Odpadlík Huml. Veverky jsou jak opilá milenka? Tak to sedí. Sektáři

03.04.2012 20:47

Volání po předčasných volbách. Nejvíce zaznívá mezi představiteli koalice právě nyní, kdy strana Věci veřejné (VV) oznámila, že její ministři odcházejí z vlády. Většina z politiků navíc tvrdí, že by se koaliční partneři neměli nechat vydírat. Nezařazený poslanec Stanislav Huml také zdůraznil, že se veverky dostaly do parlamentu podvodem a jejich vystoupení z vlády je pouze další epizodou nekonečného příběhu.

Odpadlík Huml. Veverky jsou jak opilá milenka? Tak to sedí. Sektáři
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Stanislav Huml a Kristýna Kočí

Strana Věci veřejné ohlásila, že stahuje své ministry z vlády. Vyslyšela tak požadavek svého místopředsedy Tomáše Jarolíma. Ministry by véčka měla stáhnout k prvnímu květnu. Představitelé dalších stran vládní koalice na to hned zareagovali, že se nenechají vydírat a připustili možnost konání předčasných voleb.

Nečas s Kalouskem pro předčasné volby

Premiér Petr Nečas hned prohlásil, že odmítá jakékoliv vydírání a ultimáta. „Příčiny nevěryhodnosti vlády jsou především ve Věcech veřejných a měly by zpytovat svědomí. Ve svém prohlášení nic konkrétního nenavrhují, jen úkolují a obviňují ostatní,“ podotkl s tím, že očekává od Věcí veřejných osobní jednání a ne mediální vzkazy. ODS prý bude postupovat koordinovaně s těmi koaličními partnery, kteří hodlají dodržovat koaliční smlouvu, tedy s TOP 09. „V případě, že vývoj povede k rozpadu vlády, nebojím se ani rychlých předčasných voleb a považuji to za nejzodpovědnější řešení vůči naší zemi,“ dodal Nečas.

„V žádném případě se nenecháme vydírat. Nebudeme jednat pod tlakem podaných demisí. Pokud ministři za Věci veřejné demise podají, jsme připraveni koordinovat další postup s ODS. Jako nejpoctivější řešení se mi osobně jeví termín předčasných voleb, které nepřinesou této zemi sice nic dobrého, ale je to lepší než prodlužování agonie,“ vyjádřil se k tomu ministr financí TOP 09 Miroslav Kalousek. „Jeden pozitivní efekt na předčasných volbách vidím, a to, že zmizí co nejdříve a navždy z české politické scény něco tak odporného, jako je politický subjekt Věci veřejné,“ podotkl Kalousek.

Sledujeme téma Rozpad vládní koalice

Podle Humla přirovnání k opilé milence sedí

Poslanec ODS Jan Vidím je v cizině, ale přesto pro ParlamentníListy.cz ohledně chování Věcí veřejných zareagoval: „Nejdřív řekli, že odejdou z vlády. Pak, že když premiér Nečas změní koaliční smlouvu v jejich prospěch, tak neodejdou. Teď zase tohle. Já se v nich prostě nevyznám, to jsou zvláštní lidé.“

Zato poslanec TOP 09 Daniel Korte byl nejdřív velmi stručný, řekl jen: „Good luck“. Ohledně vyjádření Miroslava Kalouska o předčasných volbách sdělil: „Na to se musí sejít předsednictvo a výkonný výbor. To jsou nejvyšší orgány, které k tomu musí vyjádřit nějaké stanovisko. S výjimkou onoho frivolního mnoho štěstí bych k tomu už nic nedodával.“

Huml: Nekonečný příběh

Poslanec Stanislav Huml, jenž loni vystoupil z poslaneckého klubu Věcí veřejných, a později vstoupil do klubu ČSSD, vysvětlil, že jde jen o další epizodu v pokračování nekonečného příběhu. „Je to opět o vydírání a já to nemám rád. Buď názor mám, tak ho řeknu, prásknu dveřmi a odejdu, anebo furt na někoho tlačím, aby to udělal za mě,“ řekl Huml s tím, že přirovnání k opilé milence sedí.

„Jestli se koaliční partneři nechají zase vydírat, tak ztratí tvář u spousty lidí. Od počátku krize říkám, že se Věci veřejné dostaly do parlamentu podvodem. Deklarovali středolevý program a pak se z nich stala ultrapravicová strana. Ani já jsem nevěděl, že předsedou strany není Radek John, ale Vít Bárta, nebo že je to sekta. Jediným správným a čistým řešením jsou předčasné volby. Už rok to říkám nahlas a myslím si to pořád,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz Stanislav Huml s tím, že je třeba znovu rozdat karty.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…