Nečas nepůjde na novoroční oběd s Klausem. Víme, co za tím je

31.12.2012 10:32

VÍME PRVNÍ Předseda vlády Petr Nečas nedorazí na tradiční novoroční oběd s prezidentem republiky Václavem Klausem, který se měl konat, jak bylo vždy zvykem, 2. ledna na zámku v Lánech. Informaci ParlamentnímListům.cz potvrdil důvěryhodný zdroj.

Nečas nepůjde na novoroční oběd s Klausem. Víme, co za tím je
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér Petr Nečas spolu s prezidentem Václavem Klausem

Oběd není uveden v prezidentově programu na stránkách klaus.cz, kde je naopak avizován novoroční projev 1. ledna a setkání s předsedy obou komor parlamentu, předsedou Senátu Milanem Štěchem a předsedkyní Poslanecké sněmovny Miroslavou Němcovou, které se uskuteční 3. ledna.

Rodinné důvody?

Podle informací redakce Nečasova oficiální omluva zní, že se nemůže dostavit ze závažných rodinných důvodů.

Je ale zajímavé, že o den dříve, na Nový rok, se Nečas zúčastní Speciálních Otázek Václava Moravce, kde bude v přímém přenosu debatovat se svým slovenským protějškem Robertem Ficem v brněnské vile Tugendhat, v níž se jednalo o rozpadu československé federace. Spekuluje se tak o tom, že může mít Nečas i jiné důvody, než uvádí.

Podobně Nečas 28. října nedorazil na oslavu na Pražský hrad, což prezident Klaus komentoval jako neúctu ke státnímu svátku. Nečas tehdy uvedl jako důvod své zranění při sportu. Je fakt, že i tehdy se rychle zotavil a hned se účastnil jiných oficiálních akcí.

„Uvědomuji si, že to je poslední 28. říjen, kdy jsem tu s vámi jako prezident. Vážím si toho, že jsem tu před vámi mohl stát. Jsem rád, že jste přišli, protože vím, kolik významných ústavních činitelů řeklo, že nevidí moc důvodů pro to, aby přišli slavit 28. říjen sem na Pražský hrad. Tak nás to trochu zamrzelo, ale vy jste přišli a toho si samozřejmě nesmírně vážíme. Jsem rád, že rozumíte významu tohoto svátku a že na něj nezapomínáte," rýpl si ve Španělském sále do Nečase Klaus při oslavě nezávislého státu.

Vztahy nejsou ideální

ParlamentníListy.cz požádaly mluvčího Úřadu vlády o oficiální vyjádření, proč se Nečas nezúčastní novoročního setkání s prezidentem, zatímco televizního pořadu ano. Na vyjádření čekáme.

Minulý rok premiér s prezidentem na novoročním obědě mluvil o ekonomické situaci České republiky i o vlivu eurozóny. S Klausem se shodli, že základem je nevytvářet paniku a apokalyptické scénáře.

Je fakt, že se za uplynulý rok vztahy mezi premiérem a prezidentem pokazily. Především kvůli tomu, že Nečas ztratil pohodlnou vládní většinu ve sněmovně, když Věci veřejné odešly z vlády, a kvůli zvyšování daní, penzijní reformě a dalším krokům, které Klaus považuje za levicové. Nečas měl dokonce na začátku září označit Klause za největšího škůdce ODS a tato infromace se ke Klausovi donesla.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…