Němcová chtěla ve Sněmovně řešit „Vondráčkovu rozlučku“. A nastoupil naježený Kováčik: Trenýrky nad Hradem vám nevadily. Nebo řádění Pussy Riot v chrámu!

08.03.2019 11:51

Pravicová opozice chtěla na půdě Sněmovny probírat skandál předsedy dolní komory Parlamentu Radka Vondráčka, který si před Vánocemi roku 2017 dovolil vyskočit s kytarou na stůl předsedy Sněmovny a rozjel v památkově chráněných prostorách večírek. ODS, TOP 09 či lidovci nenechali na Vondráčkovi nit suchou, ale komunista Pavel Kováčik jim vracel rány. U řečnického pultíku to zase jednou pořádně vřelo.

Němcová chtěla ve Sněmovně řešit „Vondráčkovu rozlučku“. A nastoupil naježený Kováčik: Trenýrky nad Hradem vám nevadily. Nebo řádění Pussy Riot v chrámu!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

Vyšlo najevo, že předseda Sněmovny Radek Vondráček před Vánocemi v roce 2017 uspořádal přímo na půdě dolní komory bujarý večírek, během něhož sám vyskočil na pult předsedy Sněmovny a na místě, kde by rozhodně stát neměl, zahrál na kytaru pár písní. Bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) Vondráčka okamžitě vyzvala k rezignaci.

V pátek se poslanci z řad pravicové opozice pokusili zařadit Vondráčkovo nevhodné chování na pořad jednání dolní komory. A u řečnického pultíku se strhla pořádná mela.

Jako první pozval Tomio Okamura v roli místopředsedy Sněmovny k mikrofonu Miroslavu Němcovou. A dáma zažádala o zařazení bodu o hudební produkci předsedy Sněmovny Vondráčka v památkově chráněných prostorách dolní komory. Němcová prý nebyla večírku přítomna, protože šlo o zábavu hnutí ANO a fotografie kolující v médiích jsou podle ní dostatečně vypovídající. Dáma považuje za naprosto nepřijatelné, že v přibližně 300 let starém sále si Vondráček dovolil něco takového.

Během staletí bylo toto místo mnoha událostí, které se staly mezníky v naší historii a je pod přísnou památkovou ochranou,“ připomněla Němcová. Sám Vondráček je podle ní z Kroměříže, města plného památek, takže by měl vědět, jak se v takových prostorách chovat. „Neumím si představit jiné parlamenty na světě, že by tam něco takového bylo tolerováno,“ šila Němcová do člena hnutí ANO.

V souvislosti s plánovaným odchodem Velké Británie z EU občané vídávají záběry z britské dolní parlamentní komory a Němcová si neumí představit, že by se tamní politici chovali podobně nevhodně.

Okamura dámě poděkoval, ale okamžitě zmínil, že více než 50 poslanců uplatnilo právo veta na projednávání tohoto bodu na probíhající schůzi Sněmovny, takže návrh Němcové byl odsouzen k neúspěchu takřka v témže okamžiku, ve kterém byl vysloven. „Já bych chtěl jenom poznamenat, že váš návrh na zařazení bodu na schůzi Sněmovny nelze projednat, protože proti němu vzneslo námitku více než 20 poslanců. Mám tady podpisy 53 poslanců hnutí ANO, takže jenom na to upřednostňuji, že bylo uplatněno právo veta,“ poznamenal.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Anketa

Cítíte se víc jako Čech, či jako Evropan?

hlasovalo: 21835 lidí
Pravicová opozice se tím však nedala odradit předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura spustil kanonádu. „Dneska jsme zažili zvláštní situaci, kdy ještě před tím, než byl bod navržen, byl vetován,“ zlobil se občanský demokrat. Já jsem přesvědčen, že takhle to možné není,“ doplnil s tím, že námitka se týká zařazení nového bodu, ale není jasné kterého.

„Je vidět, že se bojíte o této kauze debatovat nebo se bojíte i o ní hlasovat. Já když jsem včera viděl ty fotografie, tak jsem očekával omluvu pana předsedy a dozvěděl jsem se, že je na to hrdý a že by si to dokonce rád zopakoval,“ kroutil hlavou Stanjura. Čeští občané si podle politika nesmí myslet, že je něco takového klidně možné. Podle Stanjury rozhodně není normální, když někdo skáče po poslaneckých lavicích.

S jakousi omluvou přišel Vondráček až poté, co přímo z Washingtonu zasáhl předseda vlády a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.  

„Není to tak dávno, co tady promluvil Paul Ryan,“ připomněl Stanjura vystoupení Předsedy Sněmovny reprezentantů Spojených států amerických. „Umíte si představit, že by tohle udělal Paul Ryan v americkém Kongresu? Umíte si představit, že by to udělal jakýkoli jiný člen Kongresu? A co by se stalo? Už by byl doma, už by měl vyklizenou kancelář, už by neměl mandát člena Kongresu,“ dštil Stanjura oheň a síru na Vondráčkovu hlavu. Poté znovu zdůraznil, že univerzálně vetovat jakýkoli bod je nepřijatelné.  

Poté se přihlásil o slovo předseda komunistického poslaneckého klubu Pavel Kováčik, který Stanjurovi vrátil ránu. Celou kauzu označil za pitomost.

„Já bych té upřímnosti snahy bavit se o tom věřil v okamžiky, kdy by se stejným zápalem kolegyně a kolegové, kteří navrhují tento bod, se tady rozhořčovali nad trenýrkami nad Hradem, nebo kdyby alespoň jemně povytáhli obočí nad řáděním Pussy Riot v chrámu Krista spasitele,“ pravil Kováčik.

Nakonec přislíbil, že bude-li veto předloženo znovu, komunisté se pod něj podepíší také.

Lidoveckého poslance Jana Bartoška to nenechalo v klidu. Vyčetl hnutí ANO nejen to, že se jeho člen Radek Vondráček choval absolutně nedůstojně, ale i to, že teď členům hnutí ANO není hanba přikrýt jednání svého člena s pomocí hlasů komunistů. „Věřte, že tančit na stolech v Poslanecké sněmovně je nepřijatelné a je za hranou,“ shrnul svůj názor.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Tím však pro změnu rozzlobil Kováčika, který si ihned vzal slovo. Kolegové komunistů se prý rádi dovolávají slušného chování a demokratického étosu, ale chtějí projednávat bod spojený s Radkem Vondráčkem ve chvíli, kdy tento politik není přítomen. Kováčik to podle svých vlastních slov nepovažuje za zcela slušné.

Místo podobných hádek by se prý slušelo popřát všem ženám k MDŽ. A Kováčik také tak učinil. 

Pak si vzala slovo ještě poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která zdůraznila, že o ostudném chování Radka Vondráčka ve Sněmovně by se přece jen mělo hlasovat. Neuspěla však. Poslanci ANO a KSČM smetli otevření debaty ze stolu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…