Nečas a Kalousek dostali basu. Za vším stojí opoziční poslanec

19.12.2012 17:00

Poslanec Věcí veřejných Vít Bárta se rozhodl bojovat proti vysokým cenám potravin. Proto z Německa přivezl jako dárek premiérovi a také ministrovi financí Kalouskovi basu českého piva. Tu jim pak předal v jednací síni sněmovny a to při projednávání daňového balíčku zvyšujícího DPH. Kalousek ale dárek odmítl. Řekl, že se bojí soudce...

Nečas a Kalousek dostali basu. Za vším stojí opoziční poslanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas s Miroslavem Kalouskem

To jsou ale vtipálci... Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a Vít Bárta z Věcí veřejných si totiž mezi sebou ve sněmovně vyměňovali názory na výši DPH. Bárta napřed názorně předvedl, jaké to je, když už dnes jsou ceny potravin v Česku vyšší, než v okolních státech. Přivezl totiž z Německa, kde v rámci svého tzv. manifestačního předvánočního nákupu nakoupil některé potraviny, které jsou v tomto státě levnější než v Čechách, basu piv. A českého.

Jenže jak Bárta zjistil, právě české pivo je v Německu paradoxně levnější, než v domovském státě, tedy v Česku. Proto byl ve středu ve sněmovně na koni a jal se kritizovat ministra financí Kalouska za to, že chce ceny potravin pro českého spotřebitele vyšroubovat ještě výše.

„Víte, ono s chováním potravinářské lobby to bude více než o jedno procento dražší,“ látal Bárta za sněmovním pultíkem a kritizoval tak záměr vlády, která chce od příštího ledna právě o jedno procento DPH zvýšit, což u potravin bude znamenat výši namísto 14 procent 15 procent.

Dal basu na stůl premiérovi

„Rozhodl jsem se, když se blíží ty Vánoce, pana premiéra obdarovat. Přivezl jsem mu z Německa basu plzeňského Prazdroje i s přesnou kalkulací, aby pan premiér viděl, o kolik levněji vyjde nákup českého piva v Německu,“ poznamenal přitom Bárta.

Pak se otočil a basu piv dal na stůl nepřítomného premiéra Petra Nečase. Dodal, že basa samozřejmě patří i ministrovi Kalouskovi. To ale Kalouska nenechalo chladným.

Kalousek: Nevím, jak by to posoudil soudce Šott

„No, já vážně nevím, jak by to v tomto justičním čase posoudil soudce Šott, tak já si to vážně nevezmu,“ poznamenal Kalousek velmi tiše do sněmovního mikrofonu.

Na svém webu Vít Bárta uvádí, že právě plzeňský Prazdroj, ale i jiné firmy jako Babišův Penam, Unilever nebo Nestlé se na tuzemském trhu chovají jako predátoři.

„Protože jim to umožňuje špatný zákon o Významné tržní síle, který upřednostňuje velkovýrobce potravin před potravními řetězci a v konečném důsledku na to doplácí spotřebitel vysokou cenou, ale i malí a střední podnikatelé,“ zmiňuje zde.

Daňový balíček vedle zvýšení sazeb DPH o procentní bod na 15 a 21 procent zavádí dodatečné sedmiprocentní zdanění lidí s vyššími příjmy, omezuje výdajové paušály u živnostníků a ruší daňové slevy pro pracující důchodce. Předloha snižuje pro příští rok vratku části spotřební daně z nafty pro zemědělce, od následujícího roku takzvaná zelená nafta zanikne. Zvýšit by se naopak měla daň z převodu nemovitosti a zrušit by se měly stropy odvodů na zdravotní pojištění.

Poslanci krátce po vystoupení Bárty a Kalouska normě nakonec řekli ano. Pro zákon hlasovalo 102 zákonodárcůl, čímž tak přehlasovali veto Senátu. Zákon nyní míří k prezidentu Václavu Klausovi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…