Oběti trestných činů by mohly mít větší práva. Tejc: My normu podpoříme

11.12.2012 10:00

Poslanci by se opětovně měli zabývat novelou zákona, která by měla ulehčit utrpení obětem trestných činů, připomíná Český rozhlas. Pokud by norma byla přijata, pak by stát obětem vyplácel náhradu různých škod. Obecně by oběti měly najít výraznější zastání ze strany policie i justice.

Oběti trestných činů by mohly mít větší práva. Tejc: My normu podpoříme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Novela zákona o obětech trestných činů je dílem bývalého ministra spravedlnosti za ODS Jiřího Pospíšila. Ten třeba žádá, aby obecně oběti měly výraznější zastání ze strany policie i justice, ale také aby mohly mít nárok na bezplatnou právní a odbornou pomoc. Také by u sebe mohly mít při vyšetřování takzvaného důvěrníka. I odškodnění pro ně za způsobenou újmu by bylo vyšší.

„Oběť se bude moci mnohem více účastnit jednotlivých procesních úkonů, získávat informace o věcech, které dosud neměla možnost získat, například je to otázka propuštění dotyčné osoby, která byla odsouzena za trestný čin, z detence nebo vězení,“ přiblížil některé novinky exministr Pospíšil.

Přestože je autorem občanský demokrat, Český rozhlas připomíná, že novela by mohla najít ve sněmovně podporu napříč politickým spektrem. Sociální demokraté ale budou chtít podle šéfa poslanců ČSSD Jeronýma Tejce v normě drobné úpravy.

„Já předpokládám, že klub sociální demokracie bude ve své většině pro tento návrh zákona. Bude záležet ještě na tom, zda budou přijaty všechny pozměňovací návrhy; řada z nich vznikala teprve na půdě ústavně právního výboru ve spolupráci s občanskými sdruženími. A pokud budou přijaty, nepochybně většina klubu bude hlasovat pro,“ řekl Radiožurnálu Tejc.

Budou načteny tzv. pozměňovací úpravy

Dnes poslanci ’načtou‘ k vládní předloze své představy o jejích úpravách. Schválit by ji měli ještě na prosincové schůzi sněmovny.

Pokud novela projde, pak novinkou také bude, že oběti bude moci při vyšetřování doprovázet takzvaný důvěrník, tedy někdo blízký. Doposud mohly mít u sebe jen zmocněnce. Poškození budou moci u soudu také prohlásit, jak dalece jim trestný čin ublížil v jejich osobním životě.

„To znamená nad rámec té újmy na zdraví, psychické újmy, případně materiální škody může obět vyjádřit, jak trestný čin narušil její sociální vztahy, soukromý život a tak dále,“ popsala pro rozhlas prezidentka sdružení Bílý kruh bezpečí Petra Vitoušová.

Poškození dostanou také rychleji peněžní odškodnění. „Dnes vyplácená peněžitá pomoc obětem se zdvojnásobí, pohybovat by se měla od 50 do 600 tisíc korun. Oběť, která přežije trestný čin, ji ale dostane, jen pokud její bodové ohodnocení za bolest přesáhne 100 bodů,“ upozornil rozhlas s tím, že všechny oběti trestného činu znásilnění pak nově dostanou paušální částku 50 tisíc korun, ze které jim bude proplacena terapie.

Musí splňovat podmínku, že jsou blízkou osobou

Norma se týká i odškodnění po obětech u pozůstalých. „Ti ale musí splňovat podmínku, že jsou blízkou osobou a v době činu vedli společnou domácnost s tím, kdo přišel o život. Tam ta částka dnes je 150 tisíc, bude 200 tisíc. A pokud je pozůstalých, kteří tuto podmínku splňují, více, tak mohou čerpat maximálně tři částky peněžité pomoci, o které se podělí například žena, která vyživuje pět dětí,“ vysvětlila pak k tomuto bodu prezidentka Bílého kruhu bezpečí Vitoušová.

„Z výnosů, které teď zatím patří státu, a jsou to výnosy z trestné činnosti, bude vytvořený fond a oběti trestných činů, které se připojí s nárokem na náhradu škody a od pachatele ji nebude možné vymoci, se budou moci obracet na tento státní fond,“ zdůraznila Vitoušová k peněžité pomoci pro oběti od státu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…