprchlými mafiány, o jejím napojení na lidi kolem policie nebo o její snaze být za každou – zdůrazňuji za každou cenu - hubená, což v jejím případě je za hranicí zdravého stravování,“ napsala o Pospíšilové Paroubková loni 13. listopadu. Tehdy totiž redaktorka hned v několika článcích v bulvárním deníku popisovala, kterak Jiří Paroubek využívá drahých aut. Už tehdy Pospíšilová nastolovala otázku, kde na tak drahá auta Paroubek bere finance.

Pak přišla na řadu řecká vila Paroubkových na ostrově Ithaka. Pospíšilová si s fotografem Blesku vyjela dokonce na ostrov osobně, aby zde zdokumentovala, jak vila vypadá a co si o Paroubkových myslí zdejší obyvatelé.

„Inkvizitorka Pospíšilová je ještě nenápadnější. Na ostrov přijela s fotografem a dlouhým objektivem. Do realitky ani nepáchla, ale šňupe po podnicích. Tam si z ní mí sousedé a kamarádi buď střílí, nebo jí nechají mluvit s již zmiňovanými místními klošárdy,“ popsala pak loni na podzim Paroubková k tomu v článku, který otiskly kromě webu Vasevec.cz i ParlamentníListy.cz.

Dostává příkazy od Mrencové

„V mašličkách dostává příkazy od známé PR kuplířky Mrencové. Jistě zadarmo… Pospíšilová sice většinou poblinkává sociální demokraty a jiné levicové politiky, ale komunisty má od Mrencové „příkazem“. Mrencová totiž úzce kupčí s komunistkou Konečnou, jejím šéfem Filipem, atd,“ uvedla tehdy také Paroubková.

„E. Pospíšilová z Blesku se mě snaží dlouhodobě poškodit. Dnešní článek z pera této redaktorky v deníku Blesk s názvem ´Paroubek: Plnou parou k propadáku?´ mne však velmi mile překvapil. Eva Pospíšilová nejenže zdarma dělá reklamu knize mého manžela ´Plnou parou v politice´, ale také prakticky dokládá, že naše společné příjmy a výdaje jsou plus mínus vyrovnané,“ psala Paroubková na webu vasevec.cz krátce předtím. To ale ještě netušila, že redaktorka půjde po Paroubkových nově kvůli koupi nemovitosti na řeckém ostrově.

Deníky Mladá fronta Dnes a také Blesk se totiž loni v prosinci do novopečeného šéfa NS - LEV 21 Jiřího Paroubka strefovaly kvůli nákupu domku na již zmiňovaném řeckém ostrově Ithaka. Nákup podle všeho zařídila právě Paroubková, která za patrovou vilku ve městečku Vathi zaplatila 100 tisíc eur, což je zhruba dva a půl milionu korun.

Peníze v igelitce už prý vysvětlili

Jenže byl to právě Blesk, který poukázal na to, že podle ministerstva financí je v Řecku manipulace s takovou hotovosti v rozporu se zákonem proti praní špinavých peněz. Podle zákona, který platí pro celou EU, se totiž může s hotovostí operovat jen do výše tří tisíc eur. Ovšem v případě domu Paroubkových šlo o sto tisíc eur!

„Zmocněncem Petry při uzavírání smlouvy byl pan Dellaportas, který celou záležitost vyřizoval. Včetně podpisu smlouvy a finanční transakce. Jsem schopen doložit výpisy z bankovního účtu, že Petra mu poslala peníze bankovním převodem. Tím to pro Petru skončilo,“ vysvětlil pak k tomu sám Paroubek.

Paroubková tehdy také zveřejnila na internetovém webu vasevec.cz kupní smlouvu i plnou moc, na jejímž základě byla zastupována. „Není pravda, že by moje žena něco vezla v igelitce,“ podotkl  pak včera na její obranu i sám její muž a novinářům ukázal k tomu vztahující se bankovní výpisy. Jenže Blesku právě tyto smlouvy vrtaly hlavou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…