Okamurův poslanec promluvil k údajně zmanipulovanému případu vraždy Roma

05.02.2014 19:10

Zavraždil skin Vlastimil Pechanec v roce 2001 Roma Otu Absolona, za což byl odsouzen na sedmnáct let? Nebo je skutečný viník tohoto zločinu stále nepotrestán? Pochybnosti a emoce kolem této tragédie rozvířila nedávná návštěva šéfa Úsvitu Tomio Okamury v pardubické věznici, kde navštívil Pechance. Podle Okamury jde o zpolitizovaný proces. „Je skutečně děsivé, že skutečný pachatel s největší pravděpodobností volně běhá po svobodě. A je doslova šílená představa, že v naší republice může být někdo odsouzený nevinně na 17 let," rozhorlil se.

Okamurův poslanec promluvil k údajně zmanipulovanému případu vraždy Roma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Štětina

ParlamentníListy.cz se zeptaly na názor na tuto záležitost tehdejšího ředitele královéhradecké záchranky a dnešního poslance zvoleného za Úsvit Jiřího Štětiny. Podle něj obvinění skini se snažili za úmrtí oběti svalit vinu na záchranku, která prý přijela pozdě.

Romský aktivista Miroslav Kováč si myslí, že pokud se podaří obnovit proces s Pechancem a dojde k jeho očištění, vznikne nevídaný precedent. Byl by to podle něj důkaz, že policie nepostupuje nestranně, ale na základě politického či veřejného zadání. „Tento precedent by otevřel řadu možností k otevření dalších zpolitizovaných kauz, počínaje Kajínkem a končíce Patrikem z Krupky, nebo novoborským mačetovým útokem či tanvaldským střelcem, které katapultovaly Lenku Bradáčovou na post pražské vrchní státní zástupkyně," zmínil.

Ještě děsivěji zní svědectví dnes již zesnulého anarchistického aktivisty a ochránce Romů Jakuba Poláka, který byl zmocněncem postižené rodiny oběti a měl přístup k mnoha dokumentům případu. „Pechanec není skutečný vrah. Policie od začátku vyšetřování manipulovala a kryla skutečného vraha a další spolupachatele. Státní zastupitelství podpořilo tuto zmanipulovanou verzi a soud navzdory důkazům, že vše bylo jinak, vynesl nespravedlivý rozsudek. Vrazi jsou stále na svobodě," domníval se.

Svalovat vinu na záchranku je pozoruhodné

Uznávaný lékař Jiří Štětina založil a vedl devět let záchrannou službu v Hradci Králové. Protože poukazoval na korupční praktiky, stal se nepohodlným a v roce 2002 ho odvolali. Rok předtím - v době tragické události ve Svitavách - však stále ještě záchranku řídil. „Někteří lidé, kteří byli později odsouzeni, si stěžovali, že záchranka přijela pozdě, a proto postižený zemřel. Ve Svitavách jsem si nechal přehrát všechny magnetofonové pásky a přečetl dokumentaci. Zjistil jsem, že záchranná služba se žádného pochybení nedopustila, přijela včas. Bohužel zranění byla taková, že je ten člověk nemohl přežít," vysvětlil Jiří Štětina ParlamentnímListům.cz. „Nechci spekulovat o rozhodnutí soudu. Ale že si skini dovolili svalovat vinu na státní instituci, je minimálně pozoruhodné," uvedl.

Je děsivé, že skutečný pachatel pravděpodobně běhá na svobodě

Jinak pohlíží na tuto kauzu lídr hnutí Úsvit Tomio Okamura. Proces s Pechancem považuje za zmanipulovaný. „Stejný názor má řada advokátů, včetně Kláry Samkové, občanských aktivistů, bývalého vládního zmocněnce pro lidská práva. Dokonce ke stejnému závěru došel i tehdejší zmocněnec romské rodiny Jakub Polák," ozřejmil Okamura. S místopředsedou Úsvitu Jaroslavem Novákem už několik let bojují za obnovení procesu. „Také nové ministryni předáme stížnost v Pechancův prospěch prostřednictvím advokátky Kláry Samkové, která také již léta pochybuje o regulérnosti Pechancova procesu. Je skutečně děsivé, že skutečný pachatel s největší pravděpodobností volně běhá po svobodě. A je doslova šílená představa, že v naší republice může být někdo odsouzený nevinně na 17 let," napsal Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Pechanec vypadal jako ideální pachatel. Ale co když jím byl někdo jiný?

Případu se věnují i mnozí blogeři, třeba autor pod zkratkou D Fens. „Vypadá to, že policie podlehla určitému zjednodušení, kdy Pechanec, již několikrát soudně trestaný i za trestné činy s rasovým podtextem, skinhead, pouze se základním vzděláním - představoval ideální vzor pachatele. Někteří účastníci však tvrdí, že pachatelem mohl být někdo jiný ze skinheadů. Mezi přítomnými byl údajně synovec velitele hlídky, která na místě zasahovala, a příbuzný soudkyně krajského soudu."

Všímá si i role známého anarchistického aktivisty Jakuba Poláka. „Přístup pana Poláka k celé kauze se vyznačuje velkou mírou občanské statečnosti. Od určitého okamžiku se stavěl proti soudu i policii, ačkoliv byl zmocněncem rodiny zavražděného. Tvrdil, že pachatelem útoku byl jiný skin a v případě Pechance policie zvolila cestu nejmenšího odporu ve snaze nasměrovat vyšetřování od jiných osob."

Otevřou se další zpolitizované kauzy?

Tématu se věnuje i romský aktivista Miroslav Kováč publikující na webu Romea.cz. „Pokud by se Okamurovi s jeho týmem podařilo uspět v obnově procesu a očištění Pechance, znamenalo by to pro ČR nevídaný precedent. Ukázalo by se totiž, že Česko ve skutečnosti není právní demokratický stát založený na úctě k právům a svobodám člověka. Ale odhalil by jeho pravou tvář založenou na jeho klientelismu a korupci, porušování lidských práv (právo na spravedlivý proces), ve kterém právo a spravedlnost hrají zástupnou roli," konstatoval.

Policie případ zmanipulovala a kryla skutečného vraha

Jak už bylo zmíněno, zmocněncem postižené rodiny byl známý anarchistický aktivista a ochránce práv Romů Jakub Polák. Jeho svědectví, které poskytl webu Antifa.cz v roce 2010 (o dva roky později po vážné nemoci tento statečný muž zemřel), je až děsivé. „Pechanec není skutečný vrah. Policie od začátku vyšetřování manipulovala a kryla skutečného vraha a další spolupachatele. Státní zastupitelství podpořilo tuto zmanipulovanou verzi a soud navzdory důkazům, že vše bylo jinak, vynesl nespravedlivý rozsudek. Vrazi jsou stále na svobodě," domníval se.

Kauza měla podle něj i politický rozměr. „Názorně demonstruje, jaké osobní kvality a způsoby rozhodování sehrály zřejmě rozhodující úlohu při jmenování Renaty Vesecké nejvyšší státní zástupkyní a odvolání její předchůdkyně Marie Benešové, která se odmítla podvolit politickým tlakům a její nahrazení někým povolnějším," dodal Polák. Pro připomenutí - Renata Vesecká měla tehdy Pechancův případ na starosti jako krajská státní zástupkyně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…