Němcová v hrůze: Putinova zmínka o jaderné velmoci je vyhrožování ničivou válkou!

30.08.2014 16:28

ANKETA Slova ruského prezidenta Vladimira Putina o tom, že Rusko sice ozbrojený konflikt nechce, ale je třeba mít na paměti, že je jednou z největších jaderných mocností, vyvolala u českých politiků vlnu nevole. Třeba podle někdejší šéfky Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) nelze brát zmínky o jaderné velmoci jinak než jako otevřené vyhrožování ničivou válkou. Od europoslance Stanislava Polčáka dokonce padly v souvislosti s tím zmínky o Hitlerových vojácích v přestrojení. No a bývalý ministr zahraničí Alexandr Vondra (ODS) zase připomíná fakt, že Putin několikrát v minulosti zopakoval, že největší ruskou tragédií byl rozpad SSSR. „To je od něj důležité vzít vážně," zdůraznil Vondra.

Němcová v hrůze: Putinova zmínka o jaderné velmoci je vyhrožování ničivou válkou!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Anketa

Které mocnosti se nejvíc bojíte ?

9%
77%
0%
3%
hlasovalo: 26761 lidí

Krize na východní Ukrajině se dále vyostřuje. NATO obvinilo Kreml z porušení ukrajinské suverenity, na což prezident Putin tento týden v odpovědi zdůraznil, že Rusko sice ozbrojený konflikt nechce, je třeba ale mít na paměti, že je jednou z největších jaderných mocností. Také popřel, že by ruští vojáci operovali na východní Ukrajině.

„Mohu rovnou říci: Rusko je daleko od toho, aby se nechalo vtáhnout do nějakých rozsáhlých konfliktů. Nechceme to a ani se k tomu nechystáme,” řekl Putin, ale hned dodal: „Dovoluji si připomenout, že Rusko je jednou z nejsilnějších jaderných velmocí. To nejsou slova, ale skutečnost.“

Putin ve svém vyjádření také tvrdě zkritizoval postup ukrajinských sil na východě země. „Jakkoli je to smutné, připomíná mi to události z druhé světové války, kdy německá fašistická vojska obléhala naše města, třeba Leningrad, a cíleně střílela jejich obyvatele. Vidíte, k čemu jsme dospěli? Je to katastrofa,” řekl Putin o ostřelování obklíčených povstaleckých bašt, Doněcku a Luhansku.

Co na jeho slova říkají čeští politici?

Tak mluví agresor!

„Z dosavadního průběhu, kdy Rusko - tedy vlastně Putin - anektoval v rozporu s mezinárodním právem Krym, kdy lhali o ruských maskovaných jednotkách, kde předvedli světu nechutné pokrytecké divadlo s humanitárním konvojem, nelze brát zmínky o jaderné velmoci jinak než jako otevřené vyhrožování ničivou válkou. Takové výroky nesděluje ten, kdo ctí právo, suverenitu cizí země, kdo usiluje o mír a spolupráci. Tak mluví agresor,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz někdejší šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

Ani europoslanci Stanislavu Polčákovi se Putinova slova nezamlouvají.

„Když Hitlerovi vojáci obsazovali svobodné Polsko v září 1939, tak předtím také výsadky německé armády tajně vkročily na polské území, některé dokonce v přestrojení. Pan Putin si zřejmě neuvědomuje, jak moc se začíná podobat on i jeho režim období, které předcházelo největší válce v historii lidstva. Putin je nebezpečí pro mír a Evropu. Ukažte mi jiného prezidenta demokratické Evropy, který by dodával zbraně a vojáky na území jiného státu. Jinak Putinova slova, že tam jeho vojáci nejsou, se dají glosovat jen tak, že jeho armáda se podezřele často ztrácí právě v oblasti východní Ukrajiny. Pokud by se problém vyřešil nakoupením navigačních přístrojů pro ruské vojáky, navrhnul bych speciální eurodotaci v Bruselu,“ pronesl pro ParlamentníListy.cz Polčák (TOP 09/STAN).

