Odměny členům rad agentur bude navrhovat sněmovní školský výbor

07.12.2012 11:04

Odměny pro členy kontrolních rad Grantové a Technologické agentury ČR zřejmě bude ze zákona navrhovat sněmovně její školský výbor. Uzákonění současné praxe, které předložila skupina opozičních poslanců, dnes schválila sněmovna 165 hlasy ze 170 svých přítomných členů. Změny nyní posoudí Senát.

Odměny členům rad agentur bude navrhovat sněmovní školský výbor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čtvrteční sněmovna byla ve znamení interpelací. Účast byla jak na zápasu okresního přeboru.

Novela má podle jejího spoluautora Ivana Ohlídala (ČSSD) zprůhlednit činnost obou agentur, které rozdělují miliardové částky. Například Grantová agentura ročně rozhoduje o dvou miliardách korun na projekty základního vědeckého výzkumu. Součástí zpráv mají být údaje o jednotlivých veřejných soutěžích ve výzkumu, vývoji a inovacích. Nová pravidla mají platit do měsíce po vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Novela počítá také s tím, že návrhy na odměny by školský výbor předkládal na základě zpráv o činnosti těchto rad, které chce nově dostávat každého půl roku, nikoli jednou za rok. Původní návrh počítal s čtvrtletním předkládáním zpráv, což by ale podle kritiků přineslo agenturám zbytečnou administrativní zátěž.

Výbor také doporučil změnit pracovně-právní vztahy vedoucích představitelů obou agentur tak, aby už nebyly upraveny pouze dohodou, ale podléhaly vládnímu nařízení o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě. Podle předsedkyně výboru Anny Putnové (TOP 09) současný stav není komfortní ani z hlediska státu jako zaměstnavatele, ani z hlediska agentur.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: olb, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Česko. Ostrov pracujících starců.“ Schillerová ve Sněmovně trhala Jurečkovy důchody

18:17 „Česko. Ostrov pracujících starců.“ Schillerová ve Sněmovně trhala Jurečkovy důchody

V Poslanecké sněmovně v úterý probíhá další z jednání o vládní důchodové reformě, kterou opozice tvr…