Nečas použije na rebely v ODS všechno. Vím, co má v rejstříku, uvádí Doktor

17.09.2012 21:02

Občanská demokratická strana by měla jednat s rebely otevřeně, myslí si poslanec David Šeich a na úterním jednání klubu navrhne právě toto svým kolegům. Jeho názor sdílí víc členů klubu, pod svým jménem ale hovořit nechtějí. Michal Doktor, který ODS opustil loni v listopadu, tvrdí, že premiér Nečas udělá pro svůj vliv ve straně mnohé. O zvláštním způsobu vyjednávání s rebely píše i týdeník Respekt.

Nečas použije na rebely v ODS všechno. Vím, co má v rejstříku, uvádí Doktor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Doktor

V pozadí současné metylalkoholové aféry poněkud zaniká téma, které podobně jako aktuální kauza s výběrem daní úzce souvisí. Šestka stranických rebelů ODS totiž stále nemá jasno, jak se postaví k opakovanému pokusu o schválení Kalouskova daňového balíčku. Zatím s nimi podle oficiálních informací jednal šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura, revize jejich odmítavého postoje ale evidentně nedosáhl.

Situace Nečasova kabinetu je přitom kritická, s opětovným předložením vládního návrhu obsahujícího mimo jiné zvýšení DPH spojí premiér hlasování o důvěře vládě a v říjnu se tak může osud jeho kabinetu naplnit. V zákulisí proto Nečas s rebely intenzivně jedná s nervózní TOP 09 za zády. Alespoň to tedy tvrdí týdeník Respekt, aktéři to ale popírají.

O balíčku jednejme otevřeně

Podle jihomoravského poslance Davida Šeicha je ale tento přístup chybný a netransparentní. "Musíme najít východisko z této situace. Není to jen o modifikaci daňového balíčku, ten musí být provázen návrhy prorůstových opatření a cestovní mapou úspor ve státní správě," říká Šeich.

Nechce také uzavřené jednání mezi premiérem, respektive jeho vyslancem, a zástupcem rebelů. "Měla by to být širší pracovní skupina na platformě našeho poslaneckého klubu. Ta by měla vytvořit stanovisko ODS pro koaliční jednání. Osobně to na úterním klubu navrhnu, jednání na formátu zástupce premiéra - rebelové není šťastný způsob, jak situaci řešit," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec.

Jeho kolega Boris Šťastný je co do konečného výsledku optimistou. "Je jasné, že balíček vzhledem k postoji odborníků a části našich poslanců nemůže zůstat po prvním čtení ve sněmovně beze změn a musíme najít nějaký kompromis. Naštěstí máme na jednání pár týdnů čas. Věřím, že to dopadne dobře," uvedl před úterním jednáním klubu ODS, které bude podle jeho kolegů možná bouřlivé. Zda se k rebelující skupině šesti poslanců přidá někdo další, nedokáže v tuto chvíli odhadnout.

Nečas prý hraje vnitrostranickou partii, použije všechny páky

"Petr Nečas si musí vybrat, a toto dilema řeší už rok, jak přežít uvnitř ODS a zůstat předsedou na straně jedné a vytvoření vyrovnaného státního rozpočtu na straně druhé. Zdá se, že daleko více upřednostňuje zájmy vnitrostranické a já budu pořád opakovat, že pokud bude schválen daňový balíček vlády, budou peníze příští rok v rozpočtu citelně chybět. Toto je totiž způsob, jak příliv těch peněz zastavit," tvrdí Doktor, který stranu opustil poté, co premiér Nečas jmenoval ministrem průmyslu a obchodu Martina Kubu - podle Doktora proto, aby mu zajistil jihočeské hlasy na volebním kongresu ODSky.

Pro udržení v křesle je podle nezařazeného poslance premiér ochoten udělat vše. "Ani vteřinu nepochybuji, že použije všechny použitelné páky k zahnání oveček do stáda. Rejstřík Petra Nečase znám docela důvěrně. Rozvádět to ale nebudu," řekl ParlamentnímListům.cz Doktor. Přesto věří, že minimálně v několika případech s pokusem neuspěje.

"Svůj nesouhlas dává docela hlasitě najevo řada lidí, připomněl bych premiérovi projednávání smlouvy o Evropském stabilizačním mechanismu. Projednávání daňového balíčku je přesně ta hrana, za kterou už nechtějí jít, protože jsou svědky toho, jak ODS krůček po krůčku opouští svůj program a ideové zásady. S těmito lidmi už Nečas nehne," říká Doktor a dodává, že neoblomný postoj zastává z poslanců ODS Radim Fiala a Tomáš Úlehla. "U ostatních si netroufám spekulovat o jejich záměrech," naznačuje znalec vnitřních poměrů ve straně fakt, že šestice rebelů není homogenní skupinou se společným cílem.

Pomoci má prý i Drobil. Ten říká, že v Respektu chytili úpal

O intenzivní činnosti lidí kolem Nečase píše i Ondřej Kundra v týdeníku Respekt. Podle něj vsadil premiér na pomoc lidí v pozadí. Pomoci mu má bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil a také jeho neformální poradce Ivan Langer. Právě tito dva politici by měli vést utajené rozhovory s rebely. Respektu to údajně prozradil nejmenovaný člen premiérova týmu. "Byl asi velmi teplý den a někdo chytil úpal. Je to naprosto nepodložená spekulace," reagoval na informace Respektu exministr Drobil. Poslanec Marek Benda pak odmítl reagovat s tím, že zmíněný týdeník již deset let nečte. "Má to poškodit ODS," dodal vzápětí ParlamentnímListům.cz.

Nečasův kabinet se do úzkých dostal poté, co šestice poslanců ODS odmítla ve třetím čtení podpořit daňový balíček Ministerstva financí obsahující zvýšení obou sazeb DPH o jedno procento. Toto opatření kritizuje většina předních českých ekonomů a Nečas si pořádně zavařil, když tento názor nazval projevem ekonomické debility. Proti zvýšení daně je totiž i člověk, který si na svém ekonomickém rozhledu mimořádně zakládá - prezident Václav Klaus. Současnou vládní krizi i díky tomu označují někteří komentátoři jako měření sil mezi premiérem a prezidentem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…