Oranžový Jandák zcela vážně: Letos bude chtít ČSSD někdo zlikvidovat

23.02.2012 18:48

Spor mezi místopředsedou sociální demokracie Jiřím Dienstbierem a vlivným senátorem Zdeňkem Škromachem je principiální a začal zajímat i samotného předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Ten vyzval obě strany, ať raději složí zbraně. Poslanec Vítězslav Jandák se ke sporu nevyjádřil, ale přiznal, že letos očekává pokus o zlikvidování sociální demokracie jako takové.

Oranžový Jandák zcela vážně: Letos bude chtít ČSSD někdo zlikvidovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

Kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier zveřejnil ve středu výzvu „Nebuďme mlčící většinou“, jejímž textem nepřímo napadl matadory ČSSD.

Vážení přátelé, naše česká sociální demokracie je stranou, která se celou svojí historií hlásí k ideálům demokracie. Jak blízko tomuto ideálu se dnes naše strana nalézá? Na jedné straně rozčarovaná členská základna – a na straně druhé stojí několik desítek lidí, kteří pevně drží politické otěže ve svých rukách. Na obvodu, na okrese, na kraji… A mezi naším vedením a až tak příliš často mlčící členskou základnou leží, bohužel, hluboký příkop. Demokracie nám tak v naší straně chřadne!

Na text výzvy reagoval podrážděně senátor Zdeněk Škromach, který je ve straně od roku 1995.

„ČSSD není dokonalá strana, ale určitě není tím, čím ji tady srážíte na kolena. Mám to chápat jako snahu o rozbití soc. dem.? To už tady přece v historii strany bylo. Že jsem od vás neslyšel ani slůvko na žádném politickém grémiu, předsednictvu či ústředním výkonném výboru. Urážíte naprostou většinu poctivých členů sociální demokracie, kteří tu dnešní naši pozici museli tvrdě odpracovat. Kde jste byl poslední léta?“ rozohnil se pro Novinky.cz Škromach.

Nepřítel zevnitř?

Poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD) nechtěl následně pro ParlamentníListy.cz spor blíže komentovat, ale bez bližších personifikací přiznal, že letos očekává útok vnitřního nepřítele z řad ČSSD. "Jsme ve volebním roce a tušíme, že nastane pokus o zlikvidování sociální demokracie. A ten nepřítel přijde zevnitř, protože jak známo, nepřátelé zevnitř jsou nebezpečnější,“ uvedl Jandák.

Anketa

Zkrotí Sobotka spor?

hlasovalo: 389 lidí

Na spor okamžitě reagoval předseda strany Sobotka a na Facebooku poznamenal: „Myslím, že nejlépe to vystihla v diskusi pod článkem na Novinkách.cz Alena Pavlíková z Kožlan: "Pánové z ČSSD, radím vám složte zbraně, jinak si ve volbách pohoršíte. Ale to by jste přeci s vaší inteligencí měli vědět". Moudrá to žena.. Jinak diskuse pod článkem se pro Zdeňka Škromacha nevyvíjí moc dobře... ,“ obrušuje hrany Sobotka a pro ParlamentníListy.cz následně dodal, že se s oběma aktéry rád sejde.

Dokument, který s Dienstbierem podepsali ještě někteří další pražští sociální demokraté, se zřejmě dostane tento pátek na pořad jednání stranického politického grémia, potvrdil ČTK předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Chemie mezi Dienstbierem a Škromachem

Na stranu Jiřího Dienstbiera se postavil bývalý ministr vnitra František Bublan „Pan Dienstbier je ve straně novým člověkem a jako takový má jasnější pohled. Jeho výzva má své opodstatnění, nevím, proč na to kolega Škromach naskakuje,“ nechápe ParlamentnímiListy.cz oslovený Bublan. Podle něj má každá strana tendenci se časem uzavřít a vnímat méně realitu ve společnosti, jelikož si žije vlastním životem. „Ať si to ale oba pánové vyřeší bez médií. Jen doufám, že spor nepřeroste do vážnější formy. Přijde mi, že mezi oběma pány je to o nějaké chemii,“ naráží Bublan pravděpodobně na skutečnost, že Škromach odmítl jakkoli komentovat Dienstbierovu kandidaturu na Hrad.

Rezonují v něm další problémy

Politolog Pavel Kopecký soudí, že dalším rozpitváváním sváru mezi Dienstbierem a Škromachem by se na světlo dostaly hlubší problémy ČSSD. " Dotyčný spor mezi dvěma senátory sociální demokracie by se dal dlouho rozvádět, hledat a nacházet k němu souvislosti, neboť v něm nesporně rezonují starší problémy a spory uvnitř sociální demokracie, ale v každém případě je nabíledni jedna věc: naši nejsilnější stranu před blížícími se dvojvolbami zbytečně oslabuje," uvádí pro ParlamentníListy.cz Kopecký. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…