„Je to od Putina velmi zneklidňující výrok, který neměl zaznít. Pan Putin se takovými výroky zahání do rohu,“ zmínil k tomu europoslanec za ODS Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Na Putinovo připomenutí, že je Rusko jednou z nejsilnějších jaderných velmocí, reagoval i poslanec za ODS a exministr Petr Bendl. „Co bych z Putinových slov vyvozoval? Řeknu to jen jednou větou: Pozor! Můj dům je můj hrad!“

Podobně smýšlí i někdejší ministr zahraničí Alexandr Vondra (ODS). „Vladimir Putin říká leccos. Důležité je vzít vážně, co několikrát v minulosti zopakoval – že největší ruskou tragédií byl rozpad SSSR. Posledních pět let pracuje na jeho obnově, i když s jinou ideologií. Nyní se snaží rozložit Ukrajinu,“ myslí si o všem Alexandr Vondra. Na poukazování Putina k jaderné mocnosti pak jen říká: „Různé Putinovy rétorické projevy jsou jen taktické a propagandistické manévry v jeho vyšší hře. Žasnu, že mnoho Čechů není schopno tuto hru prokouknout. Až se dostane Rus zpátky na naše hranice, bude už pozdě.“

„Putin hraje jen svou propagandu,“ napsal kratičce v SMS zprávě na dotazy ParlamentníchListů.cz předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek.

Černý: Putin nemá zapotřebí vyhrožovat

Naproti tomu místopředseda poslaneckého klubu KSČM a stínový ministr obrany Alexander Černý se Putina zastává. „Výhrůžky z jeho strany? Tak ty v tom vůbec nehledám! On nemá naprosto zapotřebí někomu vyhrožovat. To je naprosto absurdní, aby musel představitel takovéto velmoci vyhrožovat někomu, kdo není konkurenceschopný,“ řekl ParlamentnímListům.cz Černý, a navíc, ani jemu se nezdá, že by ruští vojáci operovali na východní Ukrajině. Vysvětlení lze prý hledat v tom, že vedle pravidelných armád se v různých oblastech světa, kde vznikají konflikty, objevují i dobrovolníci, které ovšem často financuje Pentagon.

„Zavedla se praxe, že vedle pravidelných armád se v různých válečných dobrodružstvích objevují i specialisté. Obvykle jsou to bývalí vojáci nebo lidé, kteří prošli nějakým kvalitním výcvikem a jsou špičkově vyzbrojeni, mnohdy dokonce lépe než pravidelná armáda. A tito lidé tam dělají nejšpinavější práci. Tahle praxe se nyní ale přesouvá i do jiných oblastí, takže nemohu vyloučit, že se na Ukrajině objevují zrovna tito dobrovolníci. Proto si myslím, že Putin má pravdu v tom, když říká, že ruská armáda v té oblasti neoperuje a ani operovat nehodlá... Naši vojenští zpravodajci deklarují, že kdyby se Putin rozhodl obsadit kteroukoliv část Ukrajiny, tak na to mu stačí tři, maximálně čtyři dny a neexistuje síla, která by tomu mohla zabránit. Že to doposud neudělal, tak já si k tomu říkám, kde bere trpělivost? Jak to, že je tak odolný, že se nenechá k ničemu vyprovokovat?“

Černého také prý děsí to, jakým způsobem se pokoušejí evropské státy na pokyn Spojených států amerických zacházet se státem, jakým je Rusko.

„Já vidím v těch jejich krocích tolik politické naivity, tolik politické neprozíravosti, kterou jsem nečekal ani v nejhorším snu, že by snad mohlo nastat. Oni vyloženě jednají z pozice síly a chtějí snad Rusko vyhladovět, čemuž nerozumím. Sankce, které přijímá Evropa na popud USA, poškozují sice pochopitelně i Rusko, ale poškozují současně Evropu. Američané tedy něco vymyslí a my to zaplatíme,“ dodal Černý.

V ČT oponoval jen Kováčik

Připomeňme, že o stejné věci se bavili v pátek večer v pořadu České televize Události, komentáře předseda zahraničního výboru sněmovny Karel Schwarzenberg (TOP 09), místopředseda sněmovního výboru pro obranu Ivan Gabal (KDU-ČSL) a předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Karel Schwarzenberg především reagoval na možnost důvěryhodnosti tvrzení, že na Ukrajině bojují ruští vojáci, přičemž to ale Moskva stále popírá a tvrdí, že jsou tam pouze dobrovolníci a využívají svou dovolenou.

