Nečas a spol. se udrželi. Korte zazpíval a vláda jede dál

28.04.2012 5:04

Poslanci ukončili krátce před osmou večerní hodinou několikahodinovou debatu k vyslovení důvěry vládě ODS, TOP 09 a skupiny vicepremiérky Karolíny Peake (dříve VV). Kabinet důvěru podle předpokladů získal. Pro vládu bylo 105 poslanců. Proti 93.

Nečas a spol. se udrželi. Korte zazpíval a vláda jede dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

Hlasovalo se po jménech podle abecedy.  Kabinet mohl dostat ve dvousetčlenné sněmovně až 105 hlasů. Vedle poslanců ODS, TOP 09 a platformy Peake jej podpořili i tři zástupci dřívější koaliční strany Věcí veřejných. Pro vládu byli také další dva nezařazení poslanci zvolení za ODS.

Otto Chaloupka (VV) uvedl, že s vládou není spokojen, ale podpoří ji. Předčasné volby by prý preferoval, kdyby "měl jistotu, že národ je schopen zvolit si do sněmovny nové poslance, kteří zde nikdy neseděli, a tedy nejsou propojeni s různými zájmovými skupinami".

Daniel Korte, poslanec TOP 09, opět ve sněmovně zazpíval slova "Pro návrh". Zopakoval tak svůj výkon při předešlém hlasování o důvěře vládě. Amerického novináře Erika Besta zaujalo, že proti vládě hlasoval Radek John a Josef Dobeš, i když určitou podporu vládě vyjadřovali. "U Dobeše může hrát roli i to, že má podporu Hradu, ale také nemusí," dodal politolog a novinář dlouhodobě žijící v Praze.



Doktor: Nejsem slepec

Bývalý poslanec ODS Michal Doktor v narážce na své výhrady k ministru průmyslu Martinu Kubovi (ODS) prohlásil, že sice může mít "tisíc a jednu výhradu" k výběrovým řízením nebo nakládání s penězi z EU na jihu Čech, ale že by musel být naprostý slepec, kdyby pro jednoho nebo dva ministry neviděl úkoly celé vlády.

Před řečnickým pultem v jednacím sále se dopoledne i odpoledne střídali hlavně zástupci opozice, kteří nešetřili kritikou kabinetu. Mezi opozičními a koaličními poslanci se také rozhořel spor o to, kdo je nebo není přeběhlík.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: ann, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…