Okamura odmítal dávky pro cizince. Nasloucháte hlasu ulice, zlobil se Kalousek a jiní poslanci bušili do lavic

19.03.2014 11:52

Poslanci se dohadovali v rámci novely cizineckého zákona o tom, zda je nutné, aby lidé z cizích zemí dostávali na našem území sociální dávky a v jaké výši. Zejména předseda Úsvitu Tomio Okamura upozorňoval na to, že Česko nemá finance na to, aby cizince ze třetích zemí podporovalo. Podle něj má mít v České republice přednostní právo hlavně občan ČR. Jenže za tato slova to od ostatních poslanců pěkně schytal.

Okamura odmítal dávky pro cizince. Nasloucháte hlasu ulice, zlobil se Kalousek a jiní poslanci bušili do lavic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Sněmovna ve druhém čtení projednávala novelu cizineckého zákona, což je vládní návrh zákona, který byl zpracován za účelem transpozice směrnice EU. Kvůli normě se ale ve sněmovně strhla hádka. Tomio Okamura (Úsvit) totiž uprostřed debaty upozornil, že Česká republika nemá prostě finance na to, aby uživila všechny cizince.

„Evropa a tím méně Česká republika nemůže spasit všechny chudé z celého světa. Nemáme ani dostatek prostředků pro všechny vlastní občany. Přitom prioritou musí být občané ČR a přes to všechno tady máme návrh zákona pro cizí státní příslušníky,“ zmínil Okamura a zdůraznil, že ví, že se jedná o implementaci legislativy EU, ovšem Česko a zákony mají podle něj především v tomto státě fungovat ve prospěch vlastních občanů.

Okamura totiž navrhoval zrušení nároku na sociální dávky pro cizince a pro jejich rodinné příslušníky, kteří na našem území ztratili práci. „Pokud tito cizinci o práci přijdou a nemají novou, není žádoucí, aby v Česku dále byli," uvedl k tomu Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Protože však Okamura volil i slova o „paratizování“ cizinců na našich sociálních dávkách, pěkně to vzápětí schytal od kolegů zleva i zprava.

Podle Jany Černochové z ODS by si ale měl Okamura uvědomit jinou věc. "Mně ten návrh zákona vůbec nevadí. A možná bych chtěla rozšířit obzory kolegům z Úsvitu, že občané třetích zemí jsou například Kanaďané, Američané, ale i Japonci," podotkla.

Komunistka Zuzka Bebarová-Rujbrová v rámci svého proslovu mimo jiné upozornila na to, že většina států EU je odkázána na migraci cizích občanů.

Schwarzenberg: Naštěstí nepatříme k těm chudákům!

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg zmínil, že by si poslanci z Úsvitu měli dobře uvědomit fakt, že nikdo z nich se nemusí dnes dostávat do situace, že musí emigrovat a shánět pobyt a pak i práci v cizí zemi.

„My, Češi, jsme bohudíky blahobytný národ, ale když se podíváme na podmínky ve východní Evropě, tak naštěstí nepatříme k těm chudákům. Není ale dobře, když se uzavíráme vůči těm, co potřebují pomoc... I naši lidé kdysi pobývali v Kanadě či ve Švýcarsku,“ řekl Schwarzenberg v kritice na Okamurův projev.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek zdůraznil především populismus některých svých předřečníků. "Politik, který hájí nějaké hodnoty, tak jde a i když je to nepopulární, jde s kůží na trh. A i těm, kteří s ním třeba nesouhlasí, ty hodnoty vysvětluje a snaží se je přesvědčit. Populista víc, co říká ulice, tak jim říká to, co chtějí slyšet. Je to mnohem pohodlnější, je to mnohem populárnější a nemusí se přitom používat odvaha, často ani rozum," uvedl Kalousek v reakci na řeč poslance Pavla Plzáka (ANO).

Chraňme je od mafií, co se na nich živí

Bohuslav Chalupa (ANO) následně na to ale zdůraznil, že je také důležité to, aby naše země ochránila cizince od mafií, které se jejich neštěstím živí. „Tito lidé jsou jimi vydíráni a zneužíváni,“ pronesl.

Jeden z koaličních poslanců uprostřed těchto hádek ale zdůraznil, že by se poslanci měli vrátit k meritu zákona, což je zneužívání dávek.

„Ale proč tak vehementně bráníme tomuto zneužívání?“ otázal se.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) zmínil, že „uzavřít se vůči někomu“ nemá řešení. „Měli bychom k tomu přistoupit zodpovědně a velkoryse,“ upozornil k tématu a také na obranu normy.

Poslanec Jiří Zlatuška (ANO) se pak také postavil za zákon. „Chtěl bych upozornit na to, že se tady jedná o vyvolávání duchů, neboť Česká republika má méně cizinců s dlouhodobým pobytem, nežli jiné země,“ řekl Zlatuška.

Tomio Okamura ovšem ukázal, že si za svým názorem stojí. Za sněmovní pultík totiž přistoupil opakovaně a při jednom ze svých vystoupení upozornil kolegy na to, že bychom měli řešit sníženou porodnost v ČR nikoliv náborem imigrantů.

„České rodiny musíme podpořit, aby ony tady měly děti,“ zdůraznil Okamura, čímž si ale vysloužil výrazný nesouhlas poslanců, jejichž hluk připomínal bušení do lavic.

„Nenajdete řešení, které by pro svět bylo jednoznačné,“ upozornil vzápětí bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Podle něj je problémem zejména integrace cizinců, aby se multikulturní rozdíly otupily.

Bělobrádek: Musíme se k tomu pro EK vyjádřit

Místopředseda vlády pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) na konec debaty ovšem upozornil na to, že Evropská komise českou vládu upozornila na neprovedení směrnice EU a ČR se k tomuto má vyjádřit do 25. března. ČR má podle něj zajistit, aby cizinci nebyli českými úřady zbytečně popotahováni kvůli žádosti o pobytové povolení a o povolení k práci, a proto má na základě zákona náš stát navrhnout kartu pobytovou a kartu o povolení k práci. „O to tady jde a všechny ty ostatní věci s tím souvisejí méně,“ zmínil Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Vládní návrh zákona byl zpracován za účelem transpozice směrnice 2011/98/EU. Na základě této směrnice mají členské státy Evropské unie umožnit státním příslušníkům třetích zemí, kteří do členského státu cestují za účelem zaměstnání, získat jediné povolení opravňující k pobytu i práci. Do českého právního řádu se tak navrhuje implementovat institut tzv. zaměstnanecké karty, která má být právě takovým povolením.

Zaměstnaneckou kartu bude vydávat Ministerstvo vnitra, a to výhradně na pracovní místa uvedená v evidenci volných pracovních míst obsaditelných držiteli zaměstnanecké karty. Danou evidenci má přitom spravovat Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Vládním návrhem zákona se mimo jiné reaguje také na rozsudek Evropského soudu pro lidská práva ve věci Buishvili proti České republice, podle kterého mají mít soudy rozhodující o zákonnosti zajištění osob bezprostřední možnost nezákonné zajištění ukončit.

Návrh také počítá se zrušením takzvaných zelených karet, které nyní slouží jako povolení k pobytu za účelem zaměstnání. Naopak modrá karta, která slouží k zaměstnání vysoce kvalifikovaných cizinců v ČR, by měla zůstat v platnosti. Zaměstnaneckou kartu by mělo být v budoucnu možné získat pro jakoukoli dobu přesahující tři měsíce.

Novela je tak nyní ve sněmovně před závěrečným schvalováním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…