Návrh ČSSD na obnovení daňové progrese dostal stopku

27.09.2011 12:50

Sněmovna dnes odmítla v prvním čtení sociálnědemokratickou novelu zákona o daních z příjmů, která obnovuje daňovou progresi.

Návrh ČSSD na obnovení daňové progrese dostal stopku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Novela zákona o daních z příjmů by měla stanovit, že lidé s příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně by měli odvádět státu třicet procent. Cílem je spravedlivější rozložení daňového břemena, popsal návrh předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sněmovna už jednou tento návrh hlasy vládních poslanců zamítla. Stejný scénář se opakoval i dnes. Koaliční poslanci navrhli zamítnutí zákona, s čímž souhlasilo 86 poslanců.

V současné době odvádějí zaměstnanci daň 15 procent z takzvané superhrubé mzdy, kterou chce ale vláda v daňové reformě zrušit.

Okolo zákona se ve sněmovně strhla hádka. Opozice koalici vyčítala, že i některé další země mají daňovou progresi a to dokonce i tam, kde vládne pravicová vláda. Například sociálně demokratický poslanec Michal Hašek citoval země, kde mají lidé s vyššími příjmy i vyšší daně. Mezi těmito státy podle něj je například Belgie, Japonsko, USA či Německo.

„Tamní vlády totiž mají rozum a i občané vnímají toto kladně a vědí, co je to daňová solidarita," řekl mimo jiné k tomu Hašek.

Svoboda: Návrh je zbytečný

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek však na to oponoval tím, že v některých zemích jsou i nižší odvody na sociální pojištění. K negaci návrhu se přidal i zpravodaj Pavel Svoboda z ODS. Ten označil návrh za nesystémový až zbytečný. Josef Cogan z TOP 09 pak mimo jiné řekl, že se navrhovatelé snaží vsadit na fiskální neznalost i na míru závisti mezi lidmi a že jejich návrh postihuje poplatníky za to, že mají vysoké příjmy.

Libido Berlusconiho je někde jinde...

Jiří Dolejš z KSČM ale upozornil, že tento návrh nemá vést k nějakému sebeuspokojení, že se odrbou boháči. "Když se podíváte do vlastních koaličních lavic, máte tam koaličního partnera Věci veřejné, který něco podobného měl ve svém volebním programu. Tak o čem se tu bavíme?," namítl Dolejš.

"Když se podíváte na jich od nás, tak velký pravicový mačo Silvio Berlusconi chce zavést čtyřicet - co čtyřicet - padesát tři procent sazbu na lidi, kteří si vydělají více jak sto padesát tisíc euro měsíčně. Taky ho nazvete člověkem, který má libido posunuté směrem k odrbání bohatých? Já myslím, že on sám chudý nebude a jeho libido je úplně někde jinde, jak ho asi všichni známe," poznamenal dále komunista a poprosil, ať normu koalice nechá alespoň projít do druhého čtení.

Předchozí pokus ČSSD zavést daňovou progresi zamítla sněmovna již letos v půlce března. Sociální demokraté však již koncem dubna předložili návrh nový. K jeho projednání se sněmovna dostala až teď.
    

ČSSD uvádí, že cílem tohoto návrhu je obnovení vyšší účasti nejvyšších příjmových kategorií poplatníků na výběru daně z příjmů a také trvalý pozitivní dopad na snižování schodku veřejných rozpočtů.
    

Koalice ale namítala, že vláda předložila sněmovně svůj návrh daňové reformy, kterou už sněmovna projednala v prvním čtení. Tato reforma počítá s tím, že by měl být současný koncept superhrubé mzdy se sazbou 15 procent nahrazen novou sazbou daně, která by měla být počítána z hrubé mzdy a činit 19 procent. Odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění by neměly být realizovány jako dosud, ale daní z úhrnu mezd ve výši 32,5 procenta.

Dnes ve sněmovně:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…