Okamura se ve Sněmovně neudržel: Lidé vám nevěří. Zneužíváte vnitro. Totalitní praktiky...

10.02.2023 17:25 | On-line

Tomio Okamura (SPD) varuje před vládním plánem pro boj s „dezinformacemi“. „Zneužívají ministerstvo vnitra k politickému boji proti politickým soupeřům a proti nepohodlným názorům,“ kritizuje. Ten vládní plán má ze státního rozpočtu sponzorovat provládní média a vybrané politické lobbistické spolky. Hnutí SPD bojuje proti totalitním praktikám Fialovy vlády.

Okamura se ve Sněmovně neudržel: Lidé vám nevěří. Zneužíváte vnitro. Totalitní praktiky...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Tomio Okamura ve svém projevu v Poslanecké sněmovně přednesl 12 mimořádných bodů kvůli vládní ignoraci závažné situace, která panuje v ČR. Mezi body zahrnul například témata „extrémní růst cen potravin, zadlužení u Evropské unie, zavedení cenzury, nedostatečné příjmy seniorů, hazard Fialovy vlády s budoucností naší země, zvyšování daní, zatažení Česka do války, chudobu“. Zdůraznil, že v ČR žije přes 40 % samoživitelů, kterým se vláda nesnaží efektivně pomoci. V rámci tohoto bodu požaduje demisi Mariana Jurečky z KDU-ČSL na post ministra práce a sociálních věcí, kterému lze za současný stav přisoudit vinu.

„Fialova vláda chce trestně stíhat lidi za vládě nepohodlné názory a informace a ze státního rozpočtu financovat provládní propagandu,“ varuje Okamura ve svém třetím bodě, kterému dal název „Fialova vláda chce novým totalitním zákonem zavést cenzuru“. Mluví o plánu tzv. boje proti dezinformacím, který vypracovaly Úřad vlády a Ministerstvo vnitra pod dohledem premiéra Petra Fialy (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

Původně utajovaný vládní plán má obnášet i finanční podporu ve výši až 150 milionů korun ročně ze státního rozpočtu pro provládní média a pro vybrané neziskové organizace. „Současná vláda hodlá za peníze všech občanů budovat síť vlastních propagandistických médií,“ upozorňuje Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Od první poloviny roku 2023 by měl v rámci tohoto plánu vzniknout i zákon umožňující zablokování určitých internetových stránek a stíhat šíření „dezinformací“, přičemž nikde není uvedeno, co přesně dezinformace je, a co není, popřípadě kdo to bude určovat. Samo SPD bylo kvůli kritice nečinnosti vlády ohledně zdražování, neřešení energetické krize a kvůli svému postoji vůči válce na Ukrajině označeno za extremistické hnutí. „A tady vidíme aspoň, co si vláda představuje pod dezinformacemi,“ ukazuje Okamura.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21900 lidí
Dále zmiňuje, že vládě klesají preference a má teď podporu méně než 20 %, což znamená, že markantní část občanů vládě nevěří. Zmíněný plán má tak být politickým nástrojem proti politickým soupeřům a nepohodlným názorům, pro což vláda zneužívá Ministerstvo vnitra ČR. „To znamená, tady to zoufalé zneužívání ministerstva, místo abyste začali pracovat pro občany, tak prostě tady používáte totalitní nedemokratické praktiky, tak to jenom dokládá ten váš politický směr, který je antidemokratický, totalitní, omezujete svobodu slova a vůbec i legitimní kritiku,“ říká. Totalitní praktiky jsou v rozporu s demokratickým charakterem ČR, s Ústavou i s Listinou základních práv a svobod. „Ze strany vlády Petra Fialy, ODS, se tak jedná o bezprecedentní útok na svobodu slova, projevu a myšlení, který nemá od roku 1989 obdoby,“ konstatuje Okamura.

Ve svém projevu Okamura zmiňuje i poslance SPD a kandidáta na prezidenta Jaroslava Baštu, který sám má s bojem proti totalitě a za svobodu svou životní zkušenost. Za svůj boj odpor byl i přes dva roky vězněn. „My – na rozdíl od Fialovy vlády – máme mezi námi osobnosti, které přímo mají s totalitou zkušenosti v tom nejhorším slova smyslu. A skutečně budeme se hlasitě stavět proti těmto totalitním praktikám, které tady předvádí Fialova vláda,“ slibuje.

V závěru svého projevu o 12 mimořádných bodech Okamura vyzval vládní koalici, aby od cenzury a od totalitních manýrů upustila.

Opozice navrhovala své body k projednání

Zástupci opozičního hnutí ANO vysvětlovali množství návrhů na změnu programu schůze Poslanecké sněmovny  nepřítomností řady ministrů při pravidelných čtvrtečních interpelacích. Ve čtvrtek odpovídali na dotazy poslanců ministři financí Zbyněk Stanjura (ODS), pro místní rozvoj Ivan Bartoš a zahraničí Jan Lipavský (oba Piráti). Ostatní členové vlády se omluvili, a to včetně premiéra Petra Fialy (ODS), který byl na mimořádném zasedání Evropské rady v Bruselu.

Místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová (ANO) poznamenala, že poslanci ANO chtěli vyslyšet výzvy koalice, a nechat si svá témata na interpelace. „My jsme se opravdu snažili, ale bohužel jsme hovořili do prázdného sálu,“ řekla. Rovněž předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová podotkla, že za návrhy jejích stranických kolegů na zařazení nových bodů na program byly hlavně čtvrteční interpelace. „To je jediný a prostý důvod,“ řekla. Věří tomu, že předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) požádá členy vlády, aby na interpelace chodili.

Poslanecká sněmovna absolvovala o opozičních návrzích na úpravy programu své schůze čtyři desítky hlasování.

Například předseda SPD Tomio Okamura prosazoval tucet mimořádných bodů. Vedle ekonomické situace chtěl řešit údajné zavedení cenzury nebo zmínku o SPD ve zprávě ministerstva vnitra o extremismu, což označil za zoufalou snahu vládní koalice odlákat hnutí voliče. „Náš volič je inteligentní a ví, co a jak,“ zmínil Okamura. „Vy jste normálně srabácká vláda,“ podotkl k záměru omezit zákonem řečnické lhůty poslanců. Vládě vytkl jak to, že zadlužuje ČR, tak to, že nechce regulovat ceny potravin a energií, a zajišťuje si tak příjmy rozpočtu.

Obdobně jako dnes postupovala opozice i v úterý a ve středu. V úterý se Sněmovna vypořádala s dvojicí předloh. Ve středu brzdilo ANO schvalování zpřísnění ustanovení zákona o střetu zájmů známého jako lex Babiš, a dolní parlamentní komora neprojednala nic. Ve čtvrtek probrali poslanci v úvodním kole dvě vládní předlohy, které se týkají branné legislativy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…