ODS a Topka si jdou po krku. A bude prý ještě hůř

11.04.2013 20:19

Čím déle a čím více se budou ODS a TOP 09 navzájem ostřelovat a svádět vinu za nepovedené projekty jedna na druhou, tím hloupější obraz bude podle poslance Michala Doktora zanechávat vláda jako celek. Komentátor Bohumil Pečinka jim doporučuje, aby místo sporů raději dotáhly do konce reformy, protože jinak sebe samy shazují jejich nepovedenou realizací.

ODS a Topka si jdou po krku. A bude prý ještě hůř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas s Miroslavem Kalouskem

I když do parlamentních voleb v příštím roce zbývá ještě pěkná řádka měsíců, koaliční ODS a TOP 09 si mezi sebou vyměňují údery, jako by měly boj o voliče svést už zítra. V kauze sKaret prohlásil ministr financí Miroslav Kalousek, že rušit je považuje za blbost a že není v křeči předsedy strany, který je na odpis. Nato premiér Petr Nečas označil jeho slova za přihlouplé impertinence. První místopředseda ODS Martin Kuba si pak přisadil výrokem, že TOP 09 není nejsilnější pravicovou stranou, protože vůbec není stranou, ale jen velmi dobrým politickým nástrojem.

A naposledy ve středu se obul premiér Petr Nečas do protestní akce „Druhá Zlínská výzva“, pomocí níž chtějí starostové přimět k vládu k transparentnějšímu a rovnějšímu přerozdělování dotací z Evropské unie. „Jedná se o politickou, stranickou záležitost, založenou na neznalosti – a všimněte si, jak jsem se diplomaticky vyhnul slovu ´ignorance´ – způsobu financování z evropských fondů,“ uvedl šéf ODS Nečas a akci označil za „zviditelňovačku“ politického hnutí STAN, které před minulými volbami podobně využívalo téma rozpočtového určení daní.

Čím více se budou ostřelovat, tím hloupější obraz o vládě zanechají

„Když si vzpomeneme na koexistenci ODS a ODA, tak tam také probíhaly takové přestřelky. Když se orientujete typově na stejného voliče, tak je logické, že občas vnímáte toho vedle sebe jako jednoho z konkurentů. To je fenomén, který se objevil už někdy začátkem 90. let, kdy se začalo říkat o tehdejší ODA, že je opozicí v koalici,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka podobné útoky jako něco zcela standardního, co charakterizuje koaliční způsob vládnutí prakticky ve všech zemích, kde k němu dochází.

Dlouholetý poslanec dříve ODS a nyní nezařazený člen politického hnutí Jihočeši 2012 Michal Doktor si nemyslí, že ODS je první, kdo se vůči rivalovi vymezuje. „TOP 09 činila neřkuli to samé po celou dobu společného vládnutí. To, co se děje, je naprosto logické. Zčásti to už souvisí s volebním rokem 2014, ale já to považuji za naprosto nešťastné. Čím déle a čím více se budou tyto dvě strany navzájem ostřelovat, svádět vinu za nepovedené projekty jedna na druhou, tím hloupější obraz bude zanechávat vláda jako celek,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Michal Doktor.

Pro úspěch ODS bude podstatné, jestli dokáže vyjádřit zájmy svých voličů

„Je to celkem přirozený vývoj, kdy ty nejtvrdší výměny názorů padají zdánlivě paradoxně mezi stranami, které k sobě mají na politickém spektru blízko. A to z toho důvodu, že pravicová strana těžko přetáhne voliče komunistů a naopak, zatímco strany, které spolu na politickém spektru sousedí, tak bojují o stejné voliče. Těm nezbývá nic jiného než na sebe takto střílet, a tím jak se blíží volby, tak si to obě strany určitě uvědomují, a proto začínají vzájemné přestřelky,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Sokol, politolog z Vysoké školy CEVRO Institut.

V boji o voliče však podle komentátora Pečinky nebudou podobné přestřelky příliš důležité. „Bude rozhodovat, jestli bude ODS schopna vyjadřovat zájmy svých tradičních voličů, kteří od ní odešli. Těm je nějaká přestřelka jedno. Pro ně je podstatné, jestli bude ODS schopna jejich sociální zájmy jasně vyjádřit. Čili rozhoduje ekonomika a sociální aspirace lidí, nikoli přestřelky, které nejsou v tom nepolitickém prostředí zas tak silně vnímány, jako to vnímáme my v tom politickém,“ vysvětluje Bohumil Pečinka.

Není žádná Kalouskova TOP 09, ale je Drábkova a Šiškova TOP 09

„ODS žádné voliče zpět nezíská. To je marný pokus o to vymanit se z odpovědnosti za strašlivé projekty bývalého ministra práce a sociálních věcí z TOP 09 pana Drábka. Není žádná Kalouskova TOP 09, je Drábkova a Šiškova TOP 09. A ODS se mýlí v tom, že útoky a oddělováním se od těch nešťastných projektů se teď zbaví voličských nákladů. Ty za ní ale už dávno jdou. ODS měla včas pojmenovat věci a označit kritická místa a body v projektech bývalého ministra práce Drábka a neměla pro ně hlasovat,“ konstatuje Michal Doktor.

