Ombudsman Varvařovský byl rád za plnění svých dvou doporučení

13.12.2011 16:15

Poslanci se dnes ve sněmovně věnovali tomu, jak vláda využila doporučení veřejného ochránce práv. Ombudsman Pavel Varvařovský v této souvislosti zákonodárcům řekl, že již dva z osmi bodů byly splněny, což nemyslel ironicky, ale naopak ocenil snahu vlády.

Ombudsman Varvařovský byl rád za plnění svých dvou doporučení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Den otevřených dveří ve sněmovně

Sněmovna zprávu o ombudsmanovi projednala bez diskuse. V informaci pouze zaznělo, jak vláda využila ve změnách zákonů doporučení veřejného ochránce práv.

Brzy budou na základě toho platit změny v sirotčích důchodech, změkčí se podmínky pro jejich přiznání. Legislativním procesem prošla i změna v zákoně o zaměstnanosti ohledně vyplácení odstupného.

Další doporučení ombudsmana se týkají například památkové péče, autorizovaných inspektorů a správních úřadů.

Ombudsman Pavel Varvařovský za sněmovním pultíkem podotkl, že doporučení jeho předchůdce Otakara Motejla příliš vyslyšena nebyla. Vybral proto osm prioritních. "Méně je někdy více. Zkusil jsem tuto metodu a byli jsme letos z velké části úspěšní," podotkl spokojený ombudsman.
    

„Poprvé se podařilo, že jsou připomínky ombudsmana projednány," podotkl k tomu zpravodaj František Laudát (TOP 09). Tlak zdola podle něho začíná fungovat a zpětná vazba od občanů se promítá do zákonů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…