Odborník pro vás vypichuje, co jste třeba nepoznali z projevu Davida Ratha

07.09.2012 13:06

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Po čtvrt roce podruhé předstoupil David Rath před poslance, aby přednesl projev před hlasováním o druhé žádosti policie o jeho vydání k trestnímu stíhání. Jeden z nejlepších řečníků v historii sněmovny v něm podle mediálního odborníka Pavla Brabce nezakryl svou sebestřednost, ale i když ho zbytečně rozmělnil, přesto měl projev chvílemi potřebné grády.

Odborník pro vás vypichuje, co jste třeba nepoznali z projevu Davida Ratha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nic neočekávaného se nekoná, Rath sněmovnou vydán

Na místo, odkud byl zvyklý pálit ostrá slova především na Miroslava Kalouska, Petra Nečase a další členy jeho vlády, se po čtvrt roce vrátil vazebně stíhaný poslanec David Rath. Tentokrát od sněmovního řečnického pultíku oslovoval přítomné zákonodárce v souvislosti s druhou žádostí policie o jeho vydání k trestnímu stíhání.

Svůj projev z žádných připravených poznámek nečetl, mluvil spatra tak jako kdykoli v minulosti a žádná výrazná změna na něm patrná nebyla. „Na mě to působilo dojmem, že vůbec nemůže vystoupit z toho svého jáství, jeho ego a sebestřednost jsou stále v popředí,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz jeho vystoupení Pavel Brabec, prezident Asociace českých reklamních agentur a marketingové komunikace.

Celý projev ZDE

Opakované vracení k tématům projev rozmělňovalo

Podle mediálního odborníka byl bývalý hejtman na řeč sice připraven, ale strukturou nebyl projev až tak dobrý, protože se opakovaně vracel k tématům. „Když už se zdálo po půlhodině nebo po čtyřiceti minutách, že se svým provoláním bude končit, tak opět rozmělňoval své argumenty. Tam se asi nechal emotivně trochu unést,“ myslí si Pavel Brabec.

Když promlouval David Rath před sněmovnou v souvislosti s první žádostí o jeho vydání k trestnímu stíhání, to bylo v úterý 5. června, tak přímý přenos jeho projevu sledovalo 737 tisíc diváků, což byl absolutní rekord sledovanosti ČT24, který překonal běžnou sledovanost hlavního zpravodajského pořadu České televize Události.

Lidé sledují projev spíše jako reality show

Nedá se ale příliš předpokládat, že by diváky mohla jeho slova přesvědčit o vině či nevině. „Lidé to spíše sledují z principu a z podstaty, protože tento stát ještě nezažil tak vysokého politika, aby se dostal se zákonem takhle do úzkých. Samozřejmě že lidé vědí, že jde o politický boj, ale pro normální lidi je to fakticky spíše nějaká reality show. Poskládají si nějaké informace a chtějí vidět člověka, který je v nějakém problému, jak se hájí,“ říká pro ParlamentníListy.cz prezident AČRA Pavel Brabec.

Během projevu se měnil tón poslancova vystoupení. „Připadalo mi, že se doktor Rath od začátku zklidňoval, později ale jeho klid začal přerůstat v určitou agresivitu,“  poznamenává mediální odborník, který v Rathově řeči spatřuje spíše provolání k národu před blížícími se volbami než obhajobu před žádostí o zbavení poslanecké imunity.

Chytře poukázal na to, že se kryjí jiné kšefty

„Od Tymošenkové, Horákové, Havla až k Ježíši Kristovi, se kterými se de facto srovnával, to nabízí veřejnosti dojem: ´Podívejte se, jak koná tato vláda a jak je nedemokratická´. Srovnával to třeba s nedemokratickými systémy v jiných zemích, byť zapomněl, že sám se donedávna aktivně politiky účastnil,“ upozorňuje Pavel Brabec.

Dobrým tahem byla ta část jeho projevu, která měla vyznít ve smyslu „Podívejte se, jaký já jsem chudák, jak se na mě teď všichni vyřádí, přestože se kryjí další kšefty“. „Z hlediska principiálního to není špatné, protože široká veřejnost samozřejmě ví, že existují i jiné kauzy, a ví, že Rath je teď první na paškále. No a je to určitě i slabé místo této vlády, protože tu existují kauzy ProMoPro, IZIP a další,“ konstatuje prezident AČRA.

Vystupoval zásadně jen proti vládním stranám

Mediální odborník považuje kauzu Davida Ratha za platformu pro předvolební boj, ale i pro diskusi a změny, které tady musí nastat, protože kauz je příliš mnoho, a i toho Rath ve své řeči využil. „Důležité také je, že Rath na konci jasně řekl, že nebude do své kauzy zatahovat své bývalé kolegy, čímž podržel sociální demokracii, a také to, že vystupoval zásadně jenom proti vládním stranám,“ upozorňuje Pavel Brabec.

Během půldruhahodinového vystoupení David Rath několikrát zopakoval, že nikomu nic neudělal, žádná škoda nevznikla a ani vzniknout nemohla. „Tím opakováním jako by ujížděl z konceptu projevu. Měl tři konce a pořád to rozmělňoval. Kdyby po čtyřiceti minutách, kdy už to jednou shrnul, skončil nějakým provoláním, co si o tom myslí, jaký je jeho názor, tak to vyznělo lépe,“ domnívá se mediální odborník.

Nejemotivnější bylo oslovení premiéra Nečase

„Z hlediska účinnosti jsem naprosto přesvědčen, že tři konce tomu určitě neprospěly. Poselství mělo být koncentrovanější a jasné. A mohl být pokornější, ale to je to, co pan doktor Rath nikdy neuměl. Nejemotivnější část jeho řeči byla, když oslovoval osobně Petra Nečase, obrátil se k němu čelem, tam to mělo určité grády,“ vyzdvihuje Pavel Brabec tuto část projevu Davida Ratha.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…