O církevních restitucích hlasujme až v prosinci, vyzvala Peake

07.11.2012 18:00

Poslanci LIDEM chtějí schvalovat církevní restituce až potom, co sněmovna přehlasuje očekávané senátní veto daňového balíčku, novinářům to v podvečer řekla vicepremiérka a šéfka malé strany Karolína Peake. Vládní koalice tak musí přímo při jednání sněmovny řešit nový problém jen krátce poté, co úspěšně dokázala prosadit právě balíček daňových změn. O církevních restitucích by tak sněmovna opět rozhodovala zřejmě až v prosinci.

O církevních restitucích hlasujme až v prosinci, vyzvala Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání poslanecké sněmovny dnes připomínalo spíše čtenářský klub

"Až se vrátí konsolidační balíček, jsme připraveni po jeho schválení koaliční stojedničkou schválit stojedničkou církevní restituce," podotkla Peake. LIDEM tak dávají najevo, že příliš nedůvěřují nově nalezené většině 101 poslanců, kteří dnes prosadili soubor vládních daňových změn.

Zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi je na programu nynější schůze, poslanci předpokládali, že se k materiálu dostanou večer či v noci.

Kvůli postoji této strany, která své ano majetkovému vyrovnání s církvemi podmiňuje přijetím konsolidačního balíčku dlouhodobě, sněmovna už hlasování o církevních restitucích odkládala.

Nejmenší vládní strana už dlouho dává najevo, že její poslanci jsou připraveni církevní restituce podpořit, ale až poté, co bude zcela zjevné, že na výdaje s nimi spojené bude v rozpočtu pro příští rok dostatek peněz.

Nikdo ze zástupců větších vládních stran nechtěl bezprostředně situaci komentovat.

Sněmovna souhlasí se zvýšením DPH

Vládní daňový balíček ve středu prošel také díky hlasům tří nových poslanců ODS, kteří ve sněmovně nahradili trojici vnitrostranických rebelů. Jedním z nováčků je ale Roman Pekárek, kterého soud nepravomocně odsoudil na šest let do vězení pro podezření z korupce. Tento poslanec se nechce vzdát mandátu, ačkoliv jej k tomu vyzvali lídři stran koalice a podobný krok od něj očekává i jeho stranický šéf a premiér Petr Nečas.

Restituční předloha vychází z dohody státu a církví; církve by měly dostat asi polovinu svého historického majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je v držení státu. Za nemovitosti v držení obcí, krajů nebo soukromníků mají církve získat náhradu 59 miliard korun během 30 let, tedy dvě miliardy ročně. K této sumě by se připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních, což činí asi půldruhé miliardy korun ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…