OECD: Ekonomika ČR klesne. Mládek: Může za to Kalouskovo údernictví

22.05.2012 19:41

S černějším scénářem pro vývoj české ekonomiky vyrukovala organizace pro ekonomickou spolupráci OECD. Ta předvídá za letošní rok namísto ministerstvem financí očekávané kladné nuly pokles o půl procenta.

OECD: Ekonomika ČR klesne. Mládek: Může za to Kalouskovo údernictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek přednášel na právnické fakultě

OECD předpověděla, že Česká ekonomika letos utrpí pokles o 0,5 procenta, ještě v listopadu loňského roku se přitom očekával nárůst o 1,6%. Podle opoziční ČSSD může za záporný výsledek Nečasova vláda, respektive ministr financí, který prý nerozumí důležitosti domácí poptávky.

„ Kalousek svým údernickým úsilím přeplňuje plán systému konsolidace. Minulý rok nás svými kroky připravil minimálně o jedno procentu hospodářského růstu a to je pouhý konzervativní odhad ČNB. Když už vláda konsoliduje a demoluje domácí poptávku, měla by udělat vše proto, aby sehnali jinou,“ vyčítá stínový ministr financí Jan Mládek.

Podle něj by vláda v rámci alternativ  měla vytvářet daleko více PPP projekty (kombinace státních a soukromých investic), hledat více přímých zahraničních investic nebo podporovat incomingovou turistiku. „ Je nanejvýš zapotřebí sehnat poptávku, vše se nevyřeší exportem.“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Mládek. 

OECD v prognóze uvedla, že český hrubý domácí produkt klesne v důsledku propadu soukromé spotřeby, kterou oslabují snahy o ozdravování veřejných financí, zejména zvyšování daní. Soukromá spotřeba podle prognózy klesne o 1,6 procenta a vládní spotřeba se sníží o 1,3 procenta. Celkový propad ale zmírní růst investic a vývozu. Právě díky investicím a vývozu by se také měl ekonomický růst příští rok obnovit.

Ministerstvo financí si však hlavu z očekávaného výsledku OECD nedělá a podle tiskového mluvčího resortu Ondřeje Jacoba stále trvá na tom, že ekonomika letos vyroste o tzv. kladnou nulu a k výraznějšímu nárůstu HDP dojde až v příštím roce. Pro rok 2013 OECD nicméně také snížila odhad růstu na 1,7 procenta z očekávaných tří procent.

Méně, než si myslíte

V okolních zemích je situace radostnější. Kupříkladu Slovensku OECD předpovídá pro letošek zpomalení růstu na 2,6 procenta a příští rok zrychlení na tři procenta. Slovensko by podle organizace mělo posílit strukturální reformy a vládní kroky k ozdravování veřejných financí by měly zachovat růstový potenciál země.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…