Odvolávání Filipa. Strhla se řežba. Schwarzenberg, Foldyna a další: Falmera pryč! Rusofobní kolorit. A pozor, Petříček a Rakušan mluví o národních zájmech...

19.05.2020 19:17

ANKETA Slouží cizí mocnosti, anebo jde o tradiční „rusofobní kolorit“ ve Sněmovně? Politici se neshodnou v pohledu na návrh hnutí STAN odvolat z postu místopředsedy dolní komory parlamentu šéfa KSČM Vojtěcha Filipa. Padla dokonce i jména Bakala nebo Albrightová.

Odvolávání Filipa. Strhla se řežba. Schwarzenberg, Foldyna a další: Falmera pryč! Rusofobní kolorit. A pozor, Petříček a Rakušan mluví o národních zájmech...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslední zasedání vlády v demisi ve sněmovně. Zítra jmenuje prezident Miloš Zeman vládu novou

Poslanecký klub hnutí Starostů a nezávislých (STAN) hodlá usilovat o sesazení šéfa KSČM Vojtěcha Filipa z postu prvního místopředsedy dolní komory parlamentu. Filip prý slouží zájmům Ruska a ve svých výrocích „překročil únosnou mez“.
 
ParlamentníListy.cz zajímalo, jak se k této iniciativě staví politici ve Sněmovně, a to napříč politickým spektrem. Výsledky naší ankety přinášíme.
 

Anketa

Líbí se vám zatím kanál CNN Prima News?

3%
91%
hlasovalo: 17213 lidí
Jak se k návrhu o odvolání Vojtěcha Filipa zachová nejsilnější politické uskupení v zemi zatím není oficiálně jasné. Druhý muž hnutí ANO a šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek pro ParlamentníListy.cz uvedl, že toto téma ještě na klubu neprojednávali. Lze nicméně očekávat, že v tomto ohledu si předseda komunistů těžkou hlavu dělat nemusí a hnutí ANO ho s největší pravděpodobností podrží.
 
Naopak podporu jistě Starostové naleznou u TOP 09. Její čestný předseda, poslanec a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg uvedl, že s návrhem na odvolání souhlasí. 
 
„Souhlasím. TOP 09 už to před časem navrhla. Filip-Falmer to svými výroky umocnil,“ konstatoval Schwarzenberg.
 
Filipův kolega z vedení Sněmovny a šéf hnutí SPD Tomio Okamura dle očekávání předsedu KSČM podpořil. “Pozice ve vedení Sněmovny je dána volebním výsledkem každé strany a hnutí SPD ctí vůli občanů vyjádřenou demokraticky ve volbách, proto návrh na odvolání nepodpoříme. Nechť jednání politiků vyhodnotí občané ve volbách. Nechápu, proč by to měl vyhodnocovat pan Rakušan ze STAN se svými šesti poslanci,” míní Okamura.
 
 
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 
Svého stranického šéfa pochopitelně podpořil i místopředseda komunistického klubu poslanců Leo Luzar. “Komentovat každý okamžitý nápad pana Rakušana, nedělal bych asi nic jiného,” vzkázal poslanec KSČM.
 
 
“Domnívám se, že pan Filip by možná opozici tolik nevadil, kdyby nepomáhal současné vládě. To se pochopitelně opozičním politikům nehodí. Rádi by prosadili myšlenku, že za všechno špatné mohou vždy a pouze Rusové a komunisté. Takhle černobílé vidění světa je však poněkud dětinské,” řekl nám poslanec ČSSD a exministr kultury Antonín Staněk.
 
Podobné vidění případu jako šéf STANu má i poslanec a někdejší šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který s námitkami Víta Rakušana souhlasí. “Je to tak. Slouží cizí mocnosti,” uvedl k Vojtěchu Filipovi.
 
“Když Petříček s Rakušanem mluví o českých národních zájmech, tak musíme okamžitě zbystřit. Je to totiž zhruba totéž, jako když Bakala mluvil o zájmech OKD a Albrightová o bývalé Jugoslávii. O tom, kdo a v jaké funkci bude ve Sněmovně, ale naštěstí nerozhodují soudruzi z Aspenu, ale voliči,” řekl redakci poslanec Jaroslav Foldyna (nestr. za SPD). 
 
 

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec
 
 
Podle poslance ČSSD a hejtmana kraje Vysočina Jiřího Běhounka mají politici důležitější věci, než řešit spory ve Sněmovně. “Jsem názoru, že máme jiné starosti než vyvolávání sporů v Poslanecké sněmovně. Nebudu rozebírat jednotlivé aktéry. Jejich reakce, jen mám dojem, že když Vojtěch Filip použije podobnou rétoriku jako oni, tak je vinen, zatímco jiní jsou čistí jako lilium,” řekl Běhounek.
 
“Je potřeba ctít poměrné zastoupení v orgánech sněmovny na základě výsledků parlamentních voleb. Proto je ve vedení sněmovny zastoupeno pět politických subjektů s nejvyššími počty poslanců. Výroky V. Filipa chápu jako důsledek reakce na akce pražských komunálních politiků, jmenovitě Hřiba, Koláře a Novotného, ohledně odstranění sochy Koněva a umístění pamětní desky Vlasovcům. Pokud je jedním z důvodů návrhu na jeho odvolání údajné hájení zájmů Ruska, tak potom by bylo možné z důvodů hájení zájmů EU odvolat z orgánů sněmovny, tedy vedení výborů a komisí, i členy tzv. Demobloku, což je samozřejmě nesmysl. Podle mě se jedná ze strany STAN o předvolební rétoriku se snahou upoutat na sebe za každou cenu pozornost,” sděluje poslanec SPD a místopředseda Výboru pro obranu Radovan Vích.

 
Výzva k odvolání Vojtěcha Filipa je podle poslance Lubomíra Volného “rusofobní kolorit”. “Výroky pana Filipa vnímám tak, že se v Rusku snaží chránit zájmy a pozice České republiky před následky primitivních provokačních akcí několika lidí na několika pražských radnicích, kteří úmyslně fašizují naši společnost. Výzva pana Rakušana je takový nudný rusofobní parlamentní kolorit,” konstatoval Volný.
 

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…