„Já jsem přesvědčen, že je to pravda, protože je o tom velmi mnoho svědectví a jsou to příslušníci gardového pluku, elitního útvaru ruské armády. Putin se rozhodl zasáhnout, když se ty neregulérní oddíly dostaly pod tlakem ukrajinské armády do úzkých,“ uvedl v pátek Schwarzenberg.

Ani Ivan Gabal nepochybuje o tom, že v oblasti Ukrajiny už jsou ruští vojáci přítomní a bojují na straně separatistů.

„Považuji za vyloučené, že by civilní osoby operovaly s tanky a jinou vyspělou technikou. To znamená, že to jsou profesionálně vycvičení vojáci. Ta koordinace bojových akcí na takové ploše, otevírání druhé fronty… Ta informace Aliance, že došlo k průniku regulérních jednotek a techniky, je nezpochybnitelná,“ uvedl Gabal.

Kováčik: Copak tam má Aliance své vojáky?

Opačné stanovisko měl k situaci ale komunista Pavel Kováčik. „Jak to Aliance ví? Ona tam má také své vojáky?“ otázal se Kováčik řečnicky v reakci na přítomnost ruských vojáků na východě. „Je to vše otázka počtu a jestli je to regulérní armáda, která tam byla vyslána, nebo jestli jsou to dobrovolníci, kteří jsou ostatně na obou stranách toho konfliktu,“ zmínil Kováčik a zpochybnil tak předchozí slova svých kolegů. Informace o přítomnosti ruských vojáků tak pro něj není důvěryhodná.

„Já nevěřím, že Moskva vyslala na Ukrajinu bojovat pravidelnou armádu. To by byl bezesporu vpád. To by bylo bezesporu porušení všech mezinárodních norem,“ dodal k tomu Kováčik.

Šándor: Rusko nemá síly na to, aby obsadilo Ukrajinu či zamířilo do Polska

Že Rusko nemá vojenské síly na to, aby obsadilo Ukrajinu nebo zamířilo do Polska, uvedl pro ParlamentníListy.cz v rozhovoru i někdejší náčelník Vojenské zpravodajské služby Andor Šándor.

„Rusko samozřejmě hraje svoji roli při podpoře proruských rebelů na východní a jihovýchodní Ukrajině, otázka ale je, do jaké míry je podporou finanční, do jaké míry je podporou zpravodajskými informacemi, vojenskou technikou a skutečnou přítomností vlastních vojsk. O všem se dá diskutovat, neboť ne vždy máme přesné informace,“ řekl Šándor. Prý se nedomnívá, že je Putin blázen, neboť jenom blázen by den po jednání v Minsku poslal osobně jednotky na Ukrajinu.

„Tím se jich nezastávám a nedělám si iluzi, že Rusko je jenom nevinným mírotvůrcem. Jde o velmoc, která prosazuje svoje zájmy stejně tak, jako je prosazují Spojené státy. A ruským zájmem není, aby byla Ukrajina součástí Evropské unie nebo Severoatlantické aliance... Rusko ale není v takové vojenské kondici, aby konvenčními silami převálcovalo Ukrajinu, nebo šlo do Polska. Nestrašme tím, že skončí na Baltu, tak to není,“ řekl také Šándor v rozhovoru a k Putinovým slovům o jaderné velmoci dodal: „Studená válka už tady je, nehrajte si s jadernou velmocí, to je jasné varování. V roce osmdesát bychom ho brali vážně.“

Na Putinovo varování západních mocností před tím, aby si nezahrávaly s jadernou velmocí, reagoval dnes i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Tato slova vedou opět pouze k eskalaci napětí. Není to žádný pozitivní signál, ani ukázání cesty, po níž se vydat," uvedl Sobotka a připomněl přitom první světovou válku, která začala před 100 lety. Podle něj tehdejšímu střetu předcházela podobná prohlášení a ultimáta a následně z toho vznikl obrovský konflikt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…