Odejdi, špatný Schwarzenbergu... To jsem neslyšel, říká poslanec TOPky

08.02.2012 11:42

Jediným výsledkem úterního setkání premiéra Petra Nečase a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga je, že na sebe nebudou útočit. V pohledu na evropskou smlouvu o fiskální unii se však jejich názory nepřiblížily ani o píď. Shodli se pouze na tom, že je třeba v zájmu dosažení dohody vést další jednání.

Odejdi, špatný Schwarzenbergu... To jsem neslyšel, říká poslanec TOPky
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Předsedové pravicových stran - Karel Schwarzenberg a Petr Nečas

Proevropský postoj ministra zahraničí Karla Schwarzenberga je dlouhodobě trnem v oku těch politiků ODS, kterým není po chuti Evropská unie a čím dál větší sešněrovávání jejích členů. Když předseda TOP 09 Schwarzenberg vytýkal premiéru Petru Nečasovi, že za Českou republiku nepřistoupil k paktu rozpočtové odpovědnosti, prohlásil proto, že předseda vlády podlehl národně socialistickému křídlu v ODS.

Premiér si však jeho další slova o tom, že škodí zemi, nenechal líbit a šéfa české diplomacie následně zkritizoval za to, jak si ve funkci počíná, a doporučil mu, aby lépe vážil své výroky. Jejich úterní setkání ve sněmovně proto mělo po týdnu od vzájemných výpadů přinést alespoň trochu souladu do jejich vztahů. Opak však byl pravdou. „Nedohodli se na ničem,“ cituje deník Právo svůj zdroj s tím, že rozhodně nešlo o příjemné jednání a oba aktéři se z něj vrátili hodně rozladění.

Nebudeme se okřikovat, ale jednat, dokud nenalezneme řešení

Schůzka trvala přibližně půl hodiny a ani jednomu z předsedů koaličních stran po ní příliš do řeči nebylo. Premiér své mlčení později nahradil neutrálním tiskovým prohlášením: „Diskutovali jsme o záležitostech týkajících se schválení evropské smlouvy o fiskální unii. Shodli jsme se na tom, že chceme vést další jednání, která povedou k dosažení shody nad touto evropskou smlouvou.“

Mnoho toho ze schůzky neprozradil ani ministr Schwarzenberg: „Dohodli jsme se, že se nebudeme okřikovat a osočovat a že budeme jednat, až nalezneme řešení,“ poznamenal šéf české diplomacie pro deník Právo. Právě na jeho hlavu se často snáší kritika z řad politiků ODS a europoslanec Jan Zahradil dokonce prohlásil, že by byl rád, kdyby Schwarzenberg ministrem nebyl, protože tu funkci nevykonává dobře.

Není zřejmé, čí ministr zahraničních věcí vůbec je

„Nepřísluší mi veřejně hodnotit práci jednotlivých ministrů, ale je pravda, že záběry spícího ministra zahraničí na klíčových schůzkách se mi nezdají ani trochu roztomilé či zábavné a bohužel se v těchto momentech za vrcholného reprezentanta České republiky velmi stydím,“ řekla na adresu Schwarzenberga poslankyně Jana Černochová.

Knížecí spánek lze však podle některých ódésáků brát i pozitivně. Poslanec Jaroslav Plachý zareagoval nedávno vtipem z kuloárů Poslanecké sněmovny: „Proč se musí na Zamini šeptat? Protože když kníže spí, tak neškodí.“ A pak si do šéfa české diplomacie ještě rýpl. „Nesouhlasím s Janem Zahradilem, protože pan kníže vykonává svou funkci někdy až příliš dobře. Jen není zřejmé, čí vlastně ministr zahraničních věcí to vůbec je.“

Volání po odvolání ministra by mohlo přinést útěk od koaliční zodpovědnosti

Podle prvního místopředsedy poslaneckého klubu ODS a Výboru pro evropské záležitosti Jana Bauera není Schwarzenberg v poslední době ve formě. „Osobně mu vyčítám špatnou nebo neexistující ekonomickou diplomacii a neuvěřitelnou prostořekost, která byla možná vtipná, ale teď je to trapné a nedůstojné jeho funkce,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Bauer.

„Pan Schwarzenberg, ministr v zahraničí, bezesporu není žádná hvězda ve svém rezortu, to přece víme všichni. Volání po jeho odvolání je ale marným halekáním, které by ve svém důsledku mohlo být pro někoho záminkou k útěku z koaliční odpovědnosti,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz místopředseda poslaneckého klubu ODS a šéf Výboru pro obranu Jan Vidím.

Averze ODS se dá vysvětlit, že jí Schwarzenberg přebral voliče

„Mohu vás ubezpečit, že poslanecký klub TOP 09 a Starostové žádnou – aspoň pokud já mám možnost soudit – averzi k panu předsedovi ze strany politiků ODS nevnímá. Možná to je jednosměrný tok,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslanec TOP 09 Stanislav Polčák. „I když bych jí měl za docela pochopitelnou v tom slova smyslu, že TOP 09 v jistou chvíli přebrala velkou část voličů ODS, takže tam se to možná odrazilo,“ dodává Polčák.

Přestože v médiích se politici ODS na adresu ministra zahraničí vyjadřují poměrně ostře, Polčákovi se nestalo, že by mu některý z poslanců za ODS o averzi vůči předsedovi Schwarzenbergovi řekl osobně, a to ani po výroku o národně socialistickém křídle v ODS. „Pokud jde o popsání stavu, který podle pana předsedy Schwarzenberga vedl k nepodepsání smlouvy, tak to mohl být přesný popis situace v ODS, ale nebyl to osobní útok na žádného z kolegů poslanců ODS,“ podotýká Polčák.

Rozdílná stanoviska, ale to ministrovo je v českém národním zájmu

První místopředseda Starostů a nezávislých zároveň vítá, že se oba nejvyšší představitelé koalice dohodli, že proti sobě nebudou už na veřejnosti vystupovat. „Nicméně, jaké bude konečné vyřešení celého problému, se nedá odhadnout. Stanoviska jsou natolik rozdílná, že k nějaké dohodě je ještě hodně daleko. My máme pocit, že by Česká republika neměla zůstávat někde na periferii Evropy a že stanovisko pana předsedy Schwarzenberga je v jejím národním zájmu,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Polčák.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…