Nechci vládu s odsouzenci z VV, bouřil Gazdík. Zakročil Kalousek. A Peake

24.03.2012 18:09

Prohlášení Petra Gazdíka, že by strana TOP 09 nemohla být v koalici s Věcmi veřejnými, pokud by byl Bárta byť i nepravomocně odsouzen za podplácení a zároveň neodešel z politiky, místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v sobotu mírnil. Přesto se dočkal ostré reakce od Karolíny Peake. Možná i proto šéf poslanců TOP 09-STAN své prohlášení trochu upravuje.

Nechci vládu s odsouzenci z VV, bouřil Gazdík. Zakročil Kalousek. A Peake
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Gazdík sleduje Miroslava Kalouska

Podle Petra Gazdíka je nepředstavitelné pro poslance z klubu TOP 09, aby odsouzený člověk předsedal poslaneckému klubu nějaké strany. Pokud by se VV s odsouzením Víta Bárty nevyrovnaly, nechce s nimi mít Gazdík nic společného.

Pochopení má pro Petra Gazdíka i 1. místopředseda strany Miroslav Kalousek, pro ministra financí je však nejprve naprosto nezbytné prosazení konsolidace rozpočtu. O dalším vývoji spolupráce s VV pak podle Miroslava Kalouska povede TOP 09 diskusi.

Ani vláda s Kalouskem není balzám na duši, kontruje Peake

I přes mírné prohlášení se proti Kalouskovým slovům ohradila místopředsedkyně vlády Karolína Peake. I když i ta se ukázala jako osoba plná entusiasmu, která rozčarování TOP 09 chápe.

„Pro pocity ministra Kalouska a TOP 09 mám pochopení. Také pro Věci veřejné není společná vláda s Kalouskem zrovna balzám na duši. A od začátku nám toto spojení naši voliči vyčítají," uvedla v prohlášení, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Při vstupu do koalice jsme se ale rozhodovali nejen s ohledem na to, co bylo dobré pro Věci veřejné, ale hlavně na to, co bylo a je dobré pro stát,“ vysvětluje vicepremiérka důvody, které drží VV stále ve vládě. Podle ní by, nebýt tohoto sňatku z rozumu, Věci veřejné jen stěží prosadily body svého programu.

„Další důležité normy, které tu dvacet let chyběly, jsou na cestě. Proto stojí za to vládu držet. Ale jen vládu stabilní, bez zbytečných a laciných vzájemných útoků,“ naráží na poslední slovní přestřelku Peake.

Gazdík: odsouzený Bárta šéfem poslanců? Ohromná rána politické kultuře

I Petr Gazdík své prohlášení lehce zmírnil. ParlamentnímListům.cz řekl, že Vít Bárta by mu vadil již jen jako předseda poslaneckého klubu VV. Neočekává tedy, že by musel bývalý ministr dopravy svou stranu zcela opustit.

Pokud by Vít Bárta zůstal i po odsouzení šéfem véčkařských poslanců, byla by to podle Gazdíka ohromná rána politické kultuře u nás. Jak se VV s procesem okolo Víta Bárty vyrovnají a jak to zamíchá s vládou Gazdík nehodlá spekulovat. „Já jsem svým prohlášením jen vyjádřil názor, který v klubu TOP 09 převládá,“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz Petr Gazdík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Marian Kučera

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…