Politolog Petr Sokol poukazuje na poměrně velký přesah mezi voliči ODS a TOP 09 i na to, že ODS může svými posledními útoky na TOP 09 sledovat dva cíle. „ODS chce těmito útoky jednak získat zpět své voliče, protože průzkumy signalizují, že se voliči ODS spíše přesouvají mezi nevoliče než k jiným stranám. Na ně může mířit tím, že ukazuje svaly. Na druhou stranu může cílit i na to, že znejistí voliče TOP 09, kteří se nakonec rozhodnou volit ODS. Oba cíle považuji za součást této strategie,“ uvádí Petr Sokol.

Koaliční strany znehodnotily slovo reforma, které tu mělo pozitivní význam

Zbývajících necelých 14 měsíců do voleb může hrozit, že se v koalici, která už to nejdůležitější, co potřebovala, dokázala prosadit, rozhoří boj dvou silných stran. O to víc, že TOP 09 v preferencích přeskočila ODS a podle posledního průzkumu agentury SANEP vede už o více než pět procent (14,5 ku 9,3 procentům). A poslední rok před volbami se boj v koalici mezi stranami oslovujícími podobný typ voličů vždy stupňuje.

„Nesouhlasím s tezí, že koaliční strany už mají uděláno a že se teď mohou soustředit na nějaké přestřelky. Tím, že nedokázaly provozně a technologicky dotáhnout některé reformy do konce, tak znehodnotily slovo reforma, které tady mělo pozitivní význam. To jsou například slavné projekty sKaret, důchodové reformy nebo registru vozidel. To jsou všechno věci, které strany vládní koalice strašně shazují, protože ukazují, že nejsou provozně ani technologicky schopny dotáhnout ty věci do konce,“ podotýká Bohumil Pečinka, že to už je na úrovni funkčnosti státu.

Pokud ODS a TOP 09 s útoky nepřestanou, bude to pro ně cesta do pekla

„Jestli by něco měly vládní strany dělat v posledním roce do voleb, tak dotahovat tyhlety strašné resty, které obě strany mohou shodit ve volebním výsledku hluboko pod dnešní předpoklady. Navíc stále ještě nevíme, kdo bude následníkem Věcí veřejných. Klidně se může objevit jedna, nebo dvě nové strany, které se do sněmovny dostanou, ale v průzkumech se ještě neobjevují. A ty budou možná profitovat na nedokonalostech projektů, z nichž tři jsem zmínil,“ varuje komentátor ODS i TOP 09.

„Mohou se samozřejmě mezi sebou prát, v tom jim nezabráním, ale je to cesta do úplného pekla. Rok 2010 byl zlomový v tom, že poprvé politická scéna přestala být stabilní, ztratil se systém dvou velkých politických stran a ukázalo se, že v českém prostředí jsou nové strany schopny vygenerovat poměrně velké procento hlasů. A tento precedens se může kdykoli zopakovat, takže žádná tradiční strana si v tuto chvíli už nemůže být jistá, že volby dopadnou tak, jak nyní ukazují průzkumy,“ zdůrazňuje pro ParlamentníListy.cz komentátor Bohumil Pečinka.

Kalousek by měl přestat vytvářet nové distribuční koalice z našich daní

To poslanec Michal Doktor se k ODS a TOP 09 rok před volbami obrací s naléhavou prosbou. „Ať přestanou likvidovat a destabilizovat fungující systémy jako systém stavebního spoření, ať pan ministr financí Kalousek přestane vytvářet nové distribuční koalice, které vytváří z peněz daňových poplatníků ve prospěch TOP 09 a v neprospěch ODS. A ať nabídnou voličům skutečný pravicový koncept. To je totiž důvod vypínání spojení mezi voličem a ODS nebo TOP 09. Nechci vést debatu o tom, jestli je TOP 09 stranou, nebo ne, ale rozhodně tvrdím, že není pravicí,“ říká Michal Doktor.

Politolog Petr Sokol si myslí, že velké projekty už má vláda za sebou a nyní se všechny její strany i koalice jako celek zaměří na prosazení viditelných a populárních opatření, jak se to před volbami dělá. „Myslím, že nejnovější iniciativa od starostů je takovým remakem toho, co udělali v minulosti s daněmi. Je to snaha oživit jejich tehdejší hlavní programový bod nebo ho nějak transformovat do něčeho nového. Může jít i o vnitřní kampaň uvnitř TOP 09, která není stranou, ale spojením Schwarzenbergových liberálů, bývalých lidovců kolem pana Kalouska a Starostů a nezávislých,“ dodává Petr Sokol